Gouden eieren vol informatie

Eind februari 2007 wordt de driehoofdige directie van Funda ontslagen, vanwege een meningsverschil over het te voeren beleid. De commissarissen zijn de beulen, tot deze rol werden ze gedwongen door hun leden.

Aanwijzing 1: 'Alles is er op gericht om het de huizenzoeker zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Als ik het niet doe, doet een ander het wel. Het kan in conflict zijn met het kortetermijnbelang van de makelaar of de verkoper. Dan maar een conflict.'

Aldus Marque Joosten, tot voor kort directeur van de huizensite Funda, in een interview dat ik hem eind vorig jaar afnam.

Aanwijzing 2: het jaarverslag 2006 van Funda N.V. Op de omslag een foto van spoorlijnen die bij elkaar komen en ook weer van elkaar afscheid nemen. Het motto van het jaarverslag: 'Different Destinations'.

Het verhaal: De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft al jaren een heel kostbaar bezit: het is het bestand met namen en adressen van de kopers en verkopers van huizen. Iedere keer dat die twee elkaar vinden gaat de kassa rinkelen. Toen het internet zijn intrede deed speelde de NVM eerst nog kiekeboe, maar al snel moest het bestand 'online', alleen voor de leden van de NVM, maar dat model was onhoudbaar.

In 2000 werd Funda opgericht door de NVM, in de vorm van een Naamloze Vennootschap omdat een snelle beursgang niet werd uitgesloten. Op Funda werden alle te koop staande huizen gepubliceerd, althans voor zover de verkoop werd begeleid door een NVM-makelaar. Aanvankelijk was er een vertraging van enkele dagen; de makelaars speelden elkaar onderling de huizen toe voordat ze aan het grote publiek werden aangeboden. Met als gevolg dat de vette kluiven binnen de familie werden gehouden.

De directie van Funda zag echter in dat de belangen van de huizensite niet altijd dezelfden hoefden te zijn als die van de makelaars. De klant werd centraal gesteld. In zijn eenvoud een logische gedachte. En waarom komt iemand naar Funda?

Omdat hij een huis wil kopen of verkopen. De drieletterige afkorting NVM speelt daarbij geen enkele rol. Natuurlijk is het makkelijk als iemand je deskundig begeleidt, natuurlijk ben je bereid zo iemand te betalen, en dat kan best een makelaar van de NVM zijn. Als het maar een kundige makelaar is. Maar het moet niet omgedraaid worden: als Funda de belangrijkste reden wordt om NVM-makelaar te worden is er iets aan de hand. Dan moet je eens kritisch gaan kijken naar de manier waarop er geld wordt verdiend.

Iedereen die in het bezit is van gouden informatie-eieren zou zo langzamerhand maar eens wakker moeten zijn. Het internet is een verzameling van hele grote zwermen eksters, die allemaal op zoek zijn naar die eieren. De zwerm die bereid is het slimst de informatie te presenteren aan de goegemeente krijgt de meeste klanten, zo simpel zijn de spelregels.

Toen de directie van Funda in staat bleek te zijn de taal der straatvechters te spreken, ontstond er verwarring bij de NVM. 'Thou shall leave', zo sprak men tot het drietal. De damasten gordijnen gingen weer dicht, de bigband zette in, en zo zag of hoorde niemand dat er overal huizensites als paddestoelen in een herfstgrond verrezen.

Slaap kindje slaap, daar buiten loopt niet één schaap, maar wel honderden.

Copyright © 2007 Het Financieele Dagblad

Gepubliceerd

9 mrt 2007
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0