Sponsor alternatieve domeinnamen blijkt domeinmakelaar

Gisteren is de SIDN gestart met het omstreden plan om particuliere domeinnamen te registreren, maar sinds enige maanden konden particulieren al een domeinnaam van de vorm www.jansen.nl.vg aanvragen. Een merkwaardige dienst: de nl.vg-domeinen worden gehost vanuit een atoomvrije bunker en een van de sponsors fungeert tevens als domeinmakelaar.

Via Register.nl.vg bieden vier Nederlandse internetbedrijven particulieren de mogelijkheid om domeinnamen te registreren. De dienst lijkt een gat in de markt: de aanvrager heeft geen uittreksel van de Kamer van Koophandel nodig. De domeinen zijn relatief goedkoop - 25 gulden per stuk per jaar - en eindigen allemaal op .nl.vg. Vg staat voor de Amerikaanse Virgin Islands.

Register.nl.vg biedt louter domeinnamen, geen diskruimte voor websites. Binnenkort kunnen de domeinnamen ook voor e-mailadressen gelden. De site vermeldt verder trots dat de domeinen worden gehost vanuit een atoombombestendige bunker. De precieze plaats mogen we niet weten. 'Vanwege de vele dedicated servers die hier staan (onder andere van banken en luchtvaartmaatschappijen) is het een geheime locatie', aldus Xennt van het bedrijf CyberBunker.

En hoe staat het met de populariteit van deze atoombombestendige domeinen? 'Er zijn reeds vele duizenden namen geregistreerd', volgens Xennt. Netkwesties nam de proef op de som en vulde op basis van veel gezochte namen en woorden 100 domeinnamen in om te kijken of ze nog vrij waren. Slechts een paar namen (software.nl.vg, hardware.nl.vg) bleken te zijn geregistreerd, het overgrote deel was nog vrij.

Enkele domeinen bleken wel gereserveerd (internet.nl.vg, webdesign.nl.vg), maar worden door de eigenaar (Atlantiz Web Development) tevens te koop aangeboden. Nogal opmerkelijk, want Atlantiz wordt juist op de site van Register.nl.vg genoemd als een van de vier sponsors.

Ivo Marijnissen, salesmedewerker van Atlantiz Web Development: 'Wij hebben op dit moment tien domeinnamen in ons bezit en ook tevens te koop staan. Echte prijzen hebben wij niet voor deze alternatieve domeinnamen. Ze kunnen een bod doen en aan de hand van dat bod gaan we wel of niet akkoord.'

Is dat niet een beetje vreemd, een sponsor die tevens als domeinmakelaar optreedt? Xennt van Cyberbunker haast zich te verklaren dat Atlantiz sinds kort geen sponsor meer is. 'Atlantiz en Uitsite zijn uitgekocht door Register International. De website is nog niet aangepast omdat we het grote nieuws willen koppelen aan een gemeenschappelijke actie voor registratie van internationale com-domeinen.'


(16 november 2000)

Sponsor alternatieve domeinnamen blijkt domeinmakelaar

Gepubliceerd

16 nov 2000

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1