Graag ook gezichtsherkenning

Google Glass roept juist al veel debat op

Ik ben zelf een enthousiast gebruiker van Google Glass en kijk waar ik het voor kan inzetten in mijn dagelijkse privé -en zakelijke leven. Er is juist al veel over in de praktijk.

Ik ben  trendwatcher en spreek vaak met interessante mensen en maak dan een videootje met de samenvatting, hetgeen met Google Glass erg makkelijk is.

Toestemming vraag ik net zoals bij een smartphone meestel niet in de publieke ruimte maar wel in privé omgeving met 1-op-1 situaties, niet anders als bij de smartphone.

Maar ik observeer met Google Glass ook de locatie van mijn Tesla, en zelfs of iemand die hem leent niet te hard rijdt: ik krijg een signaal als de snelheid boven de 120 km/uur komt. Ook dit is een ‘internet of things’ verbinding.

Ik vraag Google op de bril wat handige informatie te tonen en ik kan navigeren zonder de hele tijd de smartphone uit mijn zak te halen.

Natuurlijk moet er een etiquette voor het gebruik van Google Glass komen, net zoals we dat bij de smartphone deden. Maar een debat starten om Google Glass te verbieden voelt voor mij als de herhaling van de discussie over de angstaanjagende trein waar een man met een rode vlag voor moet lopen, idem met een benzine auto of een nu een stille elektrische auto naast Twittter & Facebook als ‘scary’ digitaal publiek domein.

Veel debat met voorbijgangers

Ik heb vele discussies gevoerd met voorbijgangers over Google Glass en angst voor privacy is vaak de aanleiding maar na een uitleg hoe het werkt waait het snel over. Ik vind het bijzonder hoe geïnteresseerd iedereen, vaak op onverwachte plaatsen.

Bij de kinderopgang kwamen de kids + personeel met hoofddoek enthousiast vragen of dit echt Google Glass was en of ze het zelf mochten proberen. Ik heb al heel veel gadgets mogen introduceren als vroege gebruiker, maar zo’n belangstelling nog nooit gehad. En ja, ze vinden deze technologie intiem en ook persoonlijk. Maar angstaanjagend zeker niet.

Sterker nog, voor mij brengt Google Glass juist weer contacten terug die eerder verloren gingen met gebruik van apparatuur. Immers, ik heb met Google Glass altijd mijn handen vrij. De  op urgentie geselecteerde nieuwtjes, emails, whatsapps, tweets & facebooks zie ik snel voorbij flitsen en daarmee is de urgentie om altijd weer in de smartphone te duiken niet meer dringend en dwingend.

Graag gezichtsherkenning

Wel zou ik heel graag gezichtherkenning willen hebben op de bril zodat ik weet met wie ik praat als ik een onbekende ontmoet. Zodat we ook gemeenschappelijke interesses kunnen vinden.

Daarmee wordt de omgang tussen mensen in de publieke ruimte juist prettiger dan voorheen. Ja, ik geef het toe: ik ben iemand die er lang over kan doen om gemeenschappelijke interesses te vinden tijdens recepties, feesten, conferenties of gewoon gedurende een gesprek op straat. Dus publieke informatie snel beschikbaar door herkenning van de gesprekspartner lijkt me heerlijk.

Maar ik begrijp dat al deze nieuwe mogelijkheden ook bedreigend zijn voor een aantal mensen die ze tegemoet treden zonder de noodzakelijke nieuwsgierigheid en een zekere onbevangenheid. Daarmee ga ik graag het debat aan waar Hans Schnitzler terecht toe oproept, waarvan akte.

Maar alleen al praten over een mogelijk verbod van de bril voor privépersonen lijkt me, zeker voor een schrijver Als Hans Schnitzler, een zeer limiterende uitgangspositie!

(Natuurlijk is context belangrijk. Als ik in een land zou wonen waar de staat of bedrijven individuen in de gaten houden en zelfs onderdrukken met behulp van observatie, zou ik veel voorzichtiger zijn met alle online tools  die voorhanden zijn, maar niet in Nederland anno 2014)

 

Google Glass roept juist al veel debat op

Gepubliceerd

13 apr 2014

Netkwesties forum

Netkwesties en de bezoekers stellen je mening op prijs. Deze wordt hier direct gepubliceerd.
Peter Zwitser
14 apr 2014
"Wel zou ik heel graag gezichtherkenning willen hebben op de bril zodat ik weet met wie ik praat als ik een onbekende ontmoet. Zodat we ook gemeenschappelijke interesses kunnen vinden."

Begrijp ik nou goed dat je die gemeenschappelijke interesses alleen denkt te kunnen vinden via Google? Misschien draag ik ook 'n rode vlag, maar het lukt mij prima om gemeenschappelijk interesses te vinden via een heel ouderwets medium, zelfs met volstrekt onbekenden bij de bushalte: praten. (Dat is die vreemde manier van klanken uitstoten en gekke bekken trekken, die ouderen-zonder-mobieltje nog wel eens beoefenen.)
Lars Boelen
13 apr 2014
Lees ook dit uitstekende blog over GG privacywetgeving

http://bit.ly/1gqQ7ku
Pascal Spelier
13 apr 2014
Hopelijk wordt net als bij Facebook gezichtsherkenning in de EU verboden.

Gezichtsherkenning met Google Glass is een onzaligmakende gedachte. Je kunt dan nooit meer anoniem over straat. Iedereen is dan een 'bekende Nederlander'.
Lars Boelen
13 apr 2014
Vincent, ik ben het echt oneens met je. Jij loopt met je bril, met de door jou gewenste gezichtsherkenning, de godganse de gegeotagde gezichtendatabase van Google te vullen. Jij woont in een land waar minister en staatssecretaris op niks anders uit zijn dan alles van iedereen vast te leggen. Ze willen die informatie ook kunnen gebruiken om "terroristen" op te kunnen sporen, een ongedefinieerde term die voor iedereen ide het met het beleid van het zittende kabinet oneens is op zou kunnen gaan. Jij bent dus onbewust onschuldige mensen aan het vervolgen.

Google Glass heeft een wapenvergunning nodig, en mag wmb alleen op "schietbanen" gebruikt worden. Hoe zou jij me tegemoet treden als je Glass een rode pop-up tevoorschijn tovert bij mijn gezicht : "reageert zeer negatief op Glassdragers". Zonder bril zouden we elkaar straal voorbij lopen, of, als we elkaar moesten ontmoeten de hand schudden en ontdekken dat we allebei toffe gozers zijn.

Ik vind het niks, dan maar een rode vlagdrager zijn.

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1