22 apr 2024 Deze uitspraak van de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens spreekt boekdelen. Het gaat om het grote, verstarde eigen gelijk en niet om een afweging van grondrechten in een levendig maatschappelijk debat.
05 apr 2024 Mensen die voor platforms als Uber en Deliveroo werken, weten ondanks een nieuwe Europese richtlijn die nog wet moet worden nog steeds niet of ze beschermd worden. Er resteert een zwakke plek.
04 apr 2024 Kunstmatige intelligentie (AI) wordt als probleem gezien in de dringende, internationale poging om klimaatverandering aan te pakken. De medaille heeft twee kanten.
29 mrt 2024 Het klinkt commercieel en als een zware overtreding van de AVG, maar het is voor het goede doel: honderdduizenden kentekens van auto’s op noordelijke A7 worden gescand. Eigenaren kunnen in een databank aangeven of ze een kortingbon willen krijgen of een NS-kortingkaart voor vijf maanden durende werkzaamheden op de A7. Mag dat wel?
10 feb 2024 Publieke Omroep NPO kan meer zijn dan een club managers die een cultureel systeem in stand houdt van ondoorzichtigheid, regeltjes en machiavellisme.
11 nov 2023 Het beoogde snelle akkoord over de Europese regelgeving voor kunstmatige intelligentie staat op sterk water. Europa wil Amerikaanse en Chinese toepassingen begrenzen, maar Europees bedrijfsleven vreest ook beknot te worden.
19 okt 2023 De Digital Services Act (DSA) is nog maar nauwelijks van kracht of de Europese Commissie begint een onderzoek naar X. Het voormalige Twitter doet te weinig om desinformatie inzake de terreur van Hamas in Israël en de daaropvolgende oorlog te verwijderen.
30 sep 2023 Deze maand bestaat Google 25 jaar. De cijfers en dominantie geven reden tot vrolijkheid, maar de processen die daar het gevolg van zijn bepaald niet. En dan gaan ook de deuren nog eens dicht van de grootste zaak tegen Google ooit die in Nederland nauwelijks aandacht krijgt.
30 jul 2023 Gebruik van telefoons in klaslokalen is zo’n twintig jaar toegestaan, wellicht vooral omdat leraren en ouders zelf min om meer aan het schermpje verslaafd zijn. Nu personen de schade voor het sociale leven en welbevinden breder onderkennen, komen ook schoolverboden pregnanter in beeld.
02 apr 2023 Het boek Access Rules van Viktor Mayer-Schönberger en Thomas Ramge biedt een interessant perspectief: verplicht big tech hun data te delen.
22 mei 2022 We zouden kritisch moeten zijn op wat nieuwe technologie ons brengt, en welke waarden we er juist tegen willen beschermen. Zoals onze openbare ruimte en samenhangende cultuur.
15 mei 2022 Anonieme transacties, witwassen, terrorismefinanciering, kinderpornobetalingen; het gebeurt allemaal in het wetteloze wilde westen van de cryptowereld. Daar willen we in Europa een einde aan maken.
11 nov 2021 Atlas Contact verwerft de rechten voor uitgave van de Nederlandse editie van het boek Democracy.com van Marietje Schaake dat in 2023 moet verschijnen. Het ronkende persbericht getuigt van hoge verwachtingen.
10 okt 2021 Frances Haugen maakt geschiedenis als klokkenluider die de (on)macht van Facebook blootlegt. Allerwegen wordt op ingrijpen aangedrongen. Roepen dat Facebook, Shell en Ryanair niet deugen is een stuk makkelijker dan consumptie van schermpret, benzine en vliegvakanties minderen.
27 jun 2021 De ‘Meest gelezen’ rubrieken van nrc.nl, volkskrant.nl, ad.nl en groene.nl bleken gemakkelijk te beïnvloeden met gesimuleerd webverkeer. Zowel lezers als kranten moeten hun houding jegens de rubriek aanpassen.
07 feb 2021 Eerst roepen journalisten en andere criticasters dat platforms als Facebook en Twitter nepnieuws en haatdragende uitingen moeten weren; en als ze dat eindelijk gaan doen ontdekken ze dat censuur het gevolg is. Wat te doen? Over Duitse wet versus de worsteling van Dorsey.
02 dec 2020 Internet Society Nederland (Isoc.nl), non-profit organisatie voor de bescherming van internet, kocht voor het eerst een activiteit: Make Media Great Again (MMGA). Dit werd verkocht door Ruben Brave, ook bestuurslid bij Isoc.nl.
18 okt 2020 Wellicht valt de betekenisvolle directe invloed op verkiezingsuitslagen door digitale inmenging nog mee. Wel dreigt een nog groter gevaar: het vertrouwen in de democratie schaden met desinformatie.
20 sep 2020 In het wegverkeer delven kinderen, voetgangers en fietsers het onderspit, digitaal onderdrukken grootmachten ons op grond van alom heersende overmacht van snelheid. Hadden we maar wat beter naar de recent overleden Franse techniekfilosoof Bernard Stiegler geluisterd.
23 aug 2020 De erkenning voor haar grondige inhoudelijke kennis van de digitale markten bleef in Europa beperkt tot een kleine groep, maar in The New Yorker krijgt Marietje Schaake een positief portret.
09 dec 2019 Vijftien jaar lang heb ik, met duizenden anderen wereldwijd verbonden programmeurs, toepassingen voor Google Earth gemaakt. In één keer dumpt Google al onze creaties, zonder enige uitleg, in een coup voor centraal beheer van het programma.
20 okt 2019 Facebook laat politieke reclame gewoon toe en is niet van zins om die te gaan checken op het waarheidsgehalte. Terecht, het is ook niet aan de Nederlandse omroep om uitingen van PVV en SP in de Zendtijd voor Politieke Partijen te beoordelen.
27 jun 2019 Afgelopen maandag trof een grote storing in het telefonienet van KPN ook alarmnummer 112. Maar waarom lag 112 er ineens voor heel Nederland en alle providers drie uur lang uit? Dinsdag kwam het antwoord: een softwarefout die viervoudige uitvoering waardeloos maakte. Loopt internet ook zo’n risico?
10 jun 2019 Brussel, Den Haag en Washington gaan techconcerns als Facebook, Google, Amazon en Apple aanpakken. Goedebedoelingen, maar is er een begin van een idee over doel en middelen? Anders dan ‘splitsen’ roepen.
17 apr 2019 Eind 2010 hield Joop.nl van de Vara een actie voor Julian Assange om hem asiel in Nederland te verlenen. Als dat toegekend was zou hij als Nederlands staatsburger Rusland geholpen hebben. Zoals steevast in media treken de persoon en sensatie de aandacht, niet de werkelijke kwestie: hoe verder met Wikileaks?
31 mrt 2019 Dinsdagmiddag 26 maart 2019 nam het Europees Parlement een nieuwe versie van de lang betwiste Richtlijn inzake Auteursrechten in de Europese Unie aan. Nederlandse parlementariërs stemden overwegend tegen, net als de Nederlandse regering eerder tegen de vorige versie stemde.
30 sep 2018 Nog is het ooit decentraal opgezette internet niet verloren. Integendeel, internetters kunnen het terugwinnen op de molochs die ze vrijwillig de macht gaven. Tim Berners-Lee zet er zijn volle gewicht voor in. Gaat hij het redden? En doen wij mee?
01 sep 2018 Graag lees en schrijf ik stevige opinies, maar gebaseerd op feiten. Deze zijn helaas ver te zoeken in de verdediging van het voorstel voor een nieuwe Auteursrechtenrichtlijn van Buma/Stemra en de NVPI.
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.
De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.