Bescheidenheid kent geen tijd

Aleid Wolfsen: "Nederland heeft meer aan mij dan aan de Nederlandse grondwet"

Deze uitspraak van de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens spreekt boekdelen. Het gaat om het grote, verstarde eigen gelijk en niet om een afweging van grondrechten in een levendig maatschappelijk debat.

Tijdens de Week van de Privacy organiseerde de Universiteit Utrecht de Privacy Parade. Jort Kelder had er een broodnodige schnabbel met vraaggesprek met Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Liefhebbers van Kelder en/of Wolfsen kunnen het gesprek op YouTube beluisteren.

In een lofzang op de Algemene Verordening Persoonsgegevens, die de AP handhaaft, stelt Wolfsen na 4.50 minuten:

“De mensen in Nederland hebben meer aan mij dan aan de Nederlandse grondwet als het om digitalisering gaat.”

Dit tekent de houding van de AP-voorzitter. Hij staat boven de wet. En weet de interviewer veel dat de AVG met de interpretatie door Wolfsen en zijn Europese collega’s vele malen is opgerekt zonder enige democratisch controle? Dat aanpak van vele vormen van misdaad, van kinderporno tot mensenhandel, van mishandeling van conducteurs tot cocaïnesmokkel, stuiten op remmende interpretaties van de AVG?

8) Afbeelding boven: Superbia van Pieter Bruegel de Oude (1558)

Gepubliceerd

22 apr 2024
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0