Jihadonderzoeker Universiteit ook IS-sympathisant op fora

UvA-wetenschapper Aysha Navest publiceerde onderzoek over vrouwen in het IS-kalifaat zonder heldere bronvermelding, en prijst ondertussen onder het pseudoniem ‘Ought Aicha’ (Zuster Aicha) de jihad op forum Marokko.nl. Andreas Kouwenhoven van NRC onthult het na uitstekend onderzoek.

NRC Handelsblad publiceert dit vandaag in de opening krant en een onderzoeksverhaal over Zuster Aicha. Ze publiceerde onderzoek (bij Wiley) over emigrerende Jihadvrouwen. Samen met Annelies Moors (hoogleraar Hedendaagse Moslimsamenlevingen, UvA) en antropoloog Martijn de Koning (antropoloog, UvA en Radboud Universiteit).

Zij blijven achter het werk staan, ondanks het ontbreken van een heldere verantwoording van de interviews met 22 vrouwen die slechts huisvrouw zouden zijn aldaar. Ze beweren niet alleen met droge ogen van vooringenomenheid van Navest, maar mocht die er wel zijn, dan is dit geen bezwaar. Gebeurt wel vaker in de antropologie, menen ze. De UvA laat het onderzoeken.

Op Forums.Marokko.nl is een serie berichten te vinden van Ought Aicha. Kouwenhoven in NRC: ‘ Ze wil niet ingaan op de vraag of het forumaccount van haar is.’ Hij weet zeker van wel, op grond van vermelde persoonlijke details: ze schreef er sinds 2006 ruim 18.000 berichten – gemiddeld vijf per dag. Ten overvloede: Marokko.nl is niet aansprakelijk voor berichten en faciliteert alleen de discussies, die vaak levendig zijn.

Zie ook  nrc.nl/cyberjihad

Gepubliceerd

17 jan 2017

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1