Munish Ramlal, Ombudsman regio Amsterdam

‘Een digitale ANWB nodig die belangen behartigt en mensen helpt als ze vastlopen in de systemen’

28 apr 2024 In mijn praktijk hoor ik individuele verhalen van bewoners die illustratief zijn voor de grotere maatschappelijke vraagstukken. Zo merk ik op dat dat de computer vaak eerder wordt geloofd dan mensen, en dominant wordt in het maatschappelijk verkeer. Met argwaan tot gevolg.*)
Gemankeerde coronaverslaggeving in Nederlandse media?

De coronakloof tussen De Hond en Zwagerman versus Volkskrant en NPO

11 feb 2024 RIVM, OMT en regering zijn te slaafs gevolgd door de journalistiek, concluderen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), een aantal wetenschappers, artsen, Maurice de Hond en Marianne Zwagerman en hun publiek. Een uitgebreide opsomming en analyse van de kritiek op, en response van journalisten.
Doe niet zo krampachtig over openbaarheid, dat leidt tot wantrouwen

Lakken in plaats van openbaarmaking is topsport geworden

31 jan 2024 De belofte van de Wet open overheid wordt maar moeizaam ingelost, door een cocktail van onmacht, onkunde en onwil. Maak informatie vlotter openbaar, anders blijven burgers de overheid als een gesloten bolwerk ervaren.
Over de wortels van de Toeslagenaffaire

Follow the Money versus De Correspondent: wie heeft de waarheid in pacht?

09 okt 2023 Onderzoeksjournalist Eric Smit meent dat Rob Wijnberg in zijn nieuwe boek ‘Voor ieder wat waars’ een onjuist beeld schetst: de ‘Bulgarenfraude’ van 2013 was niet de aanleiding voor streng anti-fraudebeleid met de Toeslagenaffaire tot gevolg. Deze kritiek is onjuist, laat De Correspondent van Rob Wijnberg weten.
Russell Brand-onderzoek door Britse media

Hoe journalisten over beschuldigingen van seksueel geweld moeten berichten

23 sep 2023 Onthullende beschuldigingen van ‘grensoverschrijdend gedrag’ in de media leiden direct tot een publieke veroordeling voor altijd, terwijl een rechter nog niet eens gesproken heeft. Dit vereist de grootste zorgvuldigheid van journalisten, zeker in Engeland dat strenge perswetten kent.
Gebrek aan zelfreflectie, vooral in Den Haag

Journalisten zijn overgevoelig voor kritiek

25 mei 2022 “Benieuwd waar het vandaag over gaat’, was vorige week een vraag op bijdehand Twitter: “Verantwoordingsdag (over alle uitgaven van het rijk en de doelmatigheid van het overheidshandelen)? Of de gewiste smsjes van Rutte”.
Onaanvaardbare onttrekking aan, en invloed op de wetenschap

Universiteiten zitten te slapen, grote uitgevers gaan er met hun data vandoor

14 mei 2022 Universiteiten moeten oneigenlijk gebruik van onderzoeken door grote uitgevers als bestrijden. Partijen als RELX (voorheen Elsevier) kopen steeds meer domeinen voor publicatie op, wat Open Access schaadt.
Vrijblijvende verzameling van waarden en grondrechten

Digitale Grondwet EU? Deze potpourri gaat de online wereld niet redden

13 feb 2022 Op 26 januari 2022 bracht de Europese Commissie de Europese Verklaring over de Digitale Rechten en Principes voor het Digitale Decennium uit, het sluitstuk van een beleidsprogramma voor de komende 10 jaar. De Commissie hoopt daarmee de EU succesvol door de digitale transformatie te loodsen, hetgeen van cruciaal belang wordt geacht voor de Europese economie.
Beeldvorming gaat boven inhoud in de media

Gaan journalisten eens nadenken over hun rol in de mediacratie?

13 feb 2022 In het beeld van eigen voortreffelijkheid en soevereiniteit van de journalistiek zijn de nodige barsten gekomen. Dat noopt tot zelfreflectie.
En maak verslaggeving aansprekend met koppeling aan weerrampen

‘Zet klimaatsceptici niet weg als gekkies’

25 okt 2021 Hoe oordelen (media)wetenschappers over het werk van de pers, bijvoorbeeld over klimaatberichtgeving? Die mag beter, vinden ze.
Foto’s en video van slachtoffers

Peter R., GeenStijl, journalistiek en onderlinge privacy

11 jul 2021 Met de publicatie van beelden van de moordaanslag op Peter R. de Vries maakte GeenStijl gebruik van de ‘persvrijheid’ van burgers. Die schenden immers massaal onderling privacy, niet gehinderd door wetgeving.
Zo weerloos zijn we toch niet

Alsof columns betrouwbaarder zijn dan big data

31 jan 2021 Columnisten zijn kritisch over datadelen, maar hoe staat het met hun eigen schetsen van de realiteit?
Marietje Schaake, nu Europese stem vanuit Amerikaanse wetenschap

‘Harde wetgeving nodig, geen lapmiddelen’

01 nov 2020 Marietje Schaake viel als Europarlementariër op door grote inhoudelijke kennis van toepassing van digitale technologie. Haar directe macht gaf ze op voor een wetenschappelijke baan in Silicon Valley, wellicht een tussenstap op weg naar een ministerschap van Digitale Zaken in Den Haag.
DPG Media en Mediahuis kunnen hun hand ophouden

Google paait journalistiek met 1 miljard dollar

06 okt 2020 Na jaren rechtmatig vergoedingen aan uitgevers geweigerd te hebben voor vermelding van artikelen in zoekresultaten van Google en Google News, trekt moederbedrijf Alphabet uit eigen beweging toch de portemonnee: 1 miljard euro voor drie jaar, jaarlijks een kleine 300 miljoen euro voor uitgevers wereldwijd. Ondertussen kregen RTL Nieuws en Volkskrant innovatiegeld van Google.
Offline met een ouwe wagen naar Parijs

Verruil vaker het digitale door het echte leven

13 sep 2020 Afgelopen juni reed ik in mijn Citroën Dyane richting Fontainebleau. De auto ademt een ander tijdperk. Een doffe lichtblauwe kleur, roest aan de deuren en geen elektronische handigheidjes om je reis ‘gemakkelijker’ te maken.
Alle hens aan dek

Vijf manieren om de macht van techconcerns in te dammen

11 jan 2020 Toen de Republikeinse senator Lindsey Graham aan Mark Zuckerbergin april 2018 voor de Amerikaanse congrescommissie vroeg om de naam van Facebooks belangrijkste concurrent of een alternatief product te noemen, wist hij niet goed te antwoorden. Graham: ‘Is Facebook dus een monopolie?. Zuckerberg: ‘It doesn’t feel like that to me.’*)
Nieuwe technologie vraagt om weloverwogen oordelen

Begin ethiek over gezichtsherkenning in de praktijk

08 dec 2019 Steeds meer camera’s herkennen gezichten en verwerken deze persoonsgegevens. Hoe bepaal je of het gebruik van nieuwe technologieën ethisch verantwoord is? Simpele antwoorden zijn er niet, wel een uitgewerkte aanpak.
DWDD en Twitter-Wilders twee kanten van dezelfde medaille

Het meningencircus van columns en kletsshows is schadelijker dan nepnieuws

08 sep 2019 Ook de zogenaamd ‘weldenkende mensen’ laven zich dagelijks aan de vele kletsshows en columns over incidenten en buitenissigheden. Feiten dienen slechts het amuserend effect. Waar vind je nog verslagen van parlementaire debatten?
Opvolger van De Barbaren meandert door het nieuwe landschap

Baricco kletst lekker over ons digitale tijdperk

12 aug 2019 Met geinige landkaarten illustreert Allesandro Baricco in The Game de verhoudingen in het spel van digitale grootmachten die ons leven in beslag nemen. De opvolger van De Barbaren wisselt af tussen oeverloos gezwets en rake observaties, in die volgorde.
Ongekende mogelijkheden brengen het risico van hoogmoed

Niet het internet is het probleem, maar de mens

28 okt 2018 Silicon Valley houdt ons in een wurggreep met een datadictatuur, maar big tech komt ook tegemoet aan ons eigen verlangen naar almacht.
Vertrouwelijkheid is ernstig geschaad

Winst van BNNVara versus Denk is slecht voor de democratie en de journalistiek

21 aug 2018 De uitspraak van de rechter dat journalisten stiekem een gesprek in de fractiekamer van Kamerlid Farid Azarkan mochten opnemen schendt de vertrouwelijkheid in ernstige mate.
Wij zijn niet gemaakt om zo modern te leven

Wat schieten we op met al dat gemak?

27 mei 2018 Een digitale applicatie die zelfstandig de kapper belt om een afspraak voor je te maken, zonder dat de kapper merkt dat hij met een computer van doen heeft. Of een berichtje aan je werk dat je iets later bent, zonder dat je het zelf hoeft in te tikken. Het kan allemaal met Google Assistant. Topman Sundar Pichai presenteerde de innovatie onlangs aan het grote publiek. Vooral het „hmm mm” oogstte lof. Levensecht!
Kinderen begeleiden en beperken in online leven

Zet de digitale snoeppot niet op tafel

25 mei 2018 Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid snapt een nieuwe generatie meer van het leven dan de oude. Althans, voor een deel. De digitale wereld is op veel gebieden immers meer het domein van de jeugd dan van de ouders.
Van politiek correct over framing naar desinformatie

Rijksoverheid.nl maakt ook gebruik van de term Sleepwet

02 apr 2018 Kamerleden van CDA en VVD maakten zich druk over de term ‘sleepwet’ die een kwart van de gemeenten gebruikten in voorlichting over het referendum van 21 maart. Vooringenomen, niet objectief, vinden zij. En vroegen de minister hen op de vingers te tikken. De strijd om het politiek correct taalgebruik lijkt een nieuwe fase in te gaan, die tot desinformatie zou kunnen leiden.
Het internet heeft de waarheid vermoord

Het ministerie van bullshit

27 jan 2017 Het internet levert een bonte verzameling aan feiten, filters, meningen, opinies, verzinsels en samenzweringstheorieën en dus bullshit op waarbij opinies en emoties belangrijker zijn dan feiten en ratio.

We besparen tijd, maar boeten in op het leven

18 jan 2017 Hoe dichter de wereld zich bij onze vingertoppen bevindt, hoe verder die verwijderd raakt van ons hart.
Zowel bellen als appen brengt levens in gevaar

Verbied alle telefoongebruik in het verkeer

14 dec 2016 Een auto of fiets besturen gaat wel samen met een broodje eten maar niet met bellen en internetten.

Routebeschrijving naar ethisch digitaal ontwerp

12 apr 2016 In cartografie schuilt een mooie analogie met de oproep tot meer transparantie van software en apps.
Ontwerp van openbare ruimte boezemt de meest angst in, niet dataverzameling overheid

Niet overheid maar Silicon Valley ontwerpt de datamonsters

19 dec 2015 Wie wil nadenken over de invloed van technologie op de samenleving, moet niet kijken naar gebruikers, zoals de overheid, maar naar de ontwerpers van technologie.
 
Getoond 1 tot 30 van 104. Er zijn meer pagina's.
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0