Artikelen in dossier Filosofie

Opvolger van De Barbaren meandert door het nieuwe landschap

Baricco kletst lekker over ons digitale tijdperk

12 aug 2019 Met geinige landkaarten illustreert Allesandro Baricco in The Game de verhoudingen in het spel van digitale grootmachten die ons leven in beslag nemen. De opvolger van De Barbaren wisselt af tussen oeverloos gezwets en rake observaties, in die volgorde.

Robots en filosofen

13 apr 2015 De technologie speelt een steeds groter rol in de menselijke besluitvorming, neemt in sommige gevallen zelfs beslissingen namens de mens. Dus is het belangrijk dat wij, mensen, heel goed begrijpen waarom we keuzes maken zoals we die maken. Pas dan kunnen we het aan systemen uitleggen. Dus hebben we meer filosofen nodig.
We worden beheerst door anonieme macht van algoritmen

De noodzaak van techniekkritiek

10 mei 2014 In digitale tijden staan burgers en consumenten in toenemende mate onder toezicht van metadata en enigmatische algoritmen en verhuizen de centra van de macht naar anonieme datacenters. Hierin schuilt de werkelijke en actuele betekenis van het woord technocratie.

Waarom mensen denken dat computers denken

20 dec 2003 Misschien bent u het vergeten, maar rond deze tijd dragen wij vrijwillig de macht over aan buitengewoon intelligente computers. Die zijn zo slim geworden dat ze onze denkkracht min of meer overbodig hebben gemaakt. Twintig á dertig jaar geleden beloofden niet de minste wetenschappers dat over dertig jaar dit scenario reëel zou worden.
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0