Mogelijkheden voor nieuwe gesubsidieerde activiteiten

Isoc.nl nam MMGA van eigen bestuurslid over

Internet Society Nederland (Isoc.nl), non-profit organisatie voor de bescherming van internet, kocht voor het eerst een activiteit: Make Media Great Again (MMGA). Dit werd verkocht door Ruben Brave, ook bestuurslid bij Isoc.nl.

MMGA is een activiteit opgezet binnen de Bema Foundation in Amsterdam, een stichting van advocaat Adriaan Stoop. MMGA bouwt en biedt samen met partners middelen voor bestrijding van desinformatie, zoals bijvoorbeeld een annotatiesysteem bij artikelen om experts inhoudelijk commentaar te laten leveren.

In Nederland is daarmee een uitgebreide test met Nu.nl gehouden. MMGA kreeg een grote subsidie van het Stimuleringsfonds Journalistiek, onder meer met een plan om blockchain in te zetten voor waarheidsvinding. Nu.nl heeft de test met toepassing van MMGA niet gecontinueerd. MMGA is een samenwerking begonnen met Krino, AI-technologie voor argumentatie en causaal verband, ontworpen aan de Universiteit van Amsterdam.

Sinds dit jaar werpt MMGA zich ook op als partij die de diversiteit van media kan helpen bevorderen. Ook dat is een onderwerp dat geschikt is om subsidies aan te vragen. De mogelijkheid om met MMGA gesubsidieerde activiteiten te ontplooien was ook voor Isoc.nl een belangrijke reden om MMGA over te nemen, zegt voorzitter Alexander Blom:

‘Het brengt ons een hele nieuwe reeks activiteiten en mogelijke geldbronnen. We kunnen nu voor heel andersoortige activiteiten met heel andersoortige partijen projectsubsidies aanvragen. Daar zijn we al mee begonnen.’

Zo loopt er een Europese subsidieaanvraag voor bestrijding van nepnieuws van Isoc.nl samen met andere partijen. Blom: ‘Zonder MMGA zouden we daarmee nooit aan de bak kunnen komen. Die activiteiten willen we dan steeds openstellen voor Isoc-leden. Dus het mes snijdt aan twee kanten, ook voor ons verenigingsleven is dit interessant. Dit is hartstikke leuk.’

MMGA en Isoc.nl ontvingen beide subsidie van het SIDN Fonds, een miljoenenfonds dat is voortgekomen uit de verkoop van nl domeinnamen door SIDN en initiatieven subsidieert gericht op verbetering van internet op vele terreinen.

Van infrastructuur naar inhoud

De Internet Society is sinds 1992 een mondiale organisatie die zich vooral bezighoudt met de technologie van het internet ten behoeve van een ‘open, neutraal, gedecentraliseerd en voor iedereen toegankelijk en betrouwbaar internet’. Ook internationaal richten de activiteiten zich op infrastructuur en technologie. Zo is er deze week een belangrijke overeenkomst gesloten tussen Isoc en standaardisatieclub IETF voor nauwe samenwerking.

Isoc.nl vindt de uitbreiding naar bemoeienis met de inhoud van online communicatie heel nuttig. Blom: ‘Zo hebben we nog meer projecten op stapel staan met de UvA, wat we zonder MMGA nooit zouden kunnen doen.’

Hoeveel geld er met de overname van MMGA gemoeid was, wil het Isoc-bestuur niet kwijt. De leden gingen akkoord zonder dat ze een bedrag wisten. Blom: ‘De leden hebben de overname goedgekeurd. Ze kunnen later in het financieel jaarverslag de financiële details lezen. Voor mijn gevoel is deze overname dus een heel gezonde beslissing, ideëel maar ook bedrijfseconomisch.’

Dat Ruben Brave als eigenaar van MMGA de verkopende partij was en bestuurslid van Isoc.nl is, kan duiden op belangenverstrengeling. Blom: ‘Daar hebben we het uitgebreid over gehad en gekeken hoe we dat op een gezonde manier konden doen. Voor mijn gevoel zijn we daar goed uitgekomen.’

Maar hoe dat is gebeurd, is geheim? ‘Ja, dat is geheim.’

*) De schrijver van dit artikel, Peter Olsthoorn, was als betaalde kracht werkzaam voor MMGA in de gesubsidieerde test met Nu.nl.

**) Afbeelding: Isaak en Rebekka, bekend als ‘Het Joodse bruidje’, Rembrandt van Rijn, ca. 1665 - ca. 1669, Rijksmuseum, Amsterdam

Dossier

Gepubliceerd

2 dec 2020
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0