Proeftijd van drie jaar in poging herhaling te voorkomen

Celstraf Micha Kat voor bedreigingen en verspreiding desinformatie

Twee jaar celstraf plus vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar; deze straf vonnist rechtbank Den Haag voor ex-journalist Micha Kat wegens online verspreiding van zware bedreigingen en desinformatie.

Het Openbaar Ministerie eiste voor de 60-jarige Kat vier jaar celstraf vanwege de ernst van de delicten, met name het aanzetten tot geweld tegen de rechtspraak, RIVM-baas Jaap van Dissel en personeel van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Kat is al enkele decennia een erkend querulant, onder meer via NRC Ombudsman waarmee hij zijn ex-opdrachtgever NRC (1990-2002) aanpakte en via HetVrijeVolk.com dat in 2007 NRC aanklaagde bij de Raad voor de Journalistiek. Kat won een kort geding aangespannen door NRC vanwege verregaande beschuldigingen aan het adres van wetenschapsredacteur Wim Köhler die lovend schreef over een later wegens gevaar uit de handel genomen medicijn. En kwam vervolgens in zwaar weer in een rechtszaak over beschuldigingen van pedofilie.

In 2012 werd Kat geroyeerd door journalistenbond NVJ  nadat hij Bart Mos van De Telegraaf had bedreigd en moest hij vanwege een bommelding bij het ministerie van Justitie vier maanden zitten. In 2015 kreeg hij tien maanden celstraf vanwege bedreiging van voormalig hoofdredacteur van de NOS.

In 2017 verloor Kat een rechtszaak tegen de Volkskrant en freelancer Marcel Hulspas vanwege negatieve kwalificaties in een recensie van het boek Complotdenkers van Maarten Reijnders waarin Kat een prominente rol speelt, vooral vanwege zijn strijd tegen ex-topambtenaar Joris Demmink van Justitie als vermeende pedoseksueel.

Vanuit het buitenland

Na veroordelingen week Kat uit Cambodja en andere landen waar hij met geestverwanten complotten en beschuldigingen verspreidde. In 2021 werd hij op verzoek van het OM in Noord-Ierland aangehouden en vervolgens uitgeleverd.

Kat wordt allengs fanatieker en meer paranoïde in zijn strijd tegen vermeende ‘satanische pedofielennetwerken’. De mensen tegen wie Kat en kompanen zich richtten, zijn in hun visie “onderdeel van een satanisch pedoseksueel misbruiknetwerk dat zich de afgelopen decennia zou hebben beziggehouden met het seksueel misbruiken en het vermoorden van jonge kinderen”, aldus het vonnis. Berichten kwamen in een chatgroep met 8.000 deelnemers.

Met bewoordingen, film en geluid (via ondermeer live streaming platform Twitch) is opgeroepen tot ‘het opleggen van de doodstraf aan en het plegen van een aanslag op’ de advocaat van de gemeente Bodegraven en RIVM-chef Jaap van Dissel inclusief het delen van Van Dissels privéadres en het noemen van locatie en datum:

- dit is de man die een groot deel van de Westerse wereld in gijzeling houdt en
- " We hebben zoveel bewijs dat we per direct al die gasten per container af kunnen voeren naar gitmo" en vervolgens
- " wisten jullie trouwens dat je als burgers gewoon mensen kan arresteren?" "Ja, een burgerarrest" en vervolgens:
- " Koop gewoon van die tiewraps bij de bouwmarkt, van die grote, van die dikke en zorg dat je in groepjes verenigt en trek ze maar van de straat. Misschien moet je ze gewoon ondervragen, met een klein beetje druk. Misschien moet je een appeltaart bakken en ze forceren deze helemaal op te eten. Vervolgens vraag je: wat heb je allemaal gedaan de afgelopen 6 jaar 's avonds tussen 10 en 12? Bijvoorbeeld, ik geef maar een tip. Het is een hint he? en (vervolgens)

Rechtspraak en AD op de korrel

De Telegraaf moest eraan geloven, maar vooral het AD:

"Helemaal vol kalken het gebouw van het AD en ik vind ook dat alle journalisten van het AD moet het werken onmogelijk worden gemaakt, en dat betekent dus dat camera's mogen uit handen worden geslagen eh gebouw mag worden omsingeld, auto's mogen worden tegen gehouden. Alles wat niet direct geweld is tegen journalisten moet gebeuren want dit zijn de grootste en smerigste infocriminelen” en

“Wij gaan het AD demoniseren. Wij gaan oproepen om het AD kapot te maken. Maak ze kapot!. Al die .. al die [naam] . Al die [naam] niets in de zin dat ze fysiek moeten worden aangevallen maar het werk moet onmogelijk worden gemaakt. Er moet worden voorkomen dat zij hun informatie gif kunnen uitspugen waarmee ze.. kapotmaken".

Rechters noemden ze ‘targets…We moeten ze kapotmaken. Het volk moet nu terugslaan. En dan druk ik me nog heel vriendelijk uit.’ Kat ontpopte zich als corona-complotdenker en uitte zware dreigementen aan het adres van rechters: “Mensen, we moeten ze kapotmaken. Kapot maken! Alle rechters zijn nu free targets! Alle gebouwen, alle rechtbanken, gerechtshoven, Hoge Raad. Het kan niet anders! Wat moeten we dan? Als volk. Moeten we dan zeggen; oké, we laten die mensen maar baby's aan stukken snijden."

OM en rechter hebben een ander beeld bij ‘heel vriendelijk’. Evenmin nemen ze het argument van Kat aan dat hij als journalist opereert en hem een grote mate van persvrijheid toekomt. Volgens de rechter neemt hij voor lief dat mensen zijn woorden letterlijk zouden nemen.

Kat zit anderhalf jaar met beperkingen in voorarrest als gedetineerde met een vlucht- of maatschappelijk risico, met onder meer een contactverbod met de media. Gezien dat lange voorarrest komt hij bijna vrij, afgezien van een nog uit te zitten straf van 2015.

Kat heeft niet meegewerkt aan het psychologisch onderzoek, waardoor niet kon worden vastgesteld “of sprake was van een ziekelijke stoornis of gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens van de verdachte.

De reclassering schat het recidiverisico hoog in, maar adviseert een straf zonder bijzondere voorwaarden op te leggen, omdat de reclassering, gelet op het ontbreken van een diagnose, geen plan van aanpak kan opstellen om het recidiverisico te beperken. Wel adviseert de reclassering de oplegging van een contactverbod als vrijheidsbeperkende maatregel.”

Kat mag gedurende drie jaar geen contact opnemen met medeverdachten, slachtoffers en enkele journalisten van het AD die hij bedreigde. Elke overtreding van dit contactverbod kost hem een week extra gevangenisstraf.

Gepubliceerd

13 apr 2023
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0