Stibbe haalt belangrijke zege in zaak over verschoningsrecht

OM veroordeeld om ‘schandalige’ schending e-mail geheim advocatuur

Het Openbaar Ministerie had niet in duizenden e-mails van advocatenkantoor Stibbe mogen neuzen bij een strafrechtelijk onderzoek naar vermogensbeheerder Box in Waalre.

Dit heeft de voorzieningenrechter van rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch dinsdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door vier advocaten van kantoor Stibbe onder wie partner Daan Doorenbos.

Ze werden vertegenwoordigd door kantoorgenoot Tim de Greve die de staat aanklaagde vanwege 3.000 schending van het verschoningsrecht voor advocaten door het OM (Functioneeel Parket Den Bosch) en opsporingsdienst Fiod. Een advocaat is wettelijk en gedragsrechtelijk verplicht tot geheimhouding van de communicatie met zijn cliënten, teneinde zijn essentiële, vertrouwelijke rol binnen de rechtsstaat.

Vanaf juli 2013 hebben rechercheurs van het Team Bijzondere Zaken van de Fiod in Eindhoven onder leiding van het Functioneel Parket in Den Bosch een strafrechtelijk onderzoek ingesteld (onder de codenaam ‘Castor’) naar Box Consultants, Box Fund Advisory,  Boulder en hun bestuurders, op verdenking van fraude, valsheid in geschrifte en witwassen.

In maart 2015 vond een inbeslagname bij Box plaats, en begreep het bedrijf dat het doelwit was van een economisch strafrechtelijk onderzoek. Ze belden Stibbe voor bijstand. In september 2015 heeft de Fiod namens het Openbaar Ministerie een bevel tot verstrekking van e-mails gegeven aan hostingbedrijf Winvision, de externe emailprovider van Box

Dat leverde maar liefst 2 miljoen bestanden op. De ruim 3.100 mails van de advocaten werden niet buiten de vordering gehouden en ten onrechte ook niet vernietigd. OM en Fiod hebben moedwillig op grote schaal het verschoningsrecht geschonden. Dat is volgens Stibbe 'schandalig'.

Er was wel een dingetje: uit de mails maakte het onderzoeksteam op dat dat het verschoningsrecht door Stibbe is misbruikt: met een voorstel om een opdracht aan BDO Accountants en Belastingadviseurs B.V. voor het uitvoeren van een onderzoek bij Box te laten verstrekken door het advocatenkantoor zodat het onderzoek onder het verschoningsrecht zou vallen. Er zijn 155 mails gebruikt voor een afzonderlijk tuchtrechtelijk onderzoek. Uiteindelijk zijn 105 berichten voor dit onderzoek gebruikt in uitgeprinte vorm.

Het geknoei door OM en Fiod ging ver. Zo gaf een opsporingsambtenaar onbedoeld 875 van de ruim 3.000 e-mails vrij, terwijl niemand die mocht zien. Toch was de uitspraak in kort geding zwakjes: het OM mag het verschoningsrecht van de vier advocaten niet meer schenden. ER volgende geen algemene uitspraak, maar het Om en Fiod zijn gewaarschuwd. Wel moet het OM haar handleiding aanpassen en publiceren.

Gepubliceerd

25 mrt 2022

Wat vinden de experts?

Arnoud Engelfriet
4 apr 2022
Cc aan advocaat biedt geen vrijbrief

De rechter verbiedt justitie voortaan om e-mails te lezen van advocaten die bij de zaak betrokken zijn. Officieren bij het OM krijgen een concreet stappenplan omdat kennelijk niet duidelijk was hoe te handelen: niet vragen om mails met deze personen in To, From of CC, als je die namen aantreft dan de mails vernietigen, en in een proces-verbaal vastleggen hoe dit alles is verlopen. Je zou zeggen dat dit vanzelfsprekend was.

Dan nog even een kleine pet peeve over die cc. Dat is weer iets uit Amerikaanse series, dat informatie privileged is zodra er een advocaat in cc staat. Iets dat de Bad Guy dan triomfantelijk in het gezicht van onze held kan smeren. Dat is dus niet zo. Waar het om gaat, is of sprake is van communicatie met de advocaat in die specifieke rol, bijvoorbeeld een juridische vraag, een advies van de advocaat, juridische stukken ter controle, dat soort dingen.

Mails met mijn compagnon over het oplichten van een klant blijven te vorderen als bewijs, ook al cc ik elke keer mijn advocaat.

Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0