Aperte domheid in taalgebruik

Stop met de term ‘mobiele telefoon’ (en ook met ‘smartphone’)

Dit is het kortste artikel ooit op Netkwesties. Aan de lopende band gebruiken journalisten en anderen de toevoegingen ‘mobiele’ en ‘smart’ aan ‘telefoon’ en ‘phone’. Zullen we afspreken om daarmee op te houden?

Veel meer is er niet aan toe te voegen. In Nederland zijn nog minder dan 5 miljoen vaste telefoons in gebruik, tegen ruim 20 miljoen mobiele telefoons.

Zojuist wat artikelen vertaald uit het Engels en vele malen heb ik ‘mobile phone’, door de machine nog trouw als ‘mobiele telefoon’ vertaald, gecorrigeerd tot ‘telefoon’. Vooruit: ‘mobieltje’ is nog daaraan toe, maar de vertaalsoftware weet niet beter dan dit met ‘mobile phone’ in het Engels te vertalen. Het Duits kent de fraaie term ‘Handy’, op zijn Engels uitgesproken, dat wel.

En is een telefoon ‘smart’ of ‘slim’ omdat er zo veel software in zit? Zelfs met de toevoeging van AI is er geen reden om een apparaat de toevoeging te geven. We zeggen toch ook niet ‘daar loopt een slimmens’ of ‘smarthuman’, terwijl de meeste mensen soms slim zijn?

Gepubliceerd

30 jul 2023

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1