Schikking 260 miljoen in zaak KPNQwest

KPN draagt 50 miljoen euro bij om schuld in beleggingszaak af te kopen, Qwest 172 miljoen en verzekeraars van onder andere de bestuurders en commissarissen hoesten de resterende 38 miljoen op. Daarmee voorkomen ze verdere vervolging.

Qwest neemt een veel groter deel van de schuld op zich dan KPN. Dat ook bestuurders en commissarissen voor zo’n hoog bedrag opdraaien voor hun fouten en/of wandaden bij KPNQwest is opvallend. Hun verzekeringen betalen de schade.

Eerder werden Marten Pieters, Joop Drechsel, Maarten Henderson, Eelco Blok, Ada van der Veer-Vergeer en Pierre Everaert gedaagd. Eelco Blok leidt KPN, Marten Pieters is de baas bij Vodafone India. Joop Drechsel is de baas bij reisconcern BCD Holdings.

We beschreven de malversaties van KPNQwest uitgebreid, ook in een vervolg. Jack McMaster leidde de tent, die er specialist in werd met om neptransacties de omzet op te pompen om aan kwartaalverwachtingen van hebberige beleggers te voldoen. Dat ging een tijd lang goed, tot het kaartenhuis instortte.

Als sinds het bankroet in 2002 zijn de curatoren van Houthoff Buruma in de personen van Eddie Meijer en Marcel Windt bezig om dit faillissement te ontrafelen. Ze voerden een serie rechtszaken tegen de oprichters KPN en Qwest en tegen de bestuurders van de onderneming, met een De totale schadeclaim van 2,2 miljard euro.

Nu maakt KPN bekend dat er voorlopige overeenstemming is bereikt over de belangrijkste financiële voorwaarden van een mogelijke schikking van de procedure.

KPN draagt 50 miljoen euro in contanten bij aan die schikking bij. In totaal bedraagt die 260 miljoen euro. Qwest, dat is overgenomen door CenturyLink, is ook akkoord maar Centurylink maakte zojuist in de financiële berichtgeving nog geen gewag van de schikking.

De curatoren stellen dat er sprake is geweest van onbehoorlijk bestuur bij KPNQwest en houden in verband hiermee KPN en CenturyLink aansprakelijk.

De voorlopige overeenstemming is afhankelijk van een aantal voorwaarden, waaronder het uitonderhandelen en de ondertekening van een definitieve overeenkomst en de goedkeuring door de rechter-commissaris in het faillissement.

Als een definitieve schikking wordt bereikt zal de procedure door de curatoren worden beëindigd. Tevens zal KPN afzien van enkele claims in het faillissement, die worden bestreden door de curatoren.

(meer volgt)

Gepubliceerd

19 nov 2013

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2020. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1