Artikelen in dossier Medische privacy

Soepeler interpretatie van de AVG nodig voor opzet van databases

Bescherming privacy van patiënten gaat ten koste van bestrijding ziektes

25 sep 2022 De wet op gegevensbescherming (AVG) hindert wetenschappelijk onderzoek, wat ten koste gaat van patiënten wier gezondheid belangrijker is dan privacybescherming.
Strenge uitleg AP van herleiden tot identificeerbare gegevens

Hoe Nederland een eiland in Europa wordt in covid-bestrijding met telecomdata

16 sep 2021 Als een van de weinige Europese landen gebruikte Nederland geen analyse van telefoondata om de pandemie te bestrijden. Te gevoelig, vond privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens. Internationale telecomproviders als Vodafone en T-Mobile verstrekken louter in Nederland geen data meer. Waar zit de angel?
Tweede Kamer beschuldigde al, kabinet wacht onderzoek af

Hebben T-Mobile en CBS mijn privacy geschonden?

16 mei 2021 Het CBS en T-Mobile hebben telefoniedata onvoldoende geanonimiseerd tijdens een test, luidde een beschuldiging in NRC en daarmee ‘van miljoenen Nederlanders’ de privacy geschonden. Agentschap Telecom en Autoriteit Persoonsgegevens doen onderzoek.
Organisatie Privacy First en terrorisme

Levens redden belangrijker dan privacy; maak namen van besmette personen openbaar

15 mrt 2020 Privacy is een belangrijke waarde, maar niet het grootste goed. We zouden direct moeten vernemen wie er besmet is met het Coronavirus c.q. Covid-19.
Hoe belangrijk is privacy tegenover gezondheid?

Wie krijgen onze medische data?

06 jan 2019 Op televisie en internet lopen we massaal te koop met ziekten, in onze verslavende zucht naar aandacht. Toch gaan direct de privacyvingertjes omhoog waar medische data in het geding zijn. Kunnen wij zelf bepalen wie er weet mogen hebben van medische gegevens? Ja, hopen patiënten met project MedMij. Eerst wat anders regelen, vindt nu minister Bruins.
Onnodige schadelijke rompslomp belemmert medisch handelen

Absurde gevolgen privacyregels AVG in de zorg

02 okt 2018 Door de nieuwe privacywetgeving kunnen artsen sinds 25 mei niet meer bij de gegevens van patiënten zonder hun uitdrukkelijk verleende schriftelijke toestemming. Een even absurde als gevaarlijke vereiste in de zorg.
2017
20 jan 2017
Gevoelige informatie niet zomaar toevertrouwen aan websites
Data van Trimbos onderscheppen over probleemdrinkers
2016
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0