Maar wat leverde dat nu op?

Het barre leven van de Nederlandse dubbelspionnen

Gedurende de Koude Oorlog zette Nederland, in samenwerking met de Amerikaanse en/of Britse diensten, tal van dubbelspionnen in. Cees Wiebes verhaalt er fascinerend en gedetailleerd over. Maar wat leverde al die spionage nu op?

Gedurende de Greenwald en Snowden-hype van 2013 lieten talloze collega-journalisten zich massaal ringeloren door Glenn Greenwald, de journalist/p.r. manager van de moedige NSA-klokkenluider Edward Snowden. Zonder dat we antwoord kregen op de meest essentiële vragen: met welke specifieke doelen verzamelen geheime diensten zoveel persoonlijke data? Wat doen ze ermee? En met welk resultaat?

Zonder antwoorden op die vragen is het ook moeilijk een gedegen oordeel te vellen over het massale datagraaien. Waarom wil de NSA al uw chats en likes op Facebook opslaan en mijn tomeloze zoekgedrag op Google? Als we daarmee bijdragen aan het voorkomen van duizenden doden door terroristen, dan dient het nog ergens voor. Tenminste als de inlichtingendiensten op tijd de data weggooien zodat we die straks niet als profielen en/of zwerfvuil als een boemerang terugkrijgen.

Verder lezen op Blendle (€ 0,69)

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1