Wegwerpsoftware

Onlangs las ik in een van de landelijke dagbladen het bericht, dat Microsoft 'hulp' gaat bieden bij de automatisering van ontwikkelingslanden.

Het project met de naam 'Unlimited Potential' gaat de digitale kloof tussen de "huidige een miljard digibeten [de schrijver bedoelt het tegenovergestelde] en vijf miljard computerlozen overbruggen". Ze wil dat doen door het leveren van een flinke doos Microsoft-spullen voor drie dollar per stuk.

Nu is het grootste probleem in ontwikkelingslanden de schuldenlast. Dat betekent ook dat je hulp aan dergelijke landen langs een simpele meetlat kunt leggen: verbetert de onafhankelijkheid van buitenlandse hulp? Of verslechtert deze?

Het door Microsoft voorgestelde businessmodel verkoopt gebruiksrecht van een aantal Microsoft-pakketten voor $3 per stuk. Je 'koopt' geen software zoals je een auto of een huis koopt, je koopt alleen het recht om de software te gebruiken. In dit geval zo lang als Microsoft dat goed vindt en zo lang als deze versie 'ondersteund wordt'. (Dat laatste is een eufemisme voor het bekende "sorry mevrouw, koopt u maar een nieuwe"). Dus Microsoft levert wegwerpsoftware.

Dat blijkt ook wel uit de beperkingen. Je mag bijvoorbeeld niets veranderen of verbeteren aan de software. Lokale IT-industrie opzetten? Kan, maar je moet bij Microsoft aankloppen voor de licenties. Volgend jaar je oude documenten inzien? Aankloppen bij Microsoft. Wil je je software eerlijk delen met je buurman? Via Microsoft, anders ben je een 'piraat' en riskeer je gevangenisstraf . Zie het Russisch schoolhoofd, geofferd voor Microsoft.

Dit model is dus vooral goed nieuws 'voor', en helemaal niet 'van' Microsoft. Dit is geen armoedebestrijding, maar marketing. Het is namelijk Microsoft die bepaalt of dit project volgend jaar nog loopt en of de prijs dan misschien vier dollar wordt. "Nog steeds heel erg goedkoop", zegt de PR-afdeling dan, die ook zal zeggen dat een schoolhoofd best drie dollar mag betalen om niet in de gevangenis terecht te komen.

Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het gaat niet om één, tien of honderd licenties. Het gaat erom, wie de baas wordt van je ICT en dat ook ontwikkelingslanden er verstandig aan doen om onafhankelijk te blijven.

Ik zeg "ook", want u, Netkwesties-lezer, kunt gewoon meedoen. Maak uzelf onafhankelijk. Gebruik Openoffice.org als office-pakket. Vraag uw computerleverancier om Firefox als browser. Vraag uw baas waarom u geen Linux gebruikt. Die software mag namelijk wel veranderd, verbeterd, gedeeld en verspreid worden.

En als u dit leest en u bent de gevolmachtigd afgevaardigde van Haïti, Niger, Bolivia of een van de andere in aanmerking komende economieën: doe het niet. Trap er niet in. Gebruik geen wegwerpsoftware. De onafhankelijkheid van uw ICT is meer waard dan drie dollar.

*) Valentijn Sessink is oprichter van Open Office

Gepubliceerd

2 mei 2007
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0