Michiel Buitelaar

Michiel Buitelaar studeerde af aan de Faculteit Technische Wiskunde en Informatica van de TU Delft. Hij had commerciële - en algemene managementfuncties in telecom (Ben, Orange, KPN, Smile) en media (Endemol, Sanoma), en heeft - niet altijd gepland - transformaties binnen bedrijven en sectoren meegemaakt of deels geleid. Hij is nu commissaris bij Novec en Infinitas (waar Noordhoff deel van uit maakt). Sinds medio 2018 is hij CEO van CX Company in Rotterdam, bouwer van chatbots en digitale assistenten.

Artikelen van Michiel Buitelaar

Kabinet kan de opbrengst inzetten voor de minder draagkrachtigen

BTW-verhoging op media en cultuur treft vooral de rijken

31 mei 2024 De beoogde vier coalitiepartijen willen de btw op boeken, media en theater verhogen van 9 naar 21 procent. De cultuursector vreest ernstige effecten, voor haar aanbod en vooral de mensen met lagere inkomens. Is de verontwaardiging terecht?
Gemankeerde coronaverslaggeving in Nederlandse media?

De coronakloof tussen De Hond en Zwagerman versus Volkskrant en NPO

11 feb 2024 RIVM, OMT en regering zijn te slaafs gevolgd door de journalistiek, concluderen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), een aantal wetenschappers, artsen, Maurice de Hond en Marianne Zwagerman en hun publiek. Een uitgebreide opsomming en analyse van de kritiek op, en response van journalisten.
Is de keuze voor reclame of betaalde toegang wel een vrije keuze?

Eindelijk betaalde abonnementen Facebook en Instagram

06 nov 2023 Meta mag met Instagram en Facebook geen gepersonaliseerde advertenties meer aanbieden zonder uitdrukkelijke toestemming van gebruikers. Wie weigert, moet toch toegang blijven houden. Dus komt Meta met betaalde abonnementen voor gebruikers die deze toestemming weigeren.
De geest gaat niet terug in de fles, maar kritisch leren gebruiken helpt

ChatGPT is hartstikke eng, maar larmoyant jammeren biedt geen soelaas

14 jan 2023 Drie bezwaren werden afgelopen weken luid verkondigd over de tekst- en programmeermachine ChatGPT: het is een stiekem commercieel vehikel; de uitkomsten zijn bedrieglijk en ondermaats; en de technologie is gevaarlijk voor de samenleving. Op Netkwesties verscheen een pleidooi om ChatGPT “aan banden te leggen”.
Metcalfe kijkt mee

Een nieuw sociaal netwerk vanuit Nederlandse wetenschap?

26 sep 2021 Nederlandse wetenschappers Van Dijck en Jacobs kondigen aan Facebook te willen bestrijden. Netkwesties-expert Michiel Buitelaar geeft zijn zienswijze vanuit decennialange ervaringen met netwerken in de praktijk.
Iedereen bewerkt nieuws, daar helpt geen stempel van herkomst tegen

Waarom nepnieuws bij de mensheid en vooral internet hoort

06 jan 2020 Ik las iets over nepnieuws, die term zie je veel in jaaroverzichten over 2019 en beschouwingen over komende verkiezingen en zo. De Nederlandse en Europese overheid hebben het over desinformatie die de democratie ondermijnt. Een ‘acuut probleem’, zeggen sommigen.
2019
26 dec 2019
Ondernemingskamer tekent doodvonnis Xs4all
Strijd om Xs4all en klanten vooral gevoerd op imago
15 dec 2019
Over witte en zwarte lijsten in nepnieuws
Keert technologie de behoefte aan desinformatie?
04 feb 2019
Emotie vanuit de achteruitkijkspiegel overheerst Amsterdams debat
Xs4all-debat een tikje onzakelijk
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0