Weer in beeld: datahandelaar Michel Kraay

Zijn verboden handel in persoonsdata ten behoeve van onder meer gerenommeerde advocatenkantoren trad voor het eerst in de publiciteit via Netkwesties Na een veroordeling duikt Michel Kraay weer op in de media met dezelfde klacht als toen zijn opdrachtgevers gaan vrijuit

De Volkskrant publiceert een groot verhaal over Kraay onder de titel 'Opeens een crimineel'. De tendens lijkt sterk op wat Netkwesties publiceerde en toen heette hij nog Michel Kraaij. De ij is een y geworden in de openbaarheid. Maar oorspronkelijk was het in een mooi artikel van Tonie van Ringelestijn over de veroordeelde Michel K uit 2003.
Dit artikel staat wat verminkt online maar als u naar beneden rolt is het goed te volgen. Een vervolg was er naar aanleiding van het seponeren van aangiften tegen de opdrachtgevers van Kraaij: ING, ABN-Amro, Fortis en Amev, advocatenkantoren als Houthoff Buruma, Nautha Dutilh en landsadvocaat Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn; en ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries en grotere informatiebureaus als Goderie van Groen.
Ook anno 2009 is Kraaij daar nog verbolgen over. Zelf moest hij immers een halfjaar brommen en verloor nog 150.000 euro aan een schikking en juridische kosten. Op zijn website Michelkraay.nl doet hij alles uit de doeken trekt ten strijde tegen informatiehandel. In het artikel in de Volkskrant zegt Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn dat ze de site nauwlettend in de gaten houdt of die geen belastende informatie verspreidt.
De wereld op zijn kop, zou je denken. Overigens moet Kraaij niet doen of hij niet wist dat hij fout zat, toch? Hij zegt nu: "Er is altijd spanning tussen het recht van burgers op privacy, en de belangen van slachtoffers en gedupeerden – die zo veel mogelijk willen weten van de dader."

Gepubliceerd

8 feb 2009
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0