Peter Koop

Peter Koop houdt zich reeds jarenlang bezig met afluisterdiensten, cryptografie en communicatiebeveiliging, waar hij sinds januari 2012 over schrijft op zijn weblog onder de titel Electrospaces.net

Sinds het begin van de Snowden-onthullingen in juni 2013 is hij één van de weinigen die vele van de NSA-documenten op een gedetailleerde en kritische wijze analyseert en bespreekt. Ondermeer De Correspondent maakte daar goed gebruik van, om zich te onderscheiden in deskundigheid van de meeste kranten en opiniebladen.

Ook eerder onderzocht Peter al zeer uiteenlopende onderwerpen uit de moderne en hedendaagse geschiedenis en schreef daarover voor diverse websites en media, alsmede voor de online encyclopedie Wikipedia.

Peter Koop studeerde rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Artikelen van Peter Koop

Diensten krijgen nieuwe aftapbevoegdheden, maar uitwerking is niet transparant

Vaagheid in regels voor inlichtingendiensten

14 apr 2024 Het parlement heeft ermee ingestemd dat de inlichtingendiensten in de strijd tegen cyberaanvallen uit het buitenland makkelijker internetverkeer kunnen aftappen. Maar wat dit precies betekent in de praktijk, blijft onduidelijk. De vage begrenzing komt de diensten in de praktijk natuurlijk goed van pas.
Belangrijk journalistiek (eind)oordeel over Snowden

Barton Gellman herziet NSA-onthullingen

07 dec 2020 Het is vandaag precies 7,5 jaar geleden dat de Snowden-onthullingen begonnen. Daarover publiceerde Washington Post-journalist Barton Gellman Dark Mirror. Hij verschaft ons een ander beeld dan dat we uit de meeste media en de boeken van Snowden en Greenwald kennen.
Toezichthouder en diensten balanceren op smal politiek koord

Hoe staat het nu precies met ‘het sleepnet’?

06 aug 2020 Sinds 1 mei 2018 geldt de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017). Een belangrijke nieuwe bevoegdheid voor de geheime diensten AIVD en MIVD is het ongericht mogen aftappen van kabelverkeer. Hoe staat het nu, twee jaar later met deze omstreden bevoegdheid?
Manifest in plaats van helder relaas van feiten en ervaringen

Te weinig verklaringen in autobiografie Edward Snowden

18 okt 2019 Ruim 6 jaar na de eerste openbaarmaking van zeer geheime interne documenten van de Amerikaanse afluisterdienst NSA, na talrijke openbare optredens op video en ruim 4000 tweets voor zo'n 4 miljoen volgers, heeft Edward Snowden een autobiografie uitgebracht.
Experts Netkwesties prikken de D66-ballon door

Extra Wiv-regels nauwelijks verbetering

08 apr 2018 Opgeslagen informatie van de AIVD en MIVD wordt na één en na twee jaar uit de kast getrokken voor beoordeling. En de weging van de rechtstaat en democratie in de VS, Rusland, Marokko, Turkije, Hongarije en andere landen omwille van data-uitwisseling wordt 16 maanden naar voren gehaald.
Betere en beperktere Inlichtingenwet nodig

Overgrote deel Netkwesties-experts stemt tegen huidige Wiv

21 mrt 2018 Het forum van Netkwesties telt veel deskundigen met technische en/of juridische kennis van de werking van het internet. Een verrassend groot deel vindt de aangenomen Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) niet goed. Ze stemmen tegen in het referendum, met fundamentele bezwaren.
2018
15 feb 2018
2017
08 okt 2017
Nieuwe Inlichtingenwet brengt geen afluisteren van ‘hele wijken’
Bangmakerij en onjuiste feiten in strijd voor referendum
03 sep 2017
Veiligheid versus privacy, waar willen we heen?
Waarom een referendum over de Wiv (g)een goed idee is
2016
30 dec 2016
Graag wat meer technische inbreng bij debat over nieuwe wetgeving
Ook inlichtingendiensten koken met water
2015
2014
12 feb 2014
Meer openheid dient juist vertrouwen bevolking
Onjuiste geheimhouding regering over AIVD/MIVD
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0