Surfnet7 brengt redundante PoP’s in het netwerk

Met de komst van Surfnet7 introduceert Surfnet redundante Points of Presence (PoP’s) in het netwerk. Deze voorkomen dat een calamiteit kan leiden tot een netwerkstoring op alle locaties binnen een stadsring. Voor zorginstellingen als het UMC Utrecht is deze redundantie essentieel.

*) Dit artikel komt uit Surf Magazine. Hier kunt u een gratis abonnement op nemen.

September 2013. Door een stroomstoring in Utrecht ligt de Point of Presence (PoP) in de stadsring van het Surfnet-netwerk in Utrecht tijdelijk plat. Veel onderzoekers, studenten en medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht ontdekken dat ze niet verder kunnen met hetgeen ze aan het doen zijn.

Voor Evert Jan Evers, werkzaam bij de Directie Informatie Technologie van het UMC Utrecht, komt de storing echter in zekere zin precies op het goede moment. Surfnet heeft onlangs gevraagd of het nieuwe rekencentrum van het UMC Utrecht een redundante PoP voor de stadsring Utrecht wil gaan herbergen. De stroomstoring toont perfect het belang van het verzoek aan.

Het Surfnet-netwerk bestaat uit een landelijk netwerk en stadsringen, glasvezelnetwerken rondom een stad die verschillende instellingen verbindt. Stadsringen zijn via PoP’s aangesloten op het regionale- en landelijke Surfnet-netwerk.De stadsringen zijn via een Point of Presence (PoP) aangesloten op het landelijke netwerk. Een calamiteit of een probleem met de stroomvoorziening op de hoofd-PoP kan in theorie leiden tot een netwerkstoring op alle locaties van de stadsring, zoals in Utrecht gebeurde in september 2013.

Om dergelijke uitval te voorkomen,  realiseert Surfnet op vraag van de instellingen redundante PoP’s. Vijftien steden krijgen een tweede opstappunt naar het landelijke netwerk. Als er één PoP uitvalt, is de andere PoP altijd nog  beschikbaar.

Uit de online vragenlijst gegooid

Het UMC Utrecht had meteen oren naar het verzoek van Surfnet, zegt Evers. “Ons nieuwe  rekencentrum is gericht op groei, dus we hadden de mogelijkheid om een aantal serverkasten voor Surfnet te reserveren. We zien het belang in van redundantie, vooral geredeneerd vanuit de zorg.”

In zijn ervaring “loopt iedere onderzoeker vreselijk te klagen als het netwerk plat ligt”, maar besteedt men vanuit de onderzoekstak toch liever geld aan meer capaciteit dan aan redundantie. Vanuit de zorg gezien ligt dat anders. Hoewel er niet direct mensenlevens in gevaar komen als de  netwerkinfrastructuur platligt, wordt het effect van een storing wel steeds beter voelbaar.

Evers geeft een voorbeeld. “We timmeren als UMC Utrecht aan de weg met ons patiëntenportaal, waarbij we patiënten toegang geven tot hun dossier. We vragen onze patiënten bijvoorbeeld om voorafgaand aan een operatie online een vragenlijst in te vullen. Thuis kunnen ze dat in alle rust doen en zijn vragen over medicatiegebruik gemakkelijker te beantwoorden. Maar dan moet de verbinding wel altijd werken. Als een patiënt er halverwege het invullen van zijn vragenlijst uit wordt gegooid omdat het netwerk plat gaat, is hij niet blij.”

Videoconferencing zonder onderbreking

Evers verwacht dat het belang van een goede netwerkinfrastructuur voor het UMC Utrecht alleen maar zal toenemen. Meer interactie met patiënten via internet past nadrukkelijk in de toekomststrategie van het ziekenhuis, bijvoorbeeld op termijn in de vorm van videoconsults. “Daar zitten nog allerlei haken en ogen aan, maar die moet je op functioneel niveau oplossen”, stelt hij. “De infrastructuur moet het gewoon doen.”

Voor sommige zorgprofessionals is videoconferencing al de dagelijkse praktijk. Het UMC Utrecht beschikt over een hoogwaardige radiologieafdeling. De radiologen overleggen periodiek met behandelend artsen van omliggende ziekenhuizen. Evers: “Traditioneel stapte een radioloog daarvoor in de auto. Tegenwoordig doen we dat met high-definition videoconferencing. Dat is een evidente businesscase omdat je reistijd bespaart. Er zijn wel noodscenario’s voor als de verbinding halverwege zou uitvallen, maar men begint er toch op te rekenen dat het gewoon altijd werkt.”

Meer belang voor onderzoek en onderwijs

Ook in het onderzoek en het onderwijs neemt het belang van een goede verbinding alleen maar toe. Onderzoek vindt steeds meer in samenwerkingsverbanden plaats, waarbij data-uitwisseling geen hinder mag ondervinden van het netwerk. Studenten aan het UMC Utrecht krijgen vaker onderwijs op afstand en maken gebruik van een online elektronische leeromgeving. Het huisvesten van de redundante PoP bij het UMC Utrecht biedt het UMC niet direct een extra voordeel.

“Functioneel gezien had het voor ons niet veel verschil gemaakt als de tweede PoP bijvoorbeeld bij de Hogeschool Utrecht was geïnstalleerd,” geeft Evers toe. “Maar we zijn een tevreden klant van Surfnet en zien het belang ervan in. Dan staan we open voor dit soort verzoeken.”

Surfnet7 einde bandbreedtegebrek

Behalve redundante PoP’s biedt de komst van Surfnet7 nog een aantal belangrijke voordelen voor de aangesloten instellingen. Evers noemt de toegenomen bandbreedte de meest in het oog springende. “Een aansluiting van 10 Gbit/s was voorheen wel mogelijk, maar inmiddels is het de norm geworden. Daar profiteren we van.”

Via een Multi Service Port (MSP) kunnen meerdere  netwerkdiensten, zoals lichtpaden, tegelijk worden aangesloten. Surfnet7 gebruikt 11.000 kilometer glasvezel. Door een nieuwe techniek kan iedere golflengte maar liefst 100 Gbit/s transporteren.  Daardoor is er geen gebrek aan bandbreedte.

Meer informatie

Dossier

Gepubliceerd

29 jun 2015

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2020. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1