Amnesty dringt aan op vrijlating Manning

Aan de vooravond van de eerste ‘verjaardag’ van de veroordeling van Chelsea (voorheen Bradley) Manning tot 35 jaar cel heeft Amnesty International de regering van de Verenigde Staten opgeroepen om clementie te tonen.

Van het Steuncomité:

De strafmaat werd op 21 augustus 2013 vastgesteld. Amnesty dringt aan op onmiddellijke vrijlating van Manning en wil dat de misdaden die zij onthulde door een onafhankelijke instantie worden onderzocht. Voor zover militairen veroordeeld zijn op aanklachten als moord, verkrachting of oorlogsmisdaden, zijn straffen opgelegd die in geen verhouding staan tot de 35 jaar waartoe Manning is veroordeeld.

Erika Guevara Rosas, directeur van de Amerikaanse afdeling van AI noemt het ‘volstrekt schandalig, dat Chelsea Manning in de cel verkommert, terwijl degenen van wie zij de oorlogsmisdaden aan de kaak stelde vrijuit gaan.’

Manning is het afgelopen jaar behandeld als een veroordeelde crimineel. Haar ‘misdaad’ was het onthullen van stelselmatige aantastingen van de universele mensenrechten door Amerikaanse militairen en commerciële contractpartners van het VS-leger in Irak en Afghanistan en door militairen in die landen die samenwerkten met de Amerikanen.

Militaire documentatie hierover speelde Manning door aan WikiLeaks. Het bekendste werd de onthulling van een vanuit een legerhelikopter gefilmde uitschakeling van een groepje burgers, onder wie een fotograaf en journalist van Reuters, die bezig waren ouders met kinderen te evacueren uit een bedreigde wijk in Bagdad. Vanuit de helikopter werden onder gejuich van de daders onschuldige mensen geëxecuteerd. De betrokken militairen zijn na een kort onderzoek door een militaire rechtbank vrijgesproken.

Tot aan de veroordeling zat Manning drie jaar in voorarrest, waarvan elf maanden in omstandigheden die eerder door een speciale rapporteur van de Verenigde Naties zijn betiteld als wreed en inhumaan.

Eerder heeft Amnesty, dat zich vóór de veroordeling van Manning niet wilde uitspreken over de aanklachten, het vonnis ‘buiten alle proporties’ genoemd en dat de straf gereduceerd zou moeten worden tot de tijd dat Manning in voorarrest heeft gezeten.

AI stelde, dat Manning is veroordeeld op basis van antieke wetgeving en noemde het absurd, dat het overduidelijke publieke belang van de onthullingen niet is meegewogen in het vonnis. Mannings veroordeling toont volgens Amnesty aan, dat oprechte klokkenluiders die informatie onthullen waar het publiek recht op heeft, in de VS onvoldoende juridische bescherming wordt geboden.

Steun het hoger beroep voor Chelsea Manning

Medio april dit jaar, bijna negen maanden na Mannings veroordeling, heeft de commandant van het militaire district Washington, generaal-majoor Buchanan, het vonnis tegen Manning ongewijzigd bekrachtigd en helaas ook de strafmaat bevestigd.

Manning kan nu hoger beroep instellen. Hiervoor is haar team van verdedigers eerder dit jaar uitgebreid. Het Amerikaanse steuncomité voert deze zomer actie in diverse steden in de VS om geld in te zamelen voor Mannings verdediging in hoger beroep. Met behulp van creditcard of PayPal kun je hier vanuit Nederland aan bijdragen via deze link. Het team van advocaten stelt zich in deze video op YouTube voor.

Dit is vooralsnog de laatste Nieuwsbrief van het Bradley Manning Steuncomité. De initiatiefnemers van het comité beraden zich nu op een verbreding van het comité. Uiteraard wordt Manning niet vergeten. Op onze blog blijven wij de ontwikkelingen rond haar hoger beroep nauwgezet volgen.

Wij willen echter, mede gezien de ontwikkelingen rond Julian Assange en de onthullingen van Edward Snowden, bezien of we de zaak van politiek gemotiveerde klokkenluiders effectiever kunnen behartigen door de krachten met andere initiatieven te bundelen. Heb je suggesties of vragen? Mail ons: freemanning@zoho.com

Bronnen:

Verklaring Amnesty International
Oproep Daniel Ellsberg om hoger beroep te steunen
Presentatie team verdedigers Chelsea Manning
Doneer via Courage to Resist
Blog Bradley Manning Steuncomité       

Oproep: schrijf Chelsea Manning!

Het Steuncomité roept iedereen op die begrip heeft voor de motieven van Mannings onthullingen via WikiLeaks, om haar een hart onder de riem te steken met een ansichtkaart of brief(kaart). Een tekst ter inspiratie vind je hieronder. Onderteken met je naam en woonplaats + land, desgewenst je adres. Adresseer je brief of kaart als volgt:

Chelsea e. Manning     89289

1300 North Warehouse Road

Fort Leavenworth, Kansas 66027-2304

________________________________________

Voorbeeldtekst Aan Chelsea Manning

________________________________________

Dear Chelsea,

A message from the Netherlands. We deeply respect your initiative in bringing war crimes to light and your courage and persistence now that you are being prosecuted because of this. We strongly support your appeals process and wish you strength and clarity of mind to get through this. Your decision to reveal the truth has made a lasting impression on us. You are an example. We hope you find comfort in the knowledge that you have set an example for people all over the world to always question the actions of their government. Keep strong. You do not stand alone.

Naam afzender - evt. adres of alleen woonplaats - land

 

Gepubliceerd

19 aug 2014

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1