18 okt 2020 Wellicht valt de betekenisvolle directe invloed op verkiezingsuitslagen door digitale inmenging nog mee. Wel dreigt een nog groter gevaar: het vertrouwen in de democratie schaden met desinformatie.
15 jul 2020 ‘Goede verhalen zijn zelden waar – waarom we ze toch vaak geloven (en doorvertellen)’ is een even vermakelijk en leerzaam boek in deze tijd met een vruchtbare bodem voor verzinsels.
6 jan 2020 Ik las iets over nepnieuws, die term zie je veel in jaaroverzichten over 2019 en beschouwingen over komende verkiezingen en zo. De Nederlandse en Europese overheid hebben het over desinformatie die de democratie ondermijnt. Een ‘acuut probleem’, zeggen sommigen.
15 dec 2019 Nepnieuws bestrijden met feitencontrole (‘factchecking’) zet weinig zoden aan de dijk, en Nu.nl stopt ermee. Technici menen het probleem te zullen oplossen. Bart Jacobs presenteert een ‘ambitieus en groots plan’ om desinformatie te bestrijden: door de herkomst te borgen met een digitale handtekening. Gaat dat helpen?
4 experts
15 dec 2019 Nepnieuws is een acuut maatschappelijk probleem dat niet alleen een bedreiging is voor de democratie – denk aan beïnvloeding bij de verkiezing van Trump of bij het Brexit-referendum – maar dat ook raakt aan de nationale veiligheid, als burgers in de war raken wanneer zij niet meer weten of berichten wel of niet van de autoriteiten afkomstig zijn.
1 expert
4 mrt 2019 De militaire wereld kent een lange geschiedenis van het manipuleren van de waarheid, het verdraaien van feiten, het vilein inbrengen van aperte leugens en insinuaties, tot in de Romeinse tijd en daarvoor.

Alle artikelen in het dossier "Nepnieuws"

2018
23 aug 2018
Geheime formules techgiganten grotere bedreiging dan nepnieuws

Maatregelen tegen digitale bedreiging van democratie nodig

2 feb 2018
Een rijke fantasie geeft eeuwig plezier

Willem Vermeend en Rian van Rijbroek, hun boek en Nieuwsuur

6 jan 2018
Buma pleit voor een inhoudelijke ‘internetautoriteit’

CDA: internetbewaking hoognodig

2017

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2020. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1