Dus zo ziet overheidscensuur er uit

eBay, een van de grootste online veilinghuizen ter wereld, heeft het beste met je voor. Uitgerekend een redacteur van Netkwesties, een publicatie die regelmatig over censuur, en de rechten en plichten op internet bericht, wordt volgens eBay gefilterd door een 'bezorgde overheid'. Welke overheid dat dan wel mag zijn, blijft in het ongewisse.

Wie deze link bezoekt, zou een nummer van het geïllustreerde tijdschrift Life uit de Tweede Wereldoorlog te zien moeten krijgen. Deze historische uitgave blijft echter verborgen voor de schrijver van dit artikel, en waarschijnlijk nog voor meer Nederlandse internetgebruikers. In plaats daarvan verschijnt een interessante, zij het nogal vage mededeling van eBay: de bewuste pagina is niet toegankelijk vanwege een bezorgde overheid. In gezamenlijk overleg met de overheid heeft eBay besloten om de betreffende pagina voor het onderhavige individu af te sluiten. (Onderaan dit artikel is de volledige tekst te lezen.)

Op geen enkele manier licht eBay haar criteria voor deze maatregel toe. Een Amerikaanse woordvoerder van eBay laat weten de zaak in onderzoek te nemen. Echter, een dag later (vandaag) meldde het Nederlandse pr-bureau van eBay dat de kwestie nog steeds in onderzoek is. Ondertussen blijft eBay de pagina blokkeren. 

Amerikanen nemen Europese wetgeving serieus en brengen die ten uitvoer met geografische filters. Zo komt Yahoo tegemoet aan een Frans verbod op handel in nazispullen met een filter waarmee Franse IP-nummers de toegang tot pagina's met nazi-artikelen op Yahoo Auctions wordt ontzegd. Google ging uit eigen beweging over tot het weren van nazistische en ander haatsites uit de zoekresultaten voor inwoners van Frankrijk en Duitsland.

Terug naar eBay en haar filtering: een klein onderzoekje leert dat het ook hier om de categorie 'Tweede Wereldoorlog' gaat. Die is geheel afgesloten voor ondergetekende. Het genoemde tijdschrift blijkt in deze categorie, tussen foto's van oorlogstuig en historisch materiaal uit veldslagen van de Tweede Wereldoorlog, te staan.

Het vervelende is dat eBay geen enkele uitleg geeft, geen link naar een pagina waarin over de censuur gesproken wordt. Op de Nederlandse site is alleen een korte uitleg te vinden over het verbod om nazi-artikelen te verkopen, maar dat verklaart de censuur niet. Daarnaast, het bewuste tijdschrift kan niet bepaald als Nazi-propaganda worden aangemerkt.

Dat we het artikel niet kunnen bekijken lijkt het gevolg te zijn van IP-filtering. Volgens Networldmap, een bedrijfje dat IP-adressen koppelt aan de fysieke locatie, woont ondergetekende in Rotterdam. Dat klopt niet, maar is toch verontrustend nauwkeurig.

eBay belooft snel duidelijkheid te geven over de gebruikte filtermethode en zegt aan te zullen geven hoe de blokkade op te heffen is. Tot die tijd blijft het, net zoals bij de meeste 'slachtoffers' van censuur, gissende reden en de verantwoordelijke instantie. Of is er toch spake van een blokkade van Nederlandse surfers? Heeft u ook dergelijke ervaringen? We horen het graag.

Zie hieronder de melding van eBay over verboden content.


Dear User:


Unfortunately, access to this particular category or item has been blocked due to legal restrictions
in your home country. Based on our discussions with concerned
government agencies and eBay community members,
we have taken these steps to reduce the chance of inappropriate items being displayed.
Regrettably, in some cases this policy may prevent users from accessing items that do not
violate the law. At this time, we are working on less restrictive alternatives.
Please accept our apologies for any inconvenience this may cause you,
and we hope you may find other items of interest on eBay.

 

Thank You.

Netkwesties forum

Netkwesties en de bezoekers stellen je mening op prijs. Deze wordt hier direct gepubliceerd.
gerrit
21 sep 2011
hallo, ik wilde ook wat op e-bay zetten iets met een hakenkruis erop werd gelijk verwijdered met het volgende verhaaltje

Unfortunately, we had to remove your listing because of the following:

We do not allow the listing of items (such as helmets, daggers, medals, etc.) that bear the Nazi swastika or SS runes as these items may offend members of the community. Please do not relist this item.We recognize the historical significance of World War II and that there are many militaria collectors around the world. We allow some related historical items, but ban others, particularly items with Nazi markings and items which may be considered Nazi propaganda.

Learn more about this policy at:

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1