'Vrouwen pikken baas' z'n tijd het meest'

Een niet representatieve steekproef van Ernst & Young wijst op een grove toename van het privé mailen bellen en surfen onder werktijd Vrouwen en werknemers tot 35 jaar pikken het meest
Het ICT Barometer rapport Privé internetten, e-mailen en bellen op het werk stelt dat de tijdsbesteding heriaan toenam van 3,9 uur per week aan 'oneigenlijk gebruik van bedrijfsmiddelen' tot nu 4,9 uur. Het zakelijk mailen en surfen in privé tijd, wat als compensatie kan worden beschouwd, is het afgelopen jaar echter gelijk gebleven op wekelijks 2,4 uur. "Per saldo betekent dit een toename van maar liefst 67 procent per week aan tijd die niet wordt besteed aan werkzaamheden." Met name privé surfen is populair onder de respondenten. Van de 4,9 uur wordt hier per week 2,2 uur aan besteed. Privé e-mailen kost gemiddeld 1,8 uur en privé bellen 1,1 uur per week. Maar wat moeten we met de populatie van het onderzoek: "607 directeuren, managers en professionals" uit het bedrijfsleven en overheid. Zijn het deze hogere functionarissen zelf die meer 'misbruik maken'? Jawel. Dus ook directeuren en professionals. Dit is dan ook, geeft Ernst & Young toe, geen representatief onderzoek. Erger nog: het is een enquête. Dus iedereen kan zomaar wat antwoorden. Wat is dit dan waard?: "Van de respondenten zijn het met name vrouwen en werknemers onder de 35 jaar die oneigenlijk gebruik maken van deze faciliteiten op het werk." In het onderzoek lees ik dat vrouwen 6,3 uur per week privé bellen, surfen en mailen op de zaak, terwijl ze thuis maar 1,3 uur zakelijk bezig zijn: negatief saldo is 5 uur Voor mannen is dit 4,1 uur op de zaak privé bezig zijn en thuis 3 uur zakelijk, naar eigen zeggen: saldo 1,1 uur. Volgens de onderzoekers in het persbericht: "Medewerkers onder de 35 jaar besteden drie keer zoveel tijd aan surfen, mailen en bellen voor privé doeleinden dan hun oudere collega’s, wat neerkomt op ruim vier uur." Dit klopt gewoon niet: het gemiddelde ligt op 4,9 uur. Hoe kun je dan op 4 uur komen met 'drie keer zo veel'? Bedoeld wordt: het saldo van privé werken op de zaak en zakelijk in privé tijd is met 4,4 uur per week bijna drie keer zo hoog als de 1,6 uur van oudere werknemers. Misschien zijn vrouwen en jongeren wel eerlijker met de antwoorden. Maar opvallend is het wel. Jacob Verschuur, die bij Ernst & Young het onderzoek leidt: "Stel dat je een bedrijf runt van 100 mensen, dan komt dit per maand neer op 1.000 uur arbeidsproductiviteitverlies. Dit is geen kinderspel meer, maar een serieus probleem dat direct moet worden aangepakt." Slechts eenderde van de ondervraagden wordt daadwerkelijk gecontroleerd en vooral binnen de overheid en de non-profit is dit percentage laag: 27 procent.

Gepubliceerd

27 dec 2007

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

Controleer nu je e-mail

Je ontvangt een bericht met instructies om je e-mailadres te bevestigen. Zonder deze bevestiging sturen we je geen nieuwsbrief, doe het dus gelijk even!

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd
Tijdelijk niet beschikbaar

Netkwesties © 1999/2020. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1