De hele wereld photoshopt

Toen het grote persbureau Reuters er achter kwam dat hij had lopen knoeien met foto's werd de Libanese fotograaf Adnan Hajj op staande voet ontslagen. En ook werden alle 120 andere foto's van Hajj uit de database van Reuters opgeruimd. Zero tolerance.

Hajj had afgelopen zomer lopen rommelen met een door hem genomen foto van een Israëlische bomaanval op een voorstad van Beiroet. Hij had de rookpluimen wat donkerder en nadrukkelijker gemaakt, en, als je het resultaat ziet, het was klungelwerk, domweg heel slecht en onzorgvuldig gedaan. Desondanks plaatste Reuters de foto in eerste instantie, maar later werd het persbureau er door immer waakzame webloggers op attent gemaakt dat ermee geknoeid was.

'Het bewerken van foto's is volstrekt onacceptabel en in tegenspraak met alle principes die Reuters consistent toepast in zijn lange bestaan', zo sprak Reuters algemene fotobaas Tom Szlukovenyi. Een foto wordt gelijkgesteld met een citaat. Het zouden beide kopieën van een origineel moeten zijn en daar mag niet mee worden gesjoemeld.

Het klinkt geruststellend, de Amerikaanse perswaakhond behoedt ons voor valse praatjes en plaatjes. Maar het is hypocriet en lachwekkend, het is een grote farce. De redenering is zo krom als de parabolische vlucht van een katjoesjaraket.

Een foto is niets meer en niets minder dan een schakel in de keten van gebeurtenis naar lezer. En tussen die gebeurtenis en de lezer zit een bonte schakering van spelers en dragers; schrijvers, journalisten, fotografen, internet, televisie, radio. In iedere schakel wordt gemanipuleerd, in iedere overdracht spelen subjectieve motieven een rol.

Een fotograaf die wat zwarte roetwolkjes toevoegt is een van de braafste leerlingen van de klas. Vroeger belichtte je een gedeelte van een foto wat langer of korter door in de donkere kamer met je hand wat te zwaaien in de lichtbundel, tegenwoordig gebruik je photoshop. Nou èn.

Als dit ontslag op staande voet betekent dan zou de doodstraf moeten staan op al diegenen die het nieuws veel ingrijpender beïnvloeden.

De reddingswerker die klaarblijkelijk helemaal geen reddingswerker is die met een dood kind langs de fotografen van vele persbureaus zeult. De commandant die embedded journalisten meeneemt op zijn missie en hen alleen langs de voorzijde van de hollywood-gevels stuurt. De leider die de overwinning claimt na ingang van het bestand. De generaal die zijn inval in Somalië op US prime-time regisseert en vooraf een cohort fotografen en filmers op het strand opstelt. Hetzelfde cohort fotografen en filmers dat daadwerkelijk de beelden van de rennende infanteristen vastlegt en ons doet geloven dat dit de werkelijkheid is. De president die zegt: 'I'm not a crook.' De president die zegt: 'I never had an affair with her.' Het pr-bureau dat een ingehuurde dame voor het argwanende congres liet verklaren dat couveusekindjes werden vermoord. De president die wist dat het bewijs vals was en vervolgens een land binnenviel.

Het zijn allemaal photoshoppers...

Gepubliceerd

20 okt 2006
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0