Column Felipe Rodriquez *)

Vaste prijs voor Internet via de kabel niet houdbaar

Supersnelle toegang tot Internet is een van de belangrijkste ontwikkelingen de komende jaren. Er zijn verschillende initiatieven die de toegang tot Internet vele malen zullen versnellen.

De kabelbedrijven zijn druk bezig met Internettoegang via de kabel, A2000 en Casema lopen daarbij voorop. KPN Telecom zit ook niet stil, en is in sneltreinvaart bezig met het opzetten van een ADSL netwerk, Snelnet genaamd. Op termijn van enkele jaren zal het ook mogelijk worden om breedband toegang tot Internet te realiseren via het stopcontact of via Teledesic satellietverbindingen.

Kenmerk van al deze initiatieven is dat de snelheid in theorie 50x tot 500x sneller is dan toegang via een 28.8 modem. Die extra snelheid is er de oorzaak van dat de prijsstructuur, en manier van tariferen, binnenkort flink gaan veranderen.

Het prijsniveau voor Internetgebruik heeft zich de laatste jaren gestabiliseerd. Toegang tot Internet kost nu ongeveer 30 gulden per maand plus telefoontikken die iets goedkoper werden. Die stabilisatie is te danken aan de beperkte snelheid van de verbinding tussen de klant en de provider. Daardoor zijn de kosten die de klant maakt beperkt. De klant kan slechts een beperkte hoeveelheid data ontvangen door zijn trage modem. Daardoor kan de provider een gemiddelde kostprijs uitrekenen per klant, en voor een vast bedrag per maand toegang bieden tot Internet.

Tevens speelt daarbij mee dat KPN in Nederland per minuut afrekent, waardoor er een natuurlijke rem ontstaat op het Internetgebruik. Indien de klant veel tijd online besteedt, wordt de telefoonrekening ook steeds hoger. Daardoor ontwikkelt de gemiddelde klant een gebruikspatroon dat voorspelbaar is, en de kosten van de provider blijven daardoor beheersbaar.

Met breedband internettoegang, zoals de kabelbedrijven aanbieden, gaat dit veranderen. Klanten van deze netwerken zijn in principe altijd aangesloten op Internet, omdat er niet per minuut betaald hoeft te worden. Zonder beperkingen zullen klanten van deze diensten enorme hoeveelheden Internetverkeer veroorzaken.

Een aantal kabelbedrijven, zoals A2000, biedt nu tegen een vast bedrag per maand snelle toegang tot Internet aan. Het is een kwestie van tijd voordat aan deze tariefstructuur gesleuteld gaat worden, en er een variabele component in wordt opgenomen. Men zal in de toekomst per megabyte internetverkeer afrekenen. Sommige exploitanten zijn daar al mee begonnen boven een bepaalde grens aan afname van megabytes.

Die nieuwe tarifering zal ontstaan omdat andere natuurlijke remmen ontbreken, en de klant op geen enkele manier wordt beperkt in zijn Internetgebruik. Daardoor zal hij honderden megabytes, zelfs gigabytes, internetverkeer genereren. Dat leidt uiteindelijk tot opstoppingen op de verbindingen die vanuit het kabelnetwerk toegang bieden tot Internet, waardoor deze snelwegen meer weg hebben van langzame fietspaden. En dat is natuurlijk niet de bedoeling, aangezien wordt geadverteerd met supersnelle Internet toegang.

De tariefstructuur die binnenkort gaat ontstaan voor Internet-toegang via de kabel zal bestaan uit een vast bedrag per maand, waarbij een hoeveelheid Internetverkeer is inbegrepen. Daarnaast zal er een variabele prijs zijn per megabyte, van tussen de 15 en 35 cent per megabyte Internetverkeer.

Voor de zware internetgebruiker die nu klant is van het kabelbedrijf zal dat betekenen dat Internet binnenkort flink duurder wordt.

*) Deze column verscheen op vrijdag 24 april 1998 bij Planet Multimedia en is geherpubliceerd bij Netkwesties op 12 oktober 2015

Gepubliceerd

24 apr 1998
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0