Hoger beroep tegen eigenaardig Google-vonnis

Miljoenhuizen.nl krijgt hulp van Solv Advocaten om hoger beroep te kunnen voeren tegen een gerechtelijke uitspraak die publicatie verbiedt vanwege weergave door Google in zoekresultaten.

Miljoenhuizen moest de Klup.nl webpagina's zodanig aanpassen dat in het Google zoekresultaat het bedrijf Zwartepoorte niet langer aan de term 'failliet' wordt gekoppeld.

Dit was de uitkomst van het kort geding dat BMW-dealer Zwartepoorte in Roosendaal en in Goes voor de rechtbank Amsterdam had aangespannen tegen Nico Schoonderwoerd in Amsterdam, met zijn bedrijf op Bermuda exploitant van Klup.nl met Miljoenhuizen.nl.

De reden voor het geding; zoeken met de termen Zwartepoorte failliet leverde als eerste resultaat op: zwartepoorte bedrijven.klup.nl - Informatie en meningen over ... - [ Translate this page ] Volledige naam: Zwartepoorte Specialiteit: BMW ... Dit bedrijf is failliet verklaard, het is overgenomen door het motorhuis Ik heb bij Boot Rialto gewerkt ... zwartepoorte.bedrijven.klup.nl/

Wie naar die pagina ging, zag links Zwartepoorte en rechts reacties over het andere bedrijf Boot Rialto, die niets van doen hebben met Zwartepoorte maar automatisch worden gegenereerd in een apart frame. De voorzieningenrechter beschouwt echter het Google-resultaat als een zelfstandige informatievoorziening.

Voor de koppeling en 'mededeling' dat Zwartepoorte failliet en verkocht is, is niet Google verantwoordelijk volgens voorzieningenrechter Sjoukje Rullmann, maar de exploitant van de webpagina. Die moest nu zijn pagina's uiterlijk 15 mei 2009 aanpassen zodat het Google zoekresultaat als zodanig niet meer zal verschijnen, op straffe van een dwangsom van 500 euro per dag met een maximum van 50.000 euro.

Daarmee won Zwartepoorte, bijgestaan door advocaat J. Oude Kempers van De Kempenaer Advocaten in Arnhem het korte geding. Wel waren de eisen jegens J.M. Soeters in Oosterhout, webmaster van Klup.nl en Miljoenhuizen.nl verworpen door de voorzieningenrechter. Hij is niet verantwoordelijk voor de inhoud, louter Schoonderwoerd met zijn Columbus Consult Bermuda Ltd.

Volgens Oude Kempers had Zwartepoorte in toenemende mate te leiden onder het gerucht dat hij failliet is, te meer daar in de afgelopen maanden een aantal autodealers bankroet ging. Klanten, leveranciers en concurrenten van Zwartepoorte klopten aan bij het bedrijf om te informeren of het bedrijf echt failliet is.

Maar daar bleef het niet bij. Ze werden terughoudend met leveringen en het kopen, aldus Oude Kempers. Ieder gerucht over een eventueel faillissement brengt een dealer grote schade toe.

Zo haalden klanten opgeslagen zomerbanden voor de zekerheid op, had een klant geld van een inruilauto opgehaald, gestort in afwachting van een nieuwe auto, en stopten handelaren met zakendoen met Zwartepoorte.

Ook na het aanklikken van het zoekresultaat, aldus Oude Kemper, was niet direct duidelijk dat de reactie in de rechterkolom geen betrekking had op Zwartepoorte. Schoonderwoerd, die zelf zijn verdediging voerde, was verbijsterd over het vonnis: Wat een belachelijk vonnis. Google is hier degene die twee onderdelen van een pagina combineert en daarmee de suggestie wekt dat het één citaat is. De eigenaar van een site kan daar niet zoveel aan doen.

Het mag inderdaad bijzonder vreemd genoemd worden dat je als partij verantwoordelijk gehouden kan worden voor een conclusie die helemaal niet door jou getrokken wordt.

Verregaande implicaties

Schoonderwoerd meent dat het vonnis ver strekt, ook over de grens van ons landje: Dit is echt ongehoord. Als een derde partij verantwoordelijk wordt gehouden voor de vorm waarin Google de zoekresultaten presenteert, dan krijgt dit nog enorme gevolgen. Ik kan me niet voorstellen dat dit stand zal houden. Dan is het hek van de dam...

Die helpende hand komt nu van Solv Advocaten in Amsterdam, met als argument: Niet alleen lasterlijke of discriminerende uitlatingen zijn verboden, maar tevens dienen rechtmatige teksten op websites aangepast te worden indien een zoekmachine als Google de teksten uit hun verband trekt. De rechter hangt dit oordeel louter op aan een belangenafweging tussen, in dit geval, die van Miljoenhuizen versus die van Zwartepoorte.

Maar er moet nog wel geld op tafel komen. Dus is de webmaster van Miljoenhuizen, collega van Schoonderwoerd een inzamelactie begonnen via Klup.nl. Hoeveel geld er nodig is en welk deel Solv bereid is te betalen in verband met de principes en publiciteit over de zaak is niet bekend.

Advocaat Menno Weij gaat het vonnis van Rullmann aanvechten.

Peter Olsthoorn

Dossier

Gepubliceerd

10 jun 2009
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0