Rapport over inlichtingendienst laat naar de Kamer gestuurd

Onderzoek van Nieuwsuur bevestigt artikel Netkwesties

Eind maart 2018 schreef Netkwesties dat de minister Ollongren en Bijleveld een CTIVD-rapport met belangrijke informatie voor het referendum over de spionagewet Wiv2017 later dan mogelijk was openbaar maakten. Nieuwsuur bevestigt dit, en suggereert dat het opzet was.

Op 30 maart publiceerden we Nederland aansprakelijk voor data van dertig inlichtingendiensten, met als belangrijkste conclusie dat Nederland de technische voorzieningen biedt voor Europese geheime data-uitwisseling, wat wettelijke aansprakelijkheid met zich meebrengt. Maar ook met:

‘Brisante aan dit verhaal: de publicatie van het rapport volgde afgelopen donderdag terwijl ministers van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) en van Defensie Ank Bijleveld (CDA) nog ruim voor het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) van de conclusies op de hoogte waren. Op 7 februari 2018 is het rapport vastgesteld en in de weken ervoor met hen besproken.

De conclusies van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) hadden een argument in het voordeel van de tegenstanders van de Wiv kunnen zijn bij het referendum.

Immers, bij de huidige internationale uitwisseling van informatie over vermeende jihadisten door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is de privacy onvoldoende in het oog gehouden. Er zijn aanvullende grensoverschrijdende waarborgen nodig, ofschoon de bestaande uitvoeringspraktijk van de kant van de AIVD ‘grotendeels’ legaal is.’

Nieuwsuur onderzocht het nader en concludeert nu dat er opzet in het spel was. Op grond van email verkregen met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob) toont Nieuwsuur aan dat minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken (BZK).

Ollongren zelf blijft bij de lezing die met de vrijgave van het rapport verstrekt is: de inhoud ervan moest eerst met buitenlandse diensten worden overlegd en dat is de reden dat het niet eerder uitgebracht kon worden.

Overigens ging het referendum voor het kabinet toch verloren, nadat ook experts veel bezwaren uitten. Er volgden cosmetische aanpassingen.

Gepubliceerd

17 sep 2018

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1