Dispuut vanuit een breed palet van interpretaties van feiten

TV-drama De Joodse Raad: over geschiedschrijving, fictie en beeldvorming

05 mei 2024 Kwesties belanden snel in vaarwater van goed en fout; onder heftige emoties en gelijk hebben. Terwijl ze gebaat zijn bij feiten, nuancering en gerede twijfel. Dit verhaal behelst onder meer de Joodse Raad, David en Virrie Cohen en Rob Oudkerk, Roos Ouwehand en Bart van der Boom, Alain de Levita, Hans Knoop, Max Pam en Leon de Winter.
Rapport-Van Rijn onveilig voor tv-makers en bedreiging van hun creativiteit

Sterke tv-makers zijn nou eenmaal niet de braafsten

24 apr 2024 Het rapport-Van Rijn over misstanden bij de NPO vinden wij onzorgvuldig en ongenuanceerd. Het is geheel gebaseerd op anonieme klachten zonder wederhoor. In een mediawereld waarin imago’s door snelle veroordelingen zo aan diggelen liggen.
Recensie Het Nationale Theater

Brown Sugar Baby: knappe combinatie van muzikaal en moreel historisch drama

13 apr 2024 Het Nationale Theater als jazzorkest; hoe leuk en vernieuwend wil je het hebben? En dan toch een beeldend verhaal weten te vertellen over misbruik, koloniale arrogantie, homo-onderdrukking, met gelukkig nog wat plezier. Regisseur Eric de Vroedt slaagt er glansrijk in om het rijke kleurenpalet van vermeend goed en fout op artistieke wijze vorm te geven.
In ‘Twee oude vrouwtjes’ van Toon Tellegen

Tedere lesbische liefde op leeftijd

12 apr 2024 Theatertrio ‘Thomas, Sacha en Jos’ vertelt aan het begin van de voorstelling hoe senang ze zich als non-binaire c.q. homo’s voelen in de rollen van oude vrouwtjes. Een les in tederheid van uitstekende acteurs.
Ideologie te voorspellen met een nauwkeurigheid tot 85 procent

Je hersenen kunnen onthullen of je politiek rechts of links bent

28 mrt 2024 Misschien nooit van gehoord, maar het studieveld bestaat: neuropolitiek. Er komt geen kunstmatige intelligentie bij kijken, maar wie weet hoe AI deze wetenschap zal veranderen.
Het Nationale Theater pakt weer fraai uit met klassieker Samuel Beckett

Gruwelijk prachtige Wachten op Godot van Erik Whien met Mark Rietman en Jaap Spijkers

11 mrt 2024 Natuurlijk, voor de prijs van een schouwburgticket kijk je drie maanden Netflix. Maar op je sterfbed herinner je je niets meer van het beeldscherm maar wel van het live mogen meemaken van Wachten op Godot van Het Nationale Theater.
Uitgever Mai Spijkers: “Ik wil geen dissertatie, maar een geil boek, Mark”

Christian Van Thillo in bedenkelijke ‘biografie’ Mark Koster te grazen genomen

03 mrt 2024 Waar mogelijk wordt de Belgische uitgever Christian Van Thillo in de biografie De Belg van Mark Koster in een slecht daglicht geplaatst. Wie kritisch leest, kan ook de conclusie trekken dat Van Thillo een geweldige uitgever met gevoel voor journalistiek is en een leuke, mooie vent. Sluwheid en katholieke souplesse zijn hem niet vreemd
‘Lulkoekebakkers’ als rode lap om er hard in te gaan

Sjamadriaan doet beter werk dan de Ombudsmannen bij media

02 mrt 2024 Dit weekend bestaat de nieuwsbrief Sjamadriaan een jaar. Maker Adriaan ter Braack betoont zich een meedogenloos duider van verkeerde wetenschappelijke claims in de sociale en reguliere media. Vanuit onafhankelijkheid opereert hij beter dan de gebonden Ombudsmannen van traditionele media.
Namelijk voor de grote groep Nederlanders die minder talig en internationaal georiënteerd is

Meer Nederlands en minder Engels op universiteiten is juist een mooi staaltje van inclusief denken

17 jan 2024 Het plan voor meer Nederlandstalige opleidingen aan Nederlandse universiteiten vind ik een goed plan. Beschuldiging van ‘provincialisme’ zoals van Caroline de Gruyter in NRC zijn onterecht.
Omroep ON! past beter buiten het publieke bestel, op YouTube of bij Talpa bijvoorbeeld

Besluitvorming over omroep Ongehoord Nederland is discutabel

10 jan 2024 De regering houdt Omroep ON! vooralsnog binnen het publieke bestel, maar op grond van een bord spaghetti aan regelgeving, terwijl de bestuursrechter nog een oordeel moet vellen. Wellicht kan de recalcitrante omroep beter een vrije plek buiten het bestel innemen.
Geschiedenis Xs4all door Maarten Reijnders

In hoeverre hebben hackers Nederland veranderd?

25 okt 2023 In ‘De Hackers die Nederland veranderden – De spannende geschiedenis van Xs4all’ beschrijft journalist Maarten Reijnders in 350 pagina’s de belevenissen en invloed van het Nederlandse hackerdom.
Stel de ‘zoon van God’ al je vragen

Jezus als chatbot in het AI-tijdperk

04 aug 2023 AI is bijna een religie op zichzelf aan het worden. Je kunt het ook omdraaien: AI toepassen op religie en de gelovigen voorzien van antwoorden op hun prangende levensvragen, bijvoorbeeld met een moderne editie van Jezus. Serieus of als bron van humor.
Aperte domheid in taalgebruik

Stop met de term ‘mobiele telefoon’ (en ook met ‘smartphone’)

30 jul 2023 Dit is het kortste artikel ooit op Netkwesties. Aan de lopende band gebruiken journalisten en anderen de toevoegingen ‘mobiele’ en ‘smart’ aan ‘telefoon’ en ‘phone’. Zullen we afspreken om daarmee op te houden?
Tentoonstelling Science Gallery in Londen suggereert

Publiek kan met kunst helpen om de toekomst van AI vorm te geven

28 jul 2023 Kunstmatige intelligentie (AI) is een gereedschap uit de 21e eeuw, vergelijkbaar met de doorbraak die stenen als gereedschap waren voor onze voorouders uit het stenen tijdperk. Alleen, AI vordert veel sneller.
Onvoldoende waarheidsvinding door Journalist van het Jaar Tim Hofman

Kritiek journalist Ton van Dijk op aanpak Gijs van Dijk (PvdA) door Boos

16 apr 2023 Boos stelt de integriteit van ex-Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) ter discussie zonder “controleerbaar en verifieerbaar” te werken. Dat stelt journalistiek coryfee Ton F. van Dijk in debat met Tim Hofman van Boos, gekroond tot Journalist van het Jaar 2022 door Villamedia. Ook Trouw uit kritiek.
Wetenschappelijk onderzoek op zondag

Het geheime religieuze en spirituele leven van sekswerkers

26 mrt 2023 Religie en spiritualiteit niet allerminst onverenigbaar met fysiek en online sekswerk, maar kunnen juist unieke verbindingen en betekenisvolle ervaringen creëren voor zowel sekswerkers als hun klanten.
‘Doe zelf normaal’ is wel een geestig en uitdagend, maar geen briljant essay

Maxim Februari verdient beter dan blinde bevestiging door Volkskrant, NRC en Vrij Nederland

12 mrt 2023 De democratische rechtstaat wordt bedreigd door dominantie van data en algoritmes die het humane debat verdringen. Dat beweert Maxim Februari in het even fraaie als zwak onderbouwde essay ‘Doe zelf normaal’.
Elkaar laten uitpraten in plaats van spraakmakende oneliners

Bij kletsshows kan goede informatie voorop staan in plaats van impulsieve meningen

07 feb 2023 Op Netkwesties is eerder betoogd dat veel columns in kranten en kletsshow op televisie bijdragen net zozeer bijdragen aan de desinformatie als het nepnieuws op sociale media. Omroepveteraan Wim Bekkers bepleit Duitsland als voorbeeld voor tv in Nederland.
Hoe een wetenschapsjournalist angstig wordt om de waarheid te vertellen

De Groene, wetenschap, journalistiek en Ongehoord Nederland

05 feb 2023 Luister even mee met een gesprek van De Groene Amsterdammer over de vrees om wetenschap te publiceren “omdat Ongehoord Nederland ermee aan de haal kan gaan”.
Ophef als voorname doelstelling werkt afschrikwekkend

Volkomen terecht dat vrouwen niet aan die talkshowtafel willen zitten

20 dec 2022 Televisieshows die zich verbazen over waarom vrouwen niet willen aanschuiven, moeten eens nadenken over wat ze maken. Stop met de ‘ophefcarroussel’ en geef meer tijd en ruimte voor nuances.
Pot Volkskrant verwijt ketel NPO publiek te willen verleiden met amusement

Kijkcijfers zijn belangrijk voor de NPO, maar niet allesbepalend

01 dec 2022 Volgens Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok ligt de nadruk bij de publieke omroep te veel op de kijkcijfers en dreigt die daardoor zijn oorspronkelijke missie uit het oog te verliezen.
Google en Internet Archive betalen licentie voor overname van inhoud

Grote geldstromen en commerciële tak raken aan de ziel van Wikipedia

27 nov 2022 De mooiste dienst die het internet biedt, Wikipedia, sloot een commerciële overeenkomst met Google en is onderdeel van een big data project van Facebook. Financieel is dat niet nodig, want Wikimedia zit op een grote zak geld.
Misschien kan Arnold Karskens zijn zendmachtiging beter zelf inleveren

Breng Ongehoord Nederland voor de rechter

23 sep 2022 De toetreding van Ongehoord Nederland tot het publieke bestel heb ik hier verdedigd, tegen de kritiek van velen in. Eenvoudigweg met een beroep op de vrijheid van meningsuiting en het bedienen van een doelgroep met weinig participatie in het publieke bestel. Karskens faalt echter.
Nooit gevonden, nooit rechtgezet

Wereldwijde verontwaardiging om 751 kindergraven

31 jul 2022 Het nieuws van de massamoord bleef onbewezen, maar het is nooit rechtgezet. Want journalisten maken zelden fouten, in elk geval niet zodanig dat het zin heeft om ze toe te geven. Want verspreiders van nepnieuws, dat zijn de anderen.
Orthodox-Joodse leiders verliezen een strijd

Oplossing voor de schermverslaving: koosjere telefoons

31 jul 2022 Er lijkt geen weg meer terug voor de mondiaal oprukkende telefoonverslaving van jong en oud. Maar in Israël helpt een streng-religieuze oplossing; die nu bedreigd wordt volgens rabbijnen.
Volkskrant-columnisten hebben het met zichzelf getroffen

Incestueuze journalistiek

17 jul 2022 Zelfgenoegzaamheid gaat gepaard met gebrek aan zelfkritiek; een typisch kenmerk van journalistiek. Die nogal incestueus is. Zoals blijkt met het afscheid van invloedrijke columnisten, en breed uitgesponnen gedoe rond een vrolijk bedoelde recensie.
Als aandacht zwaarder weegt dan privacy

Media en journalistiek plegen marketing met sappige details

29 jun 2022 Journalistiek geeft massaal Facebook en Google met de mattenklopper vanwege vermeende privacyschendingen, maar is ondertussen zelf de grootste privacyschender met aldoor meer ‘openhartige interviews’ en persoonlijke onthullingen. Over pot en ketel.
Ombudsman NPO erkent voorzichtig een breder probleem

Over de veroordeling van Ongehoord Nederland en onafhankelijkheid en transparantie van media

12 jun 2022 Omroep Ongehoord Nederland (ON) wordt hard berispt door de Ombudsman van de NPO wegens het regelmatig verspreiden van onjuiste informatie, gebrek aan tegenspraak en respectloos gedrag. Het rapport biedt ook uitingen over journalistieke principes van andere media.
Museum draagt niets bij aan nationale normen en waarden

Een fysiek historisch museum? Nee, digitaal!

12 jun 2022 Het kabinet wil meer aandacht geven aan ‘onze gezamenlijke geschiedenis’, in de vorm van een fysiek museum. Geen goed idee, betogen Jan Bank, Gijsbert van Es, Geert Mak, Piet de Rooij en René van Stipriaan. Zorg voor digitale toegang tot historische bronnen.
Hoe krijgen we antwoorden op de grote vragen?

Over de cryptocrash, Twitter, Oekraïne en kwaliteitskranten

15 mei 2022 Soms moet je een periode achterover leunen om de vragen te kunnen formuleren over de lange termijn. Waar staan we nu?
 
Getoond 1 tot 30 van 114. Er zijn meer pagina's.
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0