Filter bubble: ieder een eigen internet

Internetten doen we steeds meer in onze eigen eenzame bubbles. Met dank aan de personalisatie van het internet; bedrijven schotelen ons websites en zoekresultaten voor die voor iedereen anders zijn. En dat is gevaarlijk, vindt de Amerikaanse auteur Eli Pariser.

 Volgens Pariser denken we dat we de wereld om ons heen kennen, maar we leven in een zeepbel. Met dank aan het internet spelen ons levens zich steeds meer en vaker af in parallelle universums. In onze eigen kleine eenzame getto’s. En het angstaanjagende is dat we dat niet eens weten.

De Amerikaanse auteur Eli Pariser waarschuwt ons in zijn boek The Filter Bubble (What the Internet is hiding from you) voor het internet dat steeds verder personaliseert, voor Google bijvoorbeeld dat ons de zoekresultaten toont die op ons persoonlijk zijn afgestemd. Voor adverteerders die onze surftochtjes nauwkeurig in de gaten houden.

Zijn boek heeft al veel discussie losgemaakt in de Verenigde Staten. Pariser is er van iemand die tot nu toe in de luwte van de internetwereld werkte een bekende internetdenker geworden. In The New York Times noemde Jevgeny Mozorov zijn boek een ‘belangrijk onderzoek naar de gevaren van excessieve personalisatie’.

Dit gefilterde internet heeft volgens de Amerikaan grote gevolgen voor de maatschappij, onze eigen psyche, de democratie, de manier waarop we met elkaar samenleven. Hieronder vijf aspecten waar we dat gefilterde internet tegenkomen.

1 Google en Facebook
 

2 Adverteerders en cookies
 

3 Nieuws aan de hand van je klikgedrag
 

4 Wat we zien van de wereld
 

5 De echte wereld

Lees verder bij De Pers

Netkwesties forum

Netkwesties en de bezoekers stellen je mening op prijs. Deze wordt hier direct gepubliceerd.
Guus Brugman
29 jun 2011
Het prettige is dat je zelf je filter kan kiezen en niet onbeschermd het wild west web op hoeft. Het internet heeft net als de levende wereld labels en duidelijke grenzen. Ik hoef en wil niet met alle van het web geconfronteerd te worden. Zonder filters heb je geen leven meer, stel je eens voor dat je zelf al je mail zou moeten filteren, moet ik echt niet aan denken.

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1