Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Error
Netkwesties
Netkwesties mail 230: AI zoet en zuur; Amerikaanse miljardair koopt politieke steun voor TikTok; BookTok

Netkwesties mail 230 – zondag 24 september 2023

"Wat vind jij nu van de AI-golf?” Deze vraag krijgt vandaag een begin van een antwoord. Aan de ene kant zie ik geweldige mogelijkheden, maar ik vraag me af of de democratieën sterk genoeg zijn om de kracht van AI-toepassing te weerstaan. We zijn in elk geval eerder waakzaam dan met de komst van 'sociale' media. Maar kijk eens naar China...

De Amerikaanse democratie toont dat alles te koop is, ook bergen commerciële data door inlichtingendiensten, evenals politieke steun voor TikTok. Dat ondertussen met BookTok het lezen van boeken fraai aanwakkert, met een vooral commerciële reactie van uitgevers.

Anonimiteit met smadelijke uitingen begint meer en meer een probleem te worden. De rechter kan er weinig tegen doen. We komende er volgende week op terug, want de oplossing lijkt eenvoudig.

En we vertaalden wat artikelen van The Conversation, onder meer over journalistiek en grensoverschrijdend gedrag.

Fijne zondag,

Peter

 

ZON119 202309.jpg
Jeff Yass heeft 15 procent van de aandelen
Miljardair koopt politieke invloed om Amerikaanse boycot TikTok te voorkomen
Persmaganaat Rupert Murdoch mag dan pensioen zijn na zijn hulp aan Britse politici, de Brexit en de verkiezing van Donald Trump met Britse kranten en Fox News, het grote geld doet in de 21e eeuw invloed gelden via platforms en een satellietnetwerk.
 
ZON123.jpg
Revolutie met grote voordelen en risico’s
Het zoet en het zuur van AI
Kunstmatige intelligentie biedt een volgende slag in de democratisering van media: ieder mens krijgt middelen om eigen gebrekkige vaardigheden en IQ aan te vullen. AI helpt wereldproblemen oplossen en versterkt anderzijds dictaturen en gedragssturing tot enge grenzen.
 
zon24.jpg
Rechter heft anonimiteit deels op, maar laat anonieme beschuldiging op Facebook intact
Recht op anonieme smaad een beetje beperkt
Anonimiteit is al een twistappel sinds Netkwesties in 2000 begon. Nu wordt er een Nederlands vonnis aan toegevoegd met opheffing van het recht op privacy op Facebook voor een persoon die een smadelijke beschuldiging uit.
 
ZON120.jpg
Meer lezers, meer commercie
Hoe BookTok-trends leesttrends beïnvloeden of je TikTok nu gebruikt of niet
Was je onlangs in een boekwinkel dan zag je waarschijnlijk aanbevelingen met verwijzingen naar BookTok, in de vorm van stickers op boeken of hele tafels gewijd aan ‘BookTok-favorieten’.
 
ZON69.jpg
Russell Brand-onderzoek door Britse media
Hoe journalisten over beschuldigingen van seksueel geweld moeten berichten
Onthullende beschuldigingen van ‘grensoverschrijdend gedrag’ in de media leiden direct tot een publieke veroordeling voor altijd, terwijl een rechter nog niet eens gesproken heeft. Dit vereist de grootste zorgvuldigheid van journalisten, zeker in Engeland dat strenge perswetten kent.
 
ZON65.jpg
Wat betekent dit voor privacy in het tijdperk van AI?
Amerikaanse overheden kopen enorme hoeveelheden persoonlijke informatie op de open markt
Tal van Amerikaanse overheidsinstanties, waaronder de FBI, de National Security Agency (NSA), de Defense Intelligence Agency en de ministeries van Defensie en Financiën, hebben grote hoeveelheden persoonlijke informatie van burgers gekocht van commerciële datahandelaren.
 
ZON63.jpg
Parasiteren op creatief werk met de ware menselijke bezieling
Laat de snackschrijvers van ChatGPT & co tol betalen
De ‘creatieve’ prestaties van ChatGPT en andere systemen van kunstmatige intelligentie zijn gebaseerd op wat mensen kennen als spieken en stelen. Geef dat toe, bepleit de Auteursbond, en regel de gevolgen zodat gebruikers weten wat ze consumeren terwijl makers van vlees en bloed een vergoeding ontvangen voor hun originele inspanningen.
 
ZON45.jpg
Keiharde afrekeningen zoals in zaak ANP en freelancer Dallinga
ANP negeert bij haar fotoclaims het recht op citaat
Persbureau ANP laat haar juridische partner Visual Rights Group (VRG) foto’s opsporen waarvan mogelijk rechten zijn geschonden. Het lijkt er niet op dat VRG controleert of het gebruik onder het citaatrecht toegestaan is.
 
ZON40.jpg
Opmerkelijke breuk in hype over AI
ChatGPT wordt minder goed met wiskunde en gevoelige kwesties
Een opmerkelijke uitkomst van onderzoek: ChatGPT mag afgelopen maanden krachtiger zijn geworden, maar op enkele fronten is de kunstmatige intelligentie aanzienlijk minder gaan presteren. Hoe komt dat?
 
zon22.jpg
In hoeverre volstaan de huidige Grondwet en internationale verdragen?
Debat nodig over privacybescherming van het brein tegen manipulatie met AI
Nieuwe neurotechnologieën kunnen gedachten en gevoelens van mensen niet alleen aflezen, maar ook beïnvloeden. Dat vraagt om grondig debat over wettelijke bescherming.
 
Netkwesties
E-mail: peter@p7.nl
Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden.
 
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0