Intimidatie Zoomin-directie komt ook in Tweede Kamer

‘Jan Riemens liegt volgens mij echt alles aan elkaar vast.’

Jan Riemens en Bram Bloemberg gaan tot het uiterste om onthullende publicaties over het wanbeheer en - gedrag met Zoomin tegen te houden. Zo intimideren ze bronnen met juridische dreigementen. Marianne Zwagerman: ‘Zoomin liegt'. Woensdag ook in de Tweede Kamer.

Zie ook een eerdere column.

Moederbedrijf MTG heeft spijt van de aankoop van Zoomin, zoals zovelen die vertrouwen stelden in Riemens en Bloemberg van een koude kermis thuiskwamen. ‘Goodwill for Zoomin.TV is now 0 SEK’, laat woordvoerder Tobias Gyhlenius van MTG in Stockholm weten op onze vraag voor hoeveel Zoomin na de laatste afschrijving in de boeken staat.

Bij de overname van 51 procent van Zoomin in 2015 waardeerde MTG het bedrijf op 88 miljoen euro, met uitzicht op waardevermeerdering tot tenminste 200 miljoen. Riemens noemde in een interview zelf 400 miljoen als toekomstige waarde. En nu dus op nul, aldus MTG.

In 2017 zou MTG  een volgend aandeel hebben gekocht, en in 2019 het laatste deel. Maar het is in 2017 niet tot de beloofde transactie gekomen, zo zegt MTG in antwoord op vragen. We moeten het maar afwachten. MTG kocht een kat in de zak, zo veel is duidelijk. Wellicht kopen Riemens en Bloemberg de 51 procent terug, waarna ze hun kunstje nog een keer kunnen uithalen.

Moed van Zwagerman

Marianne Zwagerman, mediadeskundige, had nog enkele herinneringen aan Zoomin, uit haar tijd bij De Telegraaf en erna. En ze is een vrouw die moed toont als het nodig is. Marianne Zwagerman op 1 maart 2018 in het Mediaforum van Radio 1:

‘Zoomin…claimt dat ze het vijfde grootste videonetwerk op YouTube zijn wereldwijd. Ik denk dat dit niet waar is. De oprichter van dit bedrijf, Jan Riemens, die liegt volgens mij echt alles aan elkaar vast. Ik heb ook weleens met dit bedrijf te maken gehad toen ik nog bij De Telegraaf werkte. Ze hebben toen ook een van hun bedrijf aan TMG verkocht, later toen ik er al weg was.

Dat bleek allemaal niet te kloppen. Later hebben zij het bedrijf aan een Zweeds concern verkocht. Die hebben daar een enorme afboeking op moeten doen, dus ook daar blijkt dat er nogal wat gelogen wordt over de cijfers.

Peter Olsthoorn, Onderzoeksjournalist die zich ook al jaren heeft vastgebeten in Pretium Telecom en daar ook diverse rechtszaken aan zijn broek heeft gehad die hij altijd wint, die is al een tijd hiermee, met dat hele Zoomin-dossier - hoe zit dat nou? - maar krijgt het niet gepubliceerd. Bijvoorbeeld Broadcast Magazine wil dat niet publiceren, omdat de advocaten van Zoomin daar al op de stoep liggen voordat er één letter over is geschreven.

Dat vind ik toch wel zorgelijk want we praten hier over een mediabedrijf dat ook claimt journalistiek te bedrijven en die snoeren dus een journalist de mond, die daarover probeert te publiceren.’

Naar beneden trappen

Jan Riemens en Bram Bloemberg jaagden afgelopen week op een jonge Amerikaanse vrouw die de euvele moed toonde om me te woord te staan over Zoomin ‘on te record’ met de zwaarste juridische argumenten. In een brief van Hester van der Valk, ‘legal counsel’ van Zoomin, die in naam van de heren naar beneden trapt.

Kind dit weekend een aantal keren totaal overstuur aan de lijn dat ze haar vraaggesprek wil ‘intrekken’. Zoiets kan eigenlijk niet, want het is een belangrijke getuigenis over de wanpraktijken bij Zoomin. Als je werkelijk lef hebt, Riemens en Bloemberg, pak dan Marianne Zwagerman en NCRV/KRO. Maar dat is Zoomin ten voeten uit.

Hun strijd hebben ze al lang verloren, maar enkel zelf weten ze het nog niet. De ‘grootse ondernemers’ Riemens en Bloemberg die RTL of Endemol, nee zowel RTL als Endemol, wel even naar de schaduw zouden verwijzen.

‘Ik wil van Endemol een kleine jongen maken’, zei Riemens. Da’s mooi, maar die kleine jongen, met 0 euro goodwill bij het eigen moederbedrijf, is Zoomin.tv. met een sanering tot gevolg. De publicatie van de oorzaken van hun falen proberen ze tegen te houden met harde intimidatie.

Gaat het hen lukken? Ik hoop dat de vier betrokken collega’s en hoofdredacteuren van titels die artikelen klaar hebben om te publiceren, ruggengraat tonen als ze net als ik met de intimidatie van Zoomin van doen krijgen.

Overigens, woensdag komt de kwestie-Zoomin aan bod tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer over geweld en intimidatie jegens journalistiek

Gepubliceerd

11 mrt 2018
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0