Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Error
Netkwesties
Netkwesties mail 233: Heftig debat over coronaverslaggeving; TikTok-oorlogen; Grote dreiging gijzelsoftware; NPO kan nu de stal uitmesten

Netkwesties mail 232 – zondag 11 februari 2024

Vooralsnog lukt het om Netkwesties vaker te publiceren, met een variatie aan artikelen. Zo zien we in deze aflevering Ambroos Wiegers terugkeren, die bijna 25 jaar geleden voor Netkwesties begon als een talentvolle onderzoeksjournalist en via successen met GeenStijl, Dumpert en nog wat ondernemingen ineens afgelopen week met een uitstekend opiniestuk verscheen in NRC; dat we graag overnemen.

En ik heb een maandje gewerkt aan een groot artikel over coronaverslaggeving, zo groot dat het wel een hap uit uw vrije zondag kan nemen. Maar dan heeft u ook wat ;-)

En een doorwrocht Brits wetenschappelijk artikel over gijzelsoftware om onze technische kant in ere te houden. Ook goed onderbouwd en relevant: Crist Klep over 'TikTok-oorlogen', Osint en inlichtingendiensten

fijne zondag,

Peter

 

 

 

ZON1491.jpg
Gemankeerde coronaverslaggeving in Nederlandse media?
De coronakloof tussen De Hond en Zwagerman versus Volkskrant en NPO
RIVM, OMT en regering zijn te slaafs gevolgd door de journalistiek, concluderen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), een aantal wetenschappers, artsen, Maurice de Hond en Marianne Zwagerman en hun publiek. Een uitgebreide opsomming en analyse van de kritiek op, en response van journalisten.
 
ZON53.jpg
Internationale ransomwarebendes met geavanceerde technieken
Volgende generatie hackers richt zich met gijzelsoftware op zwakke plekken in crypto
De afgelopen jaren werden bedrijven, gemeenten en universiteiten enorm ontwricht door aanvallen met gijzelsoftware (‘ransomware’) waarbij hackers vitale gegevens versleutelen en losgeld eisen om de informatie te ontsleutelen. Het wordt nog veel erger, vrezen wetenschappers.
 
KLEP OEKRAINE.jpg
Osint opent de poorten naar ‘deelname’ aan oorlogen vanachter het scherm
De eerste TikTok-oorlogen: van Oekraïne tot Gaza
Door de opkomst van het internet, sociale media, smartphones en commercieel verkrijgbare satellietbeelden is dagelijks een eindeloze stroom van informatie over hedendaagse conflicten op onze beeldschermen te zien. Een kritische houding is nodig. Zijn ‘TikTok-oorlogen’ wel zo transparant als ze lijken?
 
ZON11.jpg
Verrotte cultuur, zelf ervaring met gevalletje corruptie in Hilversum
Maak eindelijk plaats voor nieuwe leiders bij de NPO
Publieke Omroep NPO kan meer zijn dan een club managers die een cultureel systeem in stand houdt van ondoorzichtigheid, regeltjes en machiavellisme.
 
geheim.jpg
Doe niet zo krampachtig over openbaarheid, dat leidt tot wantrouwen
Lakken in plaats van openbaarmaking is topsport geworden
De belofte van de Wet open overheid wordt maar moeizaam ingelost, door een cocktail van onmacht, onkunde en onwil. Maak informatie vlotter openbaar, anders blijven burgers de overheid als een gesloten bolwerk ervaren.
 
ZON12.jpg
Namelijk voor de grote groep Nederlanders die minder talig en internationaal georiënteerd is
Meer Nederlands en minder Engels op universiteiten is juist een mooi staaltje van inclusief denken
Het plan voor meer Nederlandstalige opleidingen aan Nederlandse universiteiten vind ik een goed plan. Beschuldiging van ‘provincialisme’ zoals van Caroline de Gruyter in NRC zijn onterecht.
 
Netkwesties
E-mail: peter@p7.nl
Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden.
 
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0