Positie Microsoft lijkt sterker geworden

Sam Altman terug als baas van OpenAI met nieuw bestuur

De producent van ChatGPT kondigde vanmorgen de terugkeer aan van Altman als ceo op X, waar Altman dit zelf bevestigt. Er komt een nieuw bestuur en een intern onderzoek naar de bizarre gang van zaken bij OpenAI afgelopen dagen.

OpenAI kondigt een nieuw bestuur aan met Bret Taylor, Larry Summers en Adam D'Angelo. Taylor, een uitstekende techondernemer die Google Maps mede bedacht en voor Facebook, Salesforce en Twitter in leidende functies werkte, wordt de nieuwe voorzitter. Ook Larry Summers heeft een grote staat van dienst, als voormalige minister van Financiën van de VS en baas van universiteit Harvard.

Altman op X over zijn terugkeer als ceo (niet in het bestuur): “Ik hou van OpenAI, en alles wat ik de afgelopen dagen heb gedaan, stond in dienst van het bijeenhouden van dit team en zijn missie. Toen ik op zondagavond besloot om bij Microsoft te gaan werken, was het duidelijk dat dit de beste weg was voor mij en het team. Met het nieuwe bestuur en de steun van Satya Nadella kijk ik ernaar uit om terug te keren naar OpenAI, en voort te bouwen op onze sterke samenwerking met Microsoft.

D'Angelo beschuldigd

Dit betekent dat voorzitter Greg Brockman, Ilya Sutskever (OpenAI’s chefonderzoeker), Tasha McCauley (techondernemer) en Helen Toner (directeur van een IT-onderzoeksinstituut van Georgetown University) niet terugkeren in het bestuur. Brockman zegt terug te keren bij OpenAI als ontwikkelaar, Sutskever zal hoogstwaarschijnlijk hetzelfde aankondigen. Hij had al spijt van het wegsturen van Altman en Brockman.

Het aanblijven van Adam D'Angelo, medeoprichter van de vraag-en-antwoord website Quora, is opvallend in het licht van de beschuldigingen van techondernemer William LeGate gisteren dat D’Angelo de aanstichter was van de paleisrevolutie bij Open AI.

Zijn AI-bedrijf Poe zou door het onverwachte enorme succes van ChatGPT in de verdrukking zijn gekomen en D’Angelo zou wraak hebben genomen op Sam Altman en Greg Brockman door hen met de andere bestuursleden namens het non-profit organisatie van OpenAI te ontslaan, of zelfs OpenAI te willen overnemen.

Microsoft sterker

In het artikel over de OpenAI sores dat we gisteren publiceerden op Netkwesties, hield Microsoft-ceo Satya Nadella – geciteerd in een vraaggesprek met Karen Swisher – de mogelijkheid open dat de situatie bij OpenAI hersteld zou worden met de joint venture onder de non-profit organisatie waarin Microsoft 49 procent heeft.

Nadella zei ook dat Microsoft de softwarerechten van OpenAI heeft, wat zou betekenen dat Microsoft ook onder eigen vlag verder GPT verder had kunnen ontwikkelen voor haar producten. Of deze claim terecht was, is niet bewezen. Hoe dan ook is de positie fan Microsoft sterker geworden.

Wat er afgelopen vrijdag exact is voorgevallen is nog niet naar buiten gekomen. Altman laat een intern onderzoek houden.

Gepubliceerd

22 nov 2023
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0