Column Felipe Rodriquez

Beste iedereen....

De laatste tijd krijg ik steeds meer spam in mijn mailbox. Ik heb accounts bij verschillende providers, waaronder in Nederland en in de Verenigde Staten, en de hoeveelheid ongevraagde reclame die ik op die accounts krijg loopt zo langzamerhand de spuigaten uit. Toch heb ik er een paar gelezen.

Per dag ontvang ik op mijn Xs4all-account nu ongeveer 10 ongevraagde spam mailtjes. In Microsoft Outlook, het e-mail programma dat ik gebruik, kun je gelukkig zelf een filter instellen waarmee je spam kunt blokkeren. Dergelijke filters letten op bepaalde patronen, zoals regels en woorden. De zin 'This is not spam' is mijn favoriet, want als iemand dat in zijn e-mail zet, dan kun je er zeker van zijn dat het gaat om ongevraagde rotzooi. Met deze filters lukt het om ongeveer 90 procent van deze rommel weg te filteren in een aparte prullenbak, zodat ik het niet hoef te lezen.

Steeds vaker ook staat in die ongevraagde mailtjes de zin 'you have opted in to receive this mailing'. Terwijl ik toch iedere keer nee aanklik als een website of softwaremaker mij vraagt of ze mijn e-mail adres aan derden mogen leveren. Ik vraag me dan af of die bedrijven waaraan ik mijn emailadres heb gegeven toch niet stiekem hun database met e-mail adressen aan derden hebben verkocht. De e-mail adres database is in principe iets dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt, en ik vraag me wel eens af wat er met zo'n database gebeurt als een bedrijf failliet gaat. Zouden ze dan ondanks mijn verzoek om privacy niet toch gewoon mijn adres mee verkopen tijdens de liquidatie?

Er zit veel bedrog tussen de reclame-uitingen die ik per e-mail krijg. Soms zitten er mailtjes tussen die bepaalde obscure Amerikaanse beursgenoteerde aandelen aanprijzen waar verder nooit iemand over gehoord heeft. Onlangs ontving ik er een met de titel 'Stock Tip Of The Week'. De spammers sturen dan aan miljoenen mensen een mailtje waarin ze het obscure bedrijf aanprijzen als een briljant ondergewaardeerd bedrijf. De truc is de volgende; de mensen die de reclame over deze bedrijven versturen, kopen eerst aandelen in het bedrijf dat ze gaan aanprijzen, nadat de prijs omhoog schiet verkopen ze deze aandelen met winst. Puur bedrog en oplichting dus, niet aan meedoen ! Vaak zie je ook dat de koers van zo'n bedrijf omhoog schiet, dus sorteert de spam toch effect.

Op de website van de Securities and Exchange Commission (SEC) in Amerika kun je meer informatie vinden over dit soort praktijken. Deze organisatie treedt ook op tegen dit soort praktijken, mits het gaat om Amerikaanse bedrijven. Dus de volgende keer als je een dergelijke e-mail in je brievenbus krijgt, kun je een mailtje sturen aan enforcement@sec.gov met daarin je klacht en een kopie van de e-mail waarin een bepaald beursgenoteerd bedrijf wordt aangeprezen (als iedereen dat doet, lijkt het of de Sec zelf het slachtoffer wordt).

Vroeger kreeg ik in mijn brievenbus ook wel eens een brief uit Nigeria. Je kent ze wel, die brieven waarin een prinses of generaal in nood een groot geldbedrag het land uit wil smokkelen. In ruil voor jouw hulp zou je daarvoor een forse commissie krijgen. Maar daarvoor moet je wel eerst wat geld overboeken op hun rekening, om de notariskosten en dergelijke te betalen. En dat geld steken ze in hun zak, waarna je nooit meer iets hoort. De Nigeriaanse nationale bank waarschuwt regelmatig tegen dit bedrog in bladen als The Economist. Tot mijn grote verbazing ontving ik laatst mijn eerste e-mail over een rijke Nigeriaanse prinses in nood, die dringend om mijn hulp vroeg. Postzegels moeten voor deze bende vroeger een enorme onkostenpost geweest zijn, want ontzettend veel mensen kregen zo'n brief, over de hele wereld. Maar dat probleempje is nu door te e-mailen dus ook opgelost.

Soms ook krijg ik mailtjes waarin middeltjes worden aangeprezen. Bijvoorbeeld Viagra, wat in Nederland niet zonder recept te koop is. Of wondermiddelen die ervoor zouden moeten zorgen dat je er jonger en gezonder uit gaat zien. Laatst kreeg ik bijvoorbeeld een bericht met de titel; Reverse the Aging Process 10-20 Years!', waarin een aantal onwaarschijnlijk optimistische claims stonden over een wondermiddel dat mij van allerlei kwalen zou moeten afhelpen. Ik heb het maar niet geprobeerd, want stel dat ik door dat middel onverhoeds toch 20 jaar jonger wordt, dan moet ik zonder pardon terug naar de zesde klas basischool.

Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden om zelf iets tegen dit soort reclameuitingen te ondernemen. Ten eerste is het verstandig om indien de mogelijkheid wordt geboden jezelf af te melden van de reclame-lijst waar je ongevraagd op terecht bent gekomen. Verder kun je zelf een filter bouwen, waarin je consequent bepaalde unieke woordcombinaties opneemt die je in spam tegen komt. Als je niet de discipline en het geduld hebt om zelf aan de gang te gaan met filters, dan kun je overwegen om een programma te downloaden dat de spam voor jou filtert. Op de website tucows.wau.nl kun je verschillende programma's vinden die je helpen met het bestrijden van spam.

Gepubliceerd

10 nov 2000
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0