Nog gang naar Europese Hof mogelijk

Uitlevering Julian Assange aan de VS tragisch teken van Europees onvermogen

De nadruk op mensenrechten in Europa, onder meer gericht tegen China, kan niet voorkomen dat we Julian Assange uitleveren aan de Verenigde Staten. De klokkenluider wordt daar als spion en hacker vervolgd. Tenzij het Europese Hof dat nog kan voorkomen.

Op 10 december 2021 velde het Britse Hooggerechtshof het oordeel dat Assange mag worden uitgeleverd, na een belofte van de Verenigde Staten dat Assange een mild regime tegemoet kan zien. Op grond van verwachte zware omstandigheden in de VS keurde een lagere rechtbank uitlevering eerder dit jaar nog af. De VS gingen daarop in beroep.

De hoogste rechters hebben bevolen dat de zaak wordt terugverwezen naar de lagere rechtbank van Westminster met de instructie dat een districtsrechter de zaak doorstuurt naar de staatssecretaris. Die zal beslissen of Assange moet worden uitgeleverd.

Z’n advocaten zoeken nog naar een beroepsmogelijkheid. De laatste strohalm is een gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) waar Engeland nog onder valt. In Assange’s geboorteland Australië brandde wel een politieke discussie los, maar de regering is niet van plan om actie te ondernemen.

Spionage en computerinbraak

In de Verenigde Staten zal Assange terechtstaan voor 17 aanklachten op grond van de Spionage Act (van 2017), plus een aanklacht op grond van de Computer Fraud and Abuse Act (van 1986), samen goed voor 175 jaar gevangenisstraf.

De aanklachten tegen Assange zijn gebaseerd op de publicatie door Wikileaks vanaf 2010 van vertrouwelijke documenten over de Amerikaanse oorlogen in Afghanistan en Irak, en bovenal van ruim 250.000 diplomatieke berichten die geheim agenten en informanten in gevaar brachten. Dat bleek erger dan de aan het licht gebrachte oorlogsmisdaden en wetsovertredingen of aanzet daartoe door de VS.

Assange heeft inmiddels twee kinderen met de vrouw met wie hij vorige maand mocht trouwen, verwekt gedurende de zeven jaar ‘vrijwillige’ opsluiting in de ambassade van Equador. Deze Stella Morris publiceerde een reactie op het vonnis, waarin ze refereerde aan het nieuws van Yahoo over het voornemen van de CIA om Assange te vermoorden, waarvoor de bronnen overigens ook op vervolging kunnen rekenen.

Reporters Sans Frontiers (RSF) heeft zich steeds sterk gemaakt voor Assange en volgt zijn zaak op de voet. Volgens RSF schept de vervolging van Assange een ernstig precedent tegen klokkenluiders en journalisten die geheime documenten openbaar maken. Ook de club van Europese journalistenbonden, waar de Nederlandse journalistenbond NVJ deel van uitmaakt, verzette zich tegen uitlevering. Maar in feite interesseert vrijwel niemand in Nederland zich nog voor Assange. De NVJ sprak de steunbetuiging uit in 2010.

Gonggrijp en Jonsdottir

Karin Spaink zette zich in voor Assange, het laatst in 2019, maar zweeg deze week, want is druk met het coronadebat met 15 miljoen stuurlui aan wal. Joop.nl, waar Francisco van Jole pleitte voor asiel, berichtte wel over het Britse vonnis, met 38 reacties tot gevolg.

Rop Gonggrijp, levend met gemengde gevoelens na zijn intensieve samenwerking met Assange, zweeg op zijn Twitter. Birgitta Jonsdottir stuurde de tweet van Reporters sans Frontieres door met een afwijzing van het vonnis. Jonsdottir kreeg een hekel aan Assange, maar verdedigt hem ook.

Op Netkwesties staat een dossier-Wikileaks met wel pleidooien voor Manning, maar met negatieve verhalen over Assange als vervelend mannetje dat struikelde over zijn ijdelheid en andere nare trekjes.

Uitlevering Julian Assange aan de VS tragisch teken van Europees onvermogen

Gepubliceerd

12 dec 2021
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0