Big Brother Awards voor vroege verdenkingen

De politie en inlichtingendiensten (minister Plasterk) krijgen voor een zelfde intentie een Big Brother Award voor privacyschending: ze willen in een vroeger stadium verdenkingen scoren.

Het publiek in de Stadsschouwburg krijgt vanavond in Amsterdam de  verwachte ‘winnaars’ van de Big Brother Awards: minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk voor zijn voorgestelde vernieuwing van de WIV (afluisterwet) voor inlichtingendiensten. Volgens Bits of Freedom valt Plasterk te verwijten dat hij ‘weigert te luisteren naar de kritiek daarop’. Dat is onjuist. Hij luistert wel maar vindt de privacyzorgen ondergeschikt aan de noodzaak om de diensten meer bevoegdheden te geven.

De korpschef van de Nationale Politie krijgt de draai om de oren voor de inzet van 'predictive policing’ op basis van big data: voorspelling van kansen op meer dan gemiddelde misdaad op bepaalde plaatsen, bij gebeurtenissen en/of mogelijk te begaan door bepaalde groepen en personen. Volgens de jury wordt afwijkend gedrag maatgevend, in plaats van strafbaar gedrag.

Er is dit jaar ook snel een positieve privacyprijs opgetuigd, vernoemd naar Felipe Rodriguez, voorvechter van privacy en internetvrijheid. De eerste winnaar is Max Schrems, de 28-jarige Oostenrijker die Facebook op de korrel neemt en de vermaledijde Safe Harbour overeenkomst bij het oud vuil wist te zetten. Schrems zou vanavond spreken in Amsterdam, maar was er louter met een videoverbinding.

Ronald Plasterk won met een ruime meerderheid – 57 procent van de stemmen – ook de Publieksprijs. De andere kandidaten Achmea (voor het toepassen van data-analyse bij bepaling van de hoogte van de verzekeringspremie) en Microsoft (vanwege de privacyschendingen in Windows 10 legden het af tegen de bewindsman.

Zie ook de live uitzending van het programma, met ondermeer Neske Beks

Gepubliceerd

28 okt 2015

Netkwesties forum

Netkwesties en de bezoekers stellen je mening op prijs. Deze wordt hier direct gepubliceerd.
Karin Spaink
31 okt 2015
De positive privacy-award bestond al langer, en heette eerder de Winston Award. Rop Gonggrijp heeft 'm al eens gekregen. Bits of Freedom heeft de prijs hernoemd, nu gaat-ie door het leven als de Felipe Rodriguez Award.

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1