07 sep 2014 Edward Snowden deed belangrijke onthullingen over de omvang en intensiteit van de afluistermethoden van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Journalist Glenn Greenwald regelde de verslaggeving. Die ontaardde in een mediahype. En weten we nog nauwelijks iets van datagebruik door de NSA en AIVD. Hoe kwam het zo ver?
12 apr 2015 Edward Snowden deed belangrijke onthullingen over de omvang en intensiteit van de afluistermethoden van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Journalist Glenn Greenwald regelde de verslaggeving. Die ontaardde in een mediahype. En weten we nog nauwelijks iets. Hoe kwam het zo ver? *)
16 mei 2021 Het CBS en T-Mobile hebben telefoniedata onvoldoende geanonimiseerd tijdens een test, luidde een beschuldiging in NRC en daarmee ‘van miljoenen Nederlanders’ de privacy geschonden. Agentschap Telecom en Autoriteit Persoonsgegevens doen onderzoek.
22 jun 2007 Nieuwe opsporingstechnieken en overheidsdatabases ondermijnen de privacy van burgers steeds meer. De noodzakelijke discussie komt moeizaam: academische debatten, politieke stukken en opinieonderzoeken. Netkwesties maakt de balans op.
26 nov 2014 Met continuering van de massale opslag van kentekens en internetverkeersgegevens negeert de regering het arrest van het Europese Hof over de bewaarplicht. *)
27 jun 2018 Er is geen reden om de invoering van de nieuwe wet op de inlichtingendiensten (Wiv 2017) uit te stellen. De vier ministeries (‘de Staat’) winnen het kort geding van een coalitie van bezwaarden.
15 jun 2018 Massaal data verzamelen kan ook plaatsgrijpen via een informant van de AIVD of en MIVD of via het hacken van een apparaat. Dat brachten bezwaarden tegen de Wet op de Inlichtingendiensten (Wiv) naar voren tijdens het kort geding. De Staat belooft van niet, maar verklaart anderzijds Europese Grondrechten niet van toepassing op veiligheidswetten.
13 aug 2017 Justitie in de EU-lidstaten kan niet leven met het verbieden van de dataopslag van communicatie door de Europese rechter. Er ligt een geheim voorstel om de dataretentie terug te krijgen.
31 jan 2017 De vernieuwde WIV, de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, maakt massaal kabelbonden aftappen, oftewel een sleepnet, mogelijk. Dat betekent dat het toezicht op de praktijk van de diensten veel steviger moet worden, om de privacy van burgers te beschermen.
16 jun 2013 Heftige bezwaren rijzen er tegen online bevoegdheden voor de politie, die NSA en AIVD al gebruiken of zich toe-eigenen. Over de maan praten terwijl de sterren glinsteren.
11 mei 2015 Het bewaren van communicatiegegevens van alle Nederlandse telefoon- en internetgebruikers is terecht door het Europese Hof van Justitie verboden. Herinvoering van een bewaarplicht is onwenselijk.
25 mrt 2015 Beëindiging van de bewaarplicht voor telecomgegevens is slecht voor misdaadbestrijding, vinden Ockje Tellegen en Jeroen van Wijngaarden, Tweede Kamerleden voor de VVD. *)
30 jan 2015 Weeg je de drie belangrijkste criteria af voor het handhaven van een bewaarplicht telecom- en internetdata, dan kom je tot een negatieve slotsom. Maar Justitie kan ook zonder deze ‘dataretentie’ nog genoeg relevante gebruikersinformatie vorderen.
29 jan 2015 De bewaarplicht van internet- en telefoongegevens is geen symptoom van een informatiehongerige overheid, maar noodzakelijk voor effectieve bestrijding van misdaad en terrorisme. Dat hebben de aanslagen in Parijs nog eens bevestigd.
07 dec 2014 Uitgevers (NDP), journalisten, (NVJ), de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, Privacy First en internetprovider BIT eisen in kort geding de afschaffing van de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie.
09 apr 2012 Privacyonderzoek en -debat wordt beheerst door zorgen. Het woord 'schending' is een Pavlov-reactie en cliché. Het kan ook anders. Dat bleek afgelopen week uit onderzoek van de Oostenrijkse Sarah Spiekermann bij de presentatie van het nieuwe PI.lab.
05 jan 2012 De belangen van open communicatie, daar staat de Internet Society pal voor. Vanzelfsprekend is die openheid steeds minder, met bedreigingen van overheidsingrijpen en app stores.
01 feb 2007 Twee jonge internetboeven kregen deze week celstraffen, maar hadden volgens de rechters lang genoeg in voorarrest gezeten. Justitie steunde vooral op internettaps van chats. De hackers leken vooral stoer te willen zijn - de buit bestond uit PSP's en Prada's - maar dat brak ze op.
17 okt 2006 Van 1,5 miljoen internetters worden in Nederland jaarlijks 31 verbindingen afgetapt door justitie. Dat blijkt uit cijfers van de NBIP, de stichting die het aftappen regelt voor 44 kleine providers. Andere internetaanbieders en aftapleveranciers reageren met verbazing op de plotselinge openbaarmaking.
01 jul 2005 De Erasmus Universiteit heeft eindelijk het langverwachte onderzoek gepubliceerd naar het nut en de noodzaak van een algemene bewaarplicht voor verkeersgegevens.
23 sep 2005 Volgende week vergadert de Tweede Kamer nog een laatste keer over nut en noodzaak van de bewaarplicht voor informatie over ieders bel- en internetgedrag. De strijd lijkt gestreden, voorlopig althans.
01 apr 2008 Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de invoering van de Bewaarplicht telecomgegevens Maar welke data bewaard zullen worden blijft een gesloten boek voor het parlement
05 mei 2008 De minister van Justitie is het uiteraard niet eens met de redenen van 43 organisaties en providers om naar het Europese Hof te stappen met een verzoek de richtlijn over de bewaarplicht internet- en telecomdata onrechtmatig te verklaren
25 mei 2008 De Tweede Kamer heeft haar omstreden wetsvoorstel inzake de bewaarplicht van telecommunicatiegegevens van an het kabinet aangenomen met één belangrijke maar door iedereen te voorziene wijziging Poppenkast met een voorspelbaar scenario
04 jul 2006 Innovaties in communicatie moeten de ruimte krijgen, want zij zijn cruciaal voor de Nederlandse economie. Daarom dienen toezichthouders zich, met wettelijke rugdekking, afzijdig te houden bij nieuwe initiatieven. Ook als de overheid minder controle krijgt over de inhoud van de communicatie dan zij voor de strijd tegen het terrorisme zou wensen.
28 okt 2007 De AIVD krijgt in een nieuw wetsvoorstel nog ruimere bevoegdheden. De stofzuigermethode heeft echter een hoge prijs voor de privacy van de burger.
21 feb 2009 Bij de Consumentenbond heeft ex-chef van Bits of Freedom (BoF) Maurice Wessling een uitgebreide privacyactie op poten gezet. De andere helft van het BoF-duo staat bij privacywaakhond CBP mede aan het roer met acties. Ondertussen verscheen er een belangrijke, maar stroperige evaluatie van de privacywet, maar wel een helder rapport over privacy en veiligheid. Concrete acties doen de rest, of niet?
03 sep 2008 Sinds deze week is Simon Hania niet langer de spreekbuis van de Nederlandse internetproviders. Hij vond het na ruim 8,5 jaar als technisch directeur voor Xs4all tijd voor aan andere uitdaging. En vindt die bij TomTom. Een afscheidsinterview over verleden en toekomst van Xs4all en de veiligheid van internet.
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.
De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.