Erik Huizer terug als Surfnetchef

Surfnet heeft een nieuwe directeur Technologie met een vertrouwd gezicht: Erik Huizer. Wat gaat hij doen?

[Onderstaand artikel komt uit Surf Magazine. Hier kunt u een gratis abonnement op nemen.]

Huizer is bepaald geen onbekende bij Surfnet: hij heeft er zijn sporen verdiend als internetautoriteit, voordat hij aan de slag ging bij organisaties als TNO en als deeltijdhoogleraar bij de Universiteit Utrecht. Maar toen de vacature voor een directeur Technologie van Surfnet verscheen, aarzelde hij geen moment: "De functie stond omschreven als een combinatie van mijn CV en mijn ambitie. Tja… dan wil je daar graag op reageren."

Meer en nieuwer

Wat maakt Surfnet zo onweerstaanbaar? Huizer: "Vergelijk het maar eens met de andere Europese researchnetwerken. Die willen al snel op hun lauweren rusten onder het motto ‘wat we nu hebben is goed genoeg’. Surfnet is altijd een enfant terrible geweest: het wilde altijd weer méér en nieuwer, van Surfnet1 naar Surfnet2 en zo voort. En het wilde alle vergaarde kennis overdragen aan het bedrijfsleven, zodat de innovatie ook daar gestimuleerd blijft worden."

Toegegeven: de andere researchnetwerken hebben vaak veel moeite om financiering voor vernieuwingen te krijgen. "Dat speelt bij Surfnet minder, door de rol die Surf heeft gekregen van de overheid. Daardoor heeft Surfnet meer bestaanszekerheid en vrijheid om te innoveren. Die positie moeten we blijven gebruiken."

Big Data

Wat kunnen we de komende jaren aan vernieuwingen verwachten? Dat wil Huizer nog niet verklappen. "Ik wil eerst weten wat al mijn collega’s vinden en dat dan koppelen aan mijn visie op internet en de rol van de universiteiten en researchinstellingen. Vanuit dat hele plaatje kan ik mijn strategie gaan neerzetten."

Hij wil wel wat kwijt over de trends die hij ziet op internet. "Een van de belangrijkste is Big Data: allerlei enorme dataverzamelingen, van Facebook tot overheidsgegevens, komen beschikbaar en worden gekoppeld. Dat biedt een scala van nieuwe mogelijkheden. Meestal ten positieve, maar soms ook wel met negatieve aspecten – denk aan privacy en dergelijke.’ Een ander gevaar: ‘Veel mensen doen tegenwoordig alles via Facebook: berichten, foto’s, video’s uitwisselen in plaats van rechtstreeks via het internet. Je weet niet wat Facebook ermee doet. Die verschuiving van het open internet naar gesloten netwerken vind ik een zorgelijke ontwikkeling."

Arabische Lente

En dan zijn er de overheden. "Die hebben de Arabische Lente gezien en denken: dat kan bij ons ook gebeuren. Je ziet nu dat er allerlei voorstellen op tafel komen vanuit Rusland, en Afrikaanse en Arabische landen, om internationale regels op te leggen aan het internet."

Maar de kansen zijn veel groter dan de bedreigingen, ook voor Surfnet. Huizer: "Het zal moeilijk voor me worden om te evenaren wat Kees Neggers altijd voor elkaar heeft gekregen. Ik moet het op mijn manier doen, maar Surfnet biedt daarvoor in ieder geval een geweldig fundament."

 

(Foto: Ivar Pel)

Dossier

Gepubliceerd

1 jul 2012
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0