NOS-site WK: topdrukte on-demand; bij Surfnet ook live

Met bijna 5 miljoen bezoekers aan NOS.nl/wk2014 is het record van de Olympische Winterspelen halverwege exact geëvenaard. Maar op de Amsterdam Internet Exchange is het juist rustiger gedurende Oranje-wedstrijden. Dan gaat Surfnet wel een tandje hoger.

“Als deze trend doorzet, is de kans groot dat het online record van de Winterspelen wordt verbroken. Dit is tegen onze verwachtingen, want met de Winterspelen boden we een aantal wedstrijden live tegelijkertijd aan, ook die niet op TV waren en overdag wanneer kijkers niet massaal voor de televisie konden zitten”, zegt Lara Ankersmit, Hoofd Digitale Media van de NOS.
Het aandeel van live kijken naar wedstrijden op NOS.nl is niettemin relatief gezien gering; gemiddeld 150.000 kijkers per wedstrijd met Oranje, tegenover bijna 8 miljoen gemiddeld op televisie.
Dat is niet de grootste attractie van de WK-website, ook niet het aanbod van synchroon beeld van Nederland 1 met het radiocommentaar. De consumptie daarvan mat de NOS niet apart, maar op de pagina waarop ‘tv met Jack van Gelder’ sedert Australië- Nederland wordt aangeboden, klikten tot nu toe 80.000 personen, schat Ankersmit.
Kijkers komen vooral voor de fragmenten, zoals op de zaterdag na Nederland-Spanje was het heel druk voor het terugkijken van de doelpunten terwijl NOS.nl normaliter op zaterdag het minste bezoek trekt. En degenen die de commentaren misten vanwege feestgedruis na afloop van een overwinning komen daarvoor ook terug op NOS.nl”, aldus Ankersmit.

Van Gaal kijken

De NOS stelt vast dat voor specifieke onderdelen een vast publiek ontstaat, bijvoorbeeld voor de statistiek gedurende wedstrijden. Ook kijkt een beperkt, maar min of meer vast deel van de tv-kijkers online naar de exclusieve videostroom van de Nederlandse trainersbank. “Mensen vinden het leuk om de reacties Van Gaal en Kluivert steeds te volgen op een tweede beeld.”
Op Twitter en Facebook wakkert de NOS het bezoek aan de WK-site aan. Het aantal volgers op Twitter, 110.000, is volgens Ankersmit met 75 procent gegroeid sinds het begin van het WK-toernooi. Op Facebook is de NOS een bescheiden speler met 130.000 leukjes.
Veel massaler dan sociaal is de groei in mobiele consumptie. De NOS Fifa WK 2014 app telt nu 750.000 downloads, waarvan iets meer voor de iPhone/iPad dan voor Android apparatuur.

Juist rustiger tijdens wedstrijden

De consumptie van wedstrijden en fragmenten van de WK voetbal leidt ook tot internetrecords in de Verneigde Staten en veel andere landen. Echter, bij het grootste schakelpunt voor internet in de wereld, de Amsterdam Internet Exchange (Ams-IX) is daar niets van zichtbaar in verkeersvolumes: “Dit internetverkeer van omroepen die voetbal bieden valt toch weg tussen het verkeer van alle andere aangesloten partijen”, aldus de woordvoerster.
Integendeel, tijdens de wedstrijden van Nederland tot nu toe noteert de Ams-Ix juist ‘een klein dipje in het schakelen van internetverkeer. Dus kijkers zitten ondertussen niet druk te internetten met video op een tablet of mobieltje: “Daaruit kunnen we concluderen dat mensen toch de voorkeur eraan geven om voetbalwedstrijden op de televisie te kijken.”

Surfnet topdrukte

Wedstrijden van Oranje zorgen bij  Surfnet, dat is bedoeld voor onderwijs en wetenschap, voor een topdrukte van 30 Gb/s aan verkeer. Dat toonteen boeiende blogpost van Jac Kloots, technicus van Surfnet. Verbindingen met de publieke omroep en met Ams-Ix breidde Surfnet uit met het oog op de aldoor hogere pieken in verkeer.
“Evenementen die overdag plaats vinden, zoals het schaatsen, zijn duidelijk terug te zien in de verkeersstatistieken. Nu blijkt echter voor het eerst dat het WK voetbal dat tegen de avond gespeeld wordt ook duidelijk terug te zien is in de metingen.
Terwijl voorheen avonduitzendingen niet tot nauwelijks terug te zien waren in de metingen. Er lijkt dus iets te veranderen in de manier waarop mensen kijken naar televisie uitzendingen.”
Surfnet voorziet in HD-kwaliteit streams. Steeds minder studenten hebben nog tv-abonnementen maar kijken online. Kost niets, en ‘de belastingbetaler' voorziet in bandbreedte aan de ene kant en online tv-uitzendingen aan de andere kant.

Gepubliceerd

30 jun 2014
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0