AIVD-chef in referendum-campagne:

AIVD-chef: drie concrete aanslagen voorkomen in Nederland

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft de afgelopen zes jaar drie (‘of vier’) serieuze pogingen voorkomen om een terreuraanslag in Nederland te plegen.

‘Dat kan ik heel stellig zeggen’, zei het hoofd van de geheime dienst, Rob Bertholee, gisteren bij de opnames van het tv-programma College Tour. Dat bericht de NOS. (videofragment).

De slag om de arm van Berrtholee: ‘Alleen het ingewikkelde bij ons is natuurlijk wel, dat wij altijd op zoek zijn naar iets dat nog moet gebeuren.’ Hij bedoelt te zeggen: ik kan wel beweren dat een aanslag is voorkomen,  maar je weet nooit 100 procent dat die ook uitgevoerd zou gaan worden.

Een optreden in College tour is een perfecte manier om je imago op te vijzelen. In een poistieve sfeer mogen studenten vragen stellen, geholpen door een milde Twan Huys. Willem Holleeder kan erover meepraten.

De AIVD moet campagne voeren voor het referendum van 21 maart waarin de nieuwe Inlichtingenwet Wiv ter discussie staat. Zoals in vele toonaaarden betoogd op deze site, betekent dit dat de AIVD transprant moet zijn over zijn resultaten.

En over de noodzaak om nieuwe bevoegdheden met een Wiv te krijgen die de veiligheid zullen verbeteren, zonder dat ze privacy te veel schenden. Dat laatste is ook speculatief: tot nu toe waren de bevoegdheden niet nodig. Overirens is privgacyschending door de AIVD ook niet evident tot op heden.

Beraamde aanslagen

Zo heeft de AIVD een aanslag van de Rotterdammer Jaouad A.verijdeld. Hij werd in december 2016 opgepakt na een tip van de AIVD na afluisteren en in november 2017 veroordeeld tot 4 jaar cel voor het beramen van een terroristische aanslag.

Nog tenminste twee keer is een aanslag voorkomen tidjens de zesjarige ambtsperiode van Betholee, wellicht in 2013 op basis van informatie van de Amerikanen en de in het jaarverslag over 2012 gemelde beoogde poging van al-Qaida-terroristen. Recent werd een 24-jarige Eindhovenaar nog veroordeeld tot 2,5 jaar cel en tbs voor het voorbereiden van aanslagen op militaire doelen en op premier Rutte.

Het hele gesprek van de studenten met Rob Bertholee wordt zondag 21 januari uitgezonden op NPO 2.

Gepubliceerd

10 jan 2018
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0