Artikelen in dossier Openbaarheid

Doe niet zo krampachtig over openbaarheid, dat leidt tot wantrouwen

Lakken in plaats van openbaarmaking is topsport geworden

31 jan 2024 De belofte van de Wet open overheid wordt maar moeizaam ingelost, door een cocktail van onmacht, onkunde en onwil. Maak informatie vlotter openbaar, anders blijven burgers de overheid als een gesloten bolwerk ervaren.
In de wetenschap is verlies van data geen uitzondering, maar regel

Onderzoeksdata toegankelijk opslaan

09 dec 2012 Voor het tegengaan van onderzoeksfraude en verlies van data, en voor het mogelijk hergebruik is centrale, zo mogelijk openbare opslag van onderzoeksdata essentieel.

Rechtbank TV is vooral een privacykwestie

08 nov 2011 Camera's in de rechtbank maken het mogelijk dat niemand straks meer kan zeggen dat in achterkamertjes wordt gesjoemeld. Dat lijkt me een grote winst.

Facebook en de tirannie van het intieme

01 mei 2011 Haar 1048 Facebook-vrienden konden niet voorkomen dat Simone Back, een 42-jarige vrouw uit Engeland, vorig jaar op eerste kerstdag zelfmoord pleegde. Haar bericht dat ze een overdosis slaappillen genomen had, ontlokte bij haar Facebook-vrienden eerder beschimpingen dan mededogen.

Assange als bronnenhandelaar; zelfcensuur New York Times

27 jan 2011 De VS vs. Wilileaks is één van de belangrijkste netkwesties van afgelopen jaren; de staat als 'oude macht' versus de publieke macht van internet. Het gevecht rond Julian Assange vertroebelt de kwestie, en media worden zelf partij. Tijd voor OpenLeaks?

Open Access verplicht bij Erasmus Universiteit

20 jan 2011 Per 1 januari 2011 is Open Access de norm bij de Erasmus Universiteit (EUR): dan moeten alle medewerkers hun publicaties beschikbaar stellen voor de 'repository', een digitale bewaarplaats. Uitgevers zetten zich schrap. Gaat dat echt lukken? *)
2010
2009
2008
03 sep 2008
Vertrek mr. Internettechniek Simon Hania bij Xs4all
'Niet meer de puberale dochter van KPN uithangen'
2007
2006
2005
2004
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0