Artikelen in dossier Openbare ruimte

Schending van privacy weegt op tegen de voordelen van minder filevorming.

Kentekens van alle auto’s op A7 gescand, voor een kortingbon of NS-kaart

29 mrt 2024 Het klinkt commercieel en als een zware overtreding van de AVG, maar het is voor het goede doel: honderdduizenden kentekens van auto’s op noordelijke A7 worden gescand. Eigenaren kunnen in een databank aangeven of ze een kortingbon willen krijgen of een NS-kortingkaart voor vijf maanden durende werkzaamheden op de A7. Mag dat wel?
Bruut kapitalisme gijzelt behalve digitale domein ook onze openbare ruimte

Bescherm onze fietscultuur tegen de techno-utopie van flitskoeriers

22 mei 2022 We zouden kritisch moeten zijn op wat nieuwe technologie ons brengt, en welke waarden we er juist tegen willen beschermen. Zoals onze openbare ruimte en samenhangende cultuur.
In het verkeer en op internet

Terug naar het recht van de langzamen

20 sep 2020 In het wegverkeer delven kinderen, voetgangers en fietsers het onderspit, digitaal onderdrukken grootmachten ons op grond van alom heersende overmacht van snelheid. Hadden we maar wat beter naar de recent overleden Franse techniekfilosoof Bernard Stiegler geluisterd.
Ontwerp van openbare ruimte boezemt de meest angst in, niet dataverzameling overheid

Niet overheid maar Silicon Valley ontwerpt de datamonsters

19 dec 2015 Wie wil nadenken over de invloed van technologie op de samenleving, moet niet kijken naar gebruikers, zoals de overheid, maar naar de ontwerpers van technologie.
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0