Karin Spaink

Karin Spaink

Karin Spaink (1957) heeft sinds 2005 een eigen bedrijf (Spaink.net).

Ze werd in dat jaar hoofdredacteur van The Next Ten Years (van het internet) en begon aan haar onderzoek naar de geschiedenis van Hack-Tic en Xs4all.

Karin was in 1995 de eerste Nederlandse schrijver met een homepage voor het (her)publiceren van columns, essays en boeken die zijn uitverkocht. Ze schreef onder meer Aan hartstocht geen gebrek en Het strafbare lichaam en won een aantal prijzen.

Ze verwierf ook bekendheid met een jarenlange strijd met Scientology en won drie rechtszaken. Ze was van 2002 tot 2005 extern adviseur van het bureau Vrijheid van de Media van de Organisatie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE/FOM).

Karin is betrokken bij diverse organisaties en initiatieven. Zo was ze van 1999 tot 2006 voorzitter van Bits of Freedom (BOF), een instantie die opkomt voor digitale burgerrechten, en is ze juryvoorzitter van de Big Brother Awards.

Op Wikipedia

Homepage

Op Twitter

Artikelen van Karin Spaink

Over witte en zwarte lijsten in nepnieuws

Keert technologie de behoefte aan desinformatie?

15 dec 2019 Nepnieuws bestrijden met feitencontrole (‘factchecking’) zet weinig zoden aan de dijk, en Nu.nl stopt ermee. Technici menen het probleem te zullen oplossen. Bart Jacobs presenteert een ‘ambitieus en groots plan’ om desinformatie te bestrijden: door de herkomst te borgen met een digitale handtekening. Gaat dat helpen?
Klanten betalen meer voor de eigen technologie, helpdesk en nostalgie

Tijd rijp voor juist een sterker of nieuw Xs4all?

16 jan 2019 Directie en personeel van Xs4all, die twintig jaar geleden de kastanjes uit het vuur haalden voor de vrije meningsuiting, voldoen nu braaf aan het bevel van KPN om te zwijgen. Klanten en ex-werknemers nemen het verzet tegen de voorgenomen opheffing voor hun rekening. Terecht?
Voor onderzoeksjournalisten

Vindersloon

26 nov 2016 Eindelijk leveren de soepele belastingregels voor multinationals waarin ons land grossiert, daadwerkelijk financieel voordeel op. Het Noors-Russische VimpelCom is betrapt op grootschalige corruptie: ze gaven een miljard dollar aan de dochter van de Oezbeekse president, die in ruil daarvoor telecomvergunningen voor ze ritselde.

Tijd voor een 'boerkaverbod' op internet?

27 feb 2012 Op internet is de geboden anonimiteit de oorzaak van gebrek aan wellevendheid, vooral in geuite reacties. Een discussie over anonimiteit is noodzakelijk.

De Jaknikkers

22 jun 2007 Ze danken hun naam aan hun gewoonte nooit protest aan te tekenen tegen beleid dat ze bekritiseren. Ze zijn het ermee eens, zeggen ze, en leggen publiekelijk uit waarom. Ze zijn het er zelfs zó hartgrondig mee eens dat ze nog wel meer mogelijkheden in het verschiet zien, en vertellen omstandig welke.
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0