Crowdfunding voor persvrijheid

Nieuwe rechtszaken van Pretium Telecom

Het telecombedrijf en haar baas verzetten zich via de rechter tegen publicaties. Elke vorm van hulp is welkom om deze bedreiging van de persvrijheid, aldus de Vereniging van Onderzoeksjournalisten VVOJ, te weerstaan.

Afgelopen jaren deed ik met tussenpozen intensief onderzoek naar de achtergronden van Pretium Telecom en haar eigenaar Hans Nyks. Dat resulteerde in dertig artikelen met diepgaande informatie.

Eerder poogden Pretium en Nyks het onderzoek zelf te stoppen, maar de rechtbank Den Haag ging daarin niet mee. Eind november 2016 dient daarvan het beroep voor het Gerechtshof Den Haag.

Nu publicatie is begonnen, spannen Pretium en Nyks met hun advocaten van Bird & Bird op dinsdag 8 november een kort geding aan tegen mij. Dat dient ook in Den Haag, om 11.00 uur, en is vrij toegankelijk. Advocaat Otto Volgenant van Boekx Advocaten staat me bij in het geding, in het hoger beroep van de eerdere zaak Mira Herens van de NVJ.

Vermaard journalist Kees Schaepman beoordeelde het werk, ook met een juridisch oog, en stelde vast: ‘Olsthoorn heeft zich merkbaar ingespannen om een evenwichtig en zo volledig mogelijk beeld te geven van de activiteiten van Pretium en van de personen die daarbij betrokken zijn. Dat heeft geleid tot een imposant manuscript, vol feiten en feitjes.’

De vraag is of u onze kant van de zaak in dit #Pretiumproces wilt steunen. Financieel kan dit direct via Paypal naar redactie @ netkwesties.nl. of door e-mail te sturen als u anders wilt bijdragen. Ook het kopen van de artikelen op Blendle en het verspreiden van de links draagt bij. (Later komen artikelen in andere vormen beschikbaar.)  Tot nu toe verschenen:

Inleiding Dossier Pretium: perverse prikkels en machteloos toezien

Dossier Pretium 2: Tussen gestrekt been en Stockholmsydroom

Dossier Pretium 3: Hans Niks toptalent bij eerste generatie McKinsey

Dossier Pretium 4: Niks’ fabriek bankroet door strenge Ruud Lubbers

Dossier Pretium 5: Hans Nyks Naar Ahold

Dossier Pretium 6: Niks’ rijzen en vallen in Amerika

Dossier Pretium 7: Nyks op zijn sterkst als intelligente jachthond

Dossier Pretium 8: Nyks in gat van de ouderenmarkt

De komende weken komt er dagelijks een artikel bij, tenzij de voorzieningenrechter in Den Haag dit onjuist vindt. De rechtspraak is tenslotte het laatste bastion van onze democratische rechtstaat dat nog overeind staat. Zij het dat de financiële ongelijkheid in toegang te denken geeft.

Beeld:  Hans Nyks en Pretium in Tros Radar
Tweede beeld: jonge Ruud Lubbers en jonge Hans Nyks

Nieuwe rechtszaken van Pretium Telecom
Nieuwe rechtszaken van Pretium Telecom

Gepubliceerd

6 nov 2016

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1