Kim van Keken en Joost Ramaer deden journalistiek onderzoek naar de totstandkoming van Omroep Blauw en publiceerden dit op Villamedia, alarmerend van toon en inclusief wat foutjes, volgens betrokkenen. RTL pikte het nieuws op. Al drie maanden geleden, in maart 2025, had omroepjournalist David de Jong de primeur van Omroep Blauw. Deze bleef onopgemerkt en meldden Van Keken en Ramaer niet.
Geldzak Veronica
Veronica kent veruit de meest bewogen geschiedenis als omroep, van het radiozendschip tot publieke omroep en tot speelbal van commerciële omroepjongens. Vereniging Veronica werd na de verkoop van het 10 procent aandeel in SBS Broadcasting BV in 2005 een zak met geld. Die bedraagt nu 72,5 miljoen euro.
Het saldo is gegroeid door latere verkoop van aandelen in NRC Media (7,5 procent, 2017), maar op de volledige overname van persbureau ANP werd flink verlies geleden. Dochter V-Ventures investeerde verder onder meer in Journalismfund, Wobby, Apache, Reporters Online en The Post Online.
Belangrijkste eigendom was Veronica Uitgeverij BV met de uitgave van de tv-gids Veronica Magazine, in 2020 overgenomen door DPG Media. Die het in 2021 omdoopte tot Veronica Superguide. In 2000 was de gids een melkkoe met een oplage van 1,1 miljoen, bij de overname door DPG waren er nog zo’n 150.000 abonnees, nu nog ruim 90.000.
In 2012 ontstonden geruchten over mogelijke fusies tussen Veronica en publieke omroepen, wat weersproken werd. Er was geen strategie voor terugkeer in het publieke bestel, zei voorzitter Yoeri Albrecht (foto). Wil Blauw wel publieke omroep worden en samenwerken, en zou dat kunnen? Die mogelijkheid is er wel.
Van advies tot bijpassend initiatief
Minister Eppo Bruins (NSC) van OCW wil het aantal omroepen verminderen, maar in feite het publieke bestel intact laten. Hij is geadviseerd door de commissie-Van Geel met het rapport Eenheid in veelzijdigheid. Albrecht schreef mede dat advies en richtte daarna zelf Omroep Blauw op om erop in te spelen. Zijn dagelijks werk is dat van directeur van debatcentrum De Balie. Veronica en Blauw zijn officieel gevestigd op het Amsterdamse adres van De Balie.
Na het uitbrengen van dat advies heeft Albrecht Omroep Blauw tot stand gebracht. Vereniging Veronica is sinds 2024 de Stichting Veronica, de website van VV stuurt door naar de stichting. Het doel van de stichting is “verbinding met ondernemers en pioniers die de journalistieke sector willen bestormen, versterken en vernieuwen”.
Abonnees werden/bleven al lid van Vereniging Veronica: “Met het aangaan van een abonnement op Veronica Superguide word je ook automatisch lid van de Vereniging Veronica. Hiervoor betaal je geen contributie.” En ook: “Daarvoor delen we de nodige persoonsgegevens met hen.” (DPG en VV)
In 2024 heeft het bestuur onder leiding van Albrecht Veronica-leden (de toen circa 98.000 abonnees van Superguide) lid van Omroep Blauw gemaakt. Ze worden voor de wet pas erkend als ze 8,50 euro per jaar hebben betaald. Dat bedrag in totaal, 850.000 euro in totaal, kan Veronica voor z’n rekening nemen met kortingen of cadeautjes.
In de huidige voorwaarden voor toetreding van nieuwe omroepen staat ook dat een (nieuwe) omroep “een godsdienstige, maatschappelijke of geestelijke stroming” moet vertegenwoordigen. Maar er wordt verwezen naar genoemd rapport Van Geel(-Albrecht) met nieuwe voorwaarden. Daarin lezen we een (nu) opvallende zin:
“Ons advies is om nieuwe toetreders toe te voegen aan het bestel als een autonome redactieomroep onder de paraplu van een van de volwaardige of ‘dragende’ omroepen… Een redactieomroep kan een of meerdere programmaredacties omvatten, als ware het een katern van verschillende redacties… De redactieomroep is zelf gesprekspartner voor de NPO bij het indienen van haar kernprogrammering en de intekening voor extra formats, waar relevant met de externe producent samen.”
Profiel van Blauw
Daarin zou Omroep Blauw precies passen: niet als nieuwe hoofdomroep, want daarvoor is niet of nauwelijks plaats meer, maar wel als ‘redactieomroep’ met een journalistieke missie. Blauw publiceert een beleidsplan, met onder meer: “Omdat de publieke omroep een belangrijk onderdeel is van de informatievoorziening wil de vereniging de kracht van haar leden en netwerk inzetten om bij te dragen aan de breedte en diepte van de journalistieke invulling van de Nederlandse Publieke Omroep…
Naar onze mening zijn entertainment en inhoudelijkheid te veel door elkaar heen gaan lopen. Hoogwaardige, inhoudelijke informatievoorziening kan heel onderhoudend zijn en wij willen bijdragen aan het terugbrengen van het journalistieke perspectief in de televisiewereld.”
Blauw wil journalistiek brengen. Op welke grondslag? Over haar leden:
“Uit marktonderzoek is gebleken dat het betrokken mensen zijn die media consumeren en liberaal-burgerlijke waarden delen. De strategie is om deze groep te mobiliseren en, als collectief, toe te laten treden tot het omroepbestel, mogelijk in samenwerking met een andere omroep. We willen hen echt betrekken, actief laten meedenken over programmering, online verbinden en activeren binnen de vereniging.”
Het is niet helemaal duidelijk hoe de intenties van Blauw stroken met de achterban van gidsabonnees, die vooral geïnformeerd willen worden over tv-programmering, vooral gids, films en series en nieuws over sterren
Financieel:
“Alle middelen en reserves zullen worden ingezet voor het steunen van de doelstellingen van de vereniging.”
Stichting Veronica hevelde 10.000 euro over naar Blauw, maar voor de periode tot eind 2026 is 300.000 euro nodig. Nu het Veronica-geld bij de stichting berust, kan er eenvoudiger over beschikt worden. Tot op heden hebben de leden evenmin inbreng gehad bij de transacties van V-Ventures. Ze ‘slapen’.
Echter, Blauw moet hen wakker schudden (iets anders dan ‘woke’) en stelt daartoe:
“De activering van leden om echt betrokken te raken zal bestaan uit het aangaan van gesprekken met een aantal actieve sleutelfiguren binnen de vereniging en hen te faciliteren en uit te nodigen om verenigingsactiviteiten op te zetten. Dat kan bestaan uit bezoeken aan televisieprogramma´s, (lokale) bijeenkomsten, online gemeenschappen en de ledenraad.”
Mannen in directie, vrouwen in toezicht
Het bestuur telt drie leden volgens de registratie bij de KvK van april 2024:
In maart 2025 trad Ronald Ockhuysen toe tot het bestuur van Stichting Veronica. Hij was hoofdredacteur van Het Parool en werd daarna algemeen directeur van de VandenEnde Foundation van Joop en Janine van den Ende. Dochter Iris is eigenaar van Medialane dat veel succesvolle producties maakte voor de publieke omroep, zoals Even tot Hier, en met Paul de Leeuw, Ivo Niehe, Eva Jinek en Freek met de beesten.
Behalve Ockhuysen bestaat het Veronica stichtingsbestuur uit Albrecht (voorzitter), Gautier (secretaris) en Eline Blaauboer (penningmeester) die actief is met investeringen in Afrika.
De raad van Toezicht van Stichting Veronica bestaat uit Coen Teulings (1958, voorzitter), Eelke van Tienhoven, Elsbeth Tiedemann en Annelies van der Pauw (sinds 2025).
In oktober 2024 is de rechtsvorm van Stichting Veronica gewijzigd van Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid in een Stichting, op grond van een splitsingsakte van juli 2024 van Vereniging Veronica en Omroep Blauw.
Albrecht en Gautier
Vrij Nederland publiceerde in juli 2023 het artikel De geldstromen van Yoeri Albrecht en zijn Vereniging Veronica, van de hand van Kim van Keken en Joost Ramaer. Hun collectief Spit kreeg 20.000 euro van Veronica. Teun Gautier uit bezwaren tegen het onderzoek; iets met hand, voeden en bijten. Maar Van Keken en Ramaer vermelden volkomen transparant dat ze een eerste subsidie kregen en dat een tweede verzoek daartoe werd afgewezen. Gautier vermoedt wraak met “revanchistische afreken-journalistiek waarmee het publieke domein naar de klote gaat”.
Vervolgens behandelt het artikel de financiële stromen en het brede netwerk van Albrecht met bijbehorende uiteenlopende belangen met als belangrijkste volgens het artikel dat van hemzelf. Het verhaal is geïllustreerd met een woede-uitval, waarvoor Albrecht excuses aanbood.
*) Auteur van dit artikel heeft geen geld van Veronica of V-Ventures aangenomen, maakt wel deel uit van ReportersOnline en ontving eerder subsidie. Dit artikel is zo neutraal mogelijk geschreven.
Dit is een verhaal dat alleen in het Nederlandse omroepbestel kan gebeuren: de voorzitter van een vereniging met ooit meer dan een miljoen leden laat dit imposante menselijk kapitaal verdampen, om vervolgens met een fractie daarvan opnieuw te beginnen. Yoeri Albrecht doet het. Hij sluit de deur van Vereniging Veronica achter zich, brengt het vermogen onder in een stichting zonder leden - met hemzelf als bestuurder - en omringt zich met medestanders
Omroep Blauw heeft plotseling ruim 90.000 Superguide-abonnees, die nog geen leden zijn in de zin van de wet, en wordt gefinancierd uit het vermogen van Veronica.
Het beleidsplan van Omroep Blauw ademt idealisme. Er moet ‘pluriformiteit’ komen, ‘breedte en diepte’ in het bestel, en leden moeten weer ‘betrokken’ zijn. Bekende woorden, al sinds de jaren zestig prominent op wervingsbrochures van omroepen. Maar de harde feiten zijn dat een miljoenenvereniging is ingeruild voor een ANBI-stichting met een businessplan dat vooral spreekt over het werven en activeren van leden, niet over wat al is bereikt.
Het nieuwe Blauw mag zich gelukkig prijzen met een tiende van de oude achterban, en moet die zelfs nog verleiden om € 8,50 te betalen om als officiële leden te gelden. Ondertussen rept het plan van “samenwerkingen” en “leden activeren”, maar het echte activisme lijkt te zijn vervangen door een bestuurlijke exercitie op papier.
Wat vooral wringt, is de ondoorzichtigheid van de governance. Wie zit er in de ledenraad, als die er al is? Waarom precies deze drie bestuurders Albrecht, Gautier en Westdorp die een lange gezamenlijke Veronica-geschiedenis kennen, maar die Omroep Blauw niet eens op hun LinkedIn-profiel vermelden? Evenmin als bij de toezichthouders. De vraag is ook: hoe ver reikt hun invloed? Dit zijn geen voetnoten, maar essentiële pijlers van verenigingsdemocratie en een publieke omroepvereniging.
De ambitie verdient lof: een vitale, onafhankelijke omroep die journalistiek vakmanschap centraal stelt, is broodnodig. Maar waarom moest dat gepaard gaan met het ontmantelen van een miljoenenvereniging? Waarom is het vermogen naar een stichting? Waarom is de interne governance niet transparanter? En nog belangrijker: wat garandeert dat Blauw meer wordt dan een bestuurlijke curiositeit in de archieven van het bestel?
Het antwoord op die vragen blijft voorlopig in de mist hangen — ergens tussen beleidsplan en standaardformulier. Misschien staan ze in het beloofde plan inclusief begroting dat het bestuur, volgens eigen zeggen, in 2024 zou opstellen voor het activeren en converteren van leden in de zin van de omroepwet.
Maar als dat zo is, wordt het hoog tijd dat dat plan ook daadwerkelijk wordt gepresenteerd. Want wie werkelijk gelooft dat een samenleving ‘uit verschillende stemmen bestaat en dat die elkaar vinden in een gezonde en goed geïnformeerde dialoog’, laat het niet bij die woorden in een beleidsplan alleen.
(Guido van Nispen was directeur van V-Ventures tussen 2007 en 2012)