AIVD-chef in referendum-campagne:

AIVD-chef: drie concrete aanslagen voorkomen in Nederland

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft de afgelopen zes jaar drie (‘of vier’) serieuze pogingen voorkomen om een terreuraanslag in Nederland te plegen.

‘Dat kan ik heel stellig zeggen’, zei het hoofd van de geheime dienst, Rob Bertholee, gisteren bij de opnames van het tv-programma College Tour. Dat bericht de NOS. (videofragment).

De slag om de arm van Berrtholee: ‘Alleen het ingewikkelde bij ons is natuurlijk wel, dat wij altijd op zoek zijn naar iets dat nog moet gebeuren.’ Hij bedoelt te zeggen: ik kan wel beweren dat een aanslag is voorkomen,  maar je weet nooit 100 procent dat die ook uitgevoerd zou gaan worden.

Een optreden in College tour is een perfecte manier om je imago op te vijzelen. In een poistieve sfeer mogen studenten vragen stellen, geholpen door een milde Twan Huys. Willem Holleeder kan erover meepraten.

De AIVD moet campagne voeren voor het referendum van 21 maart waarin de nieuwe Inlichtingenwet Wiv ter discussie staat. Zoals in vele toonaaarden betoogd op deze site, betekent dit dat de AIVD transprant moet zijn over zijn resultaten.

En over de noodzaak om nieuwe bevoegdheden met een Wiv te krijgen die de veiligheid zullen verbeteren, zonder dat ze privacy te veel schenden. Dat laatste is ook speculatief: tot nu toe waren de bevoegdheden niet nodig. Overirens is privgacyschending door de AIVD ook niet evident tot op heden.

Beraamde aanslagen

Zo heeft de AIVD een aanslag van de Rotterdammer Jaouad A.verijdeld. Hij werd in december 2016 opgepakt na een tip van de AIVD na afluisteren en in november 2017 veroordeeld tot 4 jaar cel voor het beramen van een terroristische aanslag.

Nog tenminste twee keer is een aanslag voorkomen tidjens de zesjarige ambtsperiode van Betholee, wellicht in 2013 op basis van informatie van de Amerikanen en de in het jaarverslag over 2012 gemelde beoogde poging van al-Qaida-terroristen. Recent werd een 24-jarige Eindhovenaar nog veroordeeld tot 2,5 jaar cel en tbs voor het voorbereiden van aanslagen op militaire doelen en op premier Rutte.

Het hele gesprek van de studenten met Rob Bertholee wordt zondag 21 januari uitgezonden op NPO 2.

Gepubliceerd

10 jan 2018

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1