Rapport over inlichtingendienst laat naar de Kamer gestuurd

Onderzoek van Nieuwsuur bevestigt artikel Netkwesties

Eind maart 2018 schreef Netkwesties dat de minister Ollongren en Bijleveld een CTIVD-rapport met belangrijke informatie voor het referendum over de spionagewet Wiv2017 later dan mogelijk was openbaar maakten. Nieuwsuur bevestigt dit, en suggereert dat het opzet was.

Op 30 maart publiceerden we Nederland aansprakelijk voor data van dertig inlichtingendiensten, met als belangrijkste conclusie dat Nederland de technische voorzieningen biedt voor Europese geheime data-uitwisseling, wat wettelijke aansprakelijkheid met zich meebrengt. Maar ook met:

‘Brisante aan dit verhaal: de publicatie van het rapport volgde afgelopen donderdag terwijl ministers van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) en van Defensie Ank Bijleveld (CDA) nog ruim voor het referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) van de conclusies op de hoogte waren. Op 7 februari 2018 is het rapport vastgesteld en in de weken ervoor met hen besproken.

De conclusies van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) hadden een argument in het voordeel van de tegenstanders van de Wiv kunnen zijn bij het referendum.

Immers, bij de huidige internationale uitwisseling van informatie over vermeende jihadisten door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is de privacy onvoldoende in het oog gehouden. Er zijn aanvullende grensoverschrijdende waarborgen nodig, ofschoon de bestaande uitvoeringspraktijk van de kant van de AIVD ‘grotendeels’ legaal is.’

Nieuwsuur onderzocht het nader en concludeert nu dat er opzet in het spel was. Op grond van email verkregen met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob) toont Nieuwsuur aan dat minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken (BZK).

Ollongren zelf blijft bij de lezing die met de vrijgave van het rapport verstrekt is: de inhoud ervan moest eerst met buitenlandse diensten worden overlegd en dat is de reden dat het niet eerder uitgebracht kon worden.

Overigens ging het referendum voor het kabinet toch verloren, nadat ook experts veel bezwaren uitten. Er volgden cosmetische aanpassingen.

Gepubliceerd

17 sep 2018
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0