Herbert Blankesteijn

Herbert Blankesteijn is ’s lands bekendste en beste tech-journalist van Nederland, vanuit zijn opleiding tot natuurkundige en brede en diepe belangstelling voor wetenschap, techniek en nieuwe media.

Herbert is momenteel het bekendst van de wekelijkse special BNR Digitaal bij BNR (sinds 2011), maar publiceert ook in Kijk en in De Ingenieur (Beeldbuis, rubriek over techniekvideo's op internet) en voor PC-Active (columns).

Zijn meest recent boek is Vertrouw ons nou maar, de geschiedenis van de stemcomputer in Nederland, ondersteund met een stemcomputerblog.

Overzicht van oud werk:
Archief 21e eeuw
Archief 20e eeuw

Artikelen van Herbert Blankesteijn

Over witte en zwarte lijsten in nepnieuws

Keert technologie de behoefte aan desinformatie?

15 dec 2019 Nepnieuws bestrijden met feitencontrole (‘factchecking’) zet weinig zoden aan de dijk, en Nu.nl stopt ermee. Technici menen het probleem te zullen oplossen. Bart Jacobs presenteert een ‘ambitieus en groots plan’ om desinformatie te bestrijden: door de herkomst te borgen met een digitale handtekening. Gaat dat helpen?
Vragen over encryptiecodes en ‘dodemansknop’

Assange trekt de aandacht weg van Wikileaks

17 apr 2019 Eind 2010 hield Joop.nl van de Vara een actie voor Julian Assange om hem asiel in Nederland te verlenen. Als dat toegekend was zou hij als Nederlands staatsburger Rusland geholpen hebben. Zoals steevast in media treken de persoon en sensatie de aandacht, niet de werkelijke kwestie: hoe verder met Wikileaks?
Waar zijn de angsten als je ze nodig hebt?

We slaan maar een slag naar de risico's van tech

21 mei 2018 Moeten we bang zijn voor de Revolutie van de Robots? Blikken mannetjes die de macht overnemen? Of juist kunstmatige intelligentie zónder armpjes en beentjes van ijzer? Heilzaam of gevaarlijk?
Betere en beperktere Inlichtingenwet nodig

Overgrote deel Netkwesties-experts stemt tegen huidige Wiv

21 mrt 2018 Het forum van Netkwesties telt veel deskundigen met technische en/of juridische kennis van de werking van het internet. Een verrassend groot deel vindt de aangenomen Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) niet goed. Ze stemmen tegen in het referendum, met fundamentele bezwaren.
Praat Kees Verhoeven (D66) met dubbele tong?

CDA, maar ook Regeerakkoord pareert referendum ‘Sleepwet’

29 okt 2017 CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zegt dat de uitslag van het referendum geen gevolgen heeft voor de nieuwe Wiv. Dat lijkt in lijn met het Regeerakkoord. Dat ook door D66 is getekend.
Nieuws lek mocht vooral niet lekken

Gênante vertoning van de Kiesraad

01 feb 2017 De affaire rond het digitaal optellen van de stemmen wordt snel gênanter, en wel voor de Kiesraad. Vandaag is aan het licht gekomen dat al zes jaar geleden een student van prof. Bart Jacobs (Computerbeveiliging, Radboud Universiteit) vernietigende onderzoeksresultaten aan de Kiesraad presenteerde. Volgens deze student, Maarten Engberts, nu consultant, was de Kiesraad vooral bezorgd dat de media erachter zouden komen.
2017
27 jan 2017
Journalisten interpreteren brief minister Plasterk onjuist
Regering doet géén apart onderzoek naar veiligheid verkiezingen
2016
16 aug 2016
Vang ze allemaal, die Pokémonspelers
Van wie is onze virtuele ruimte?
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0