Twitter geen goede bron van informatie

Zijn twitteraars wel representatief voor de gemiddelde burger? Het antwoord is nee.

Sociale media als Facebook, Hyves en Twitter worden vaak gezien als de mond waardoor het volk spreekt. Journalisten beantwoorden vragen van burgers via Twitter en bij verkiezingsuitzendingen vertelt een journalist wat burgers op sociale media bespreken. Onlangs stelde PvdA-Kamerlid Metin Çelik Kamervragen over klachten van scholieren die hij via Twitter had ontvangen.

Maar zijn twitteraars wel representatief voor de gemiddelde burger? Het antwoord is nee. Slechts een kleine groep Nederlanders gebruikt Twitter en het aantal burgers dat zelf tweets verstuurt is nog kleiner. Vermoedelijk zijn er een half miljoen Nederlanderse twitteraars. Het gebruik van Twitter is bovendien divers: sommigen informeren zich alleen over een specifiek onderwerp, anderen volgen alleen hun fysieke sociale contacten. Weer anderen twitteren zeer incidenteel.

Uit eigen onderzoek blijkt dat slechts een kleine groep politiek actief is op Twitter. De burgers die politici actief volgen, vragen stellen aan Tweede Kamerleden of suggesties doen aan gemeenteraadsleden hebben relatief veel politieke interesse, politieke kennis en politieke contacten. Zij vormen dus geen representatieve afspiegeling van de bevolking.

Als journalisten kijkersvragen via Twitter beantwoorden, maken zij politiek vooral duidelijker voor burgers die al relatief veel politieke kennis hadden. Als Kamerleden Kamervragen stellen over zaken die via Twitter binnenkomen, is de kans groot dat het om een probleem van een zeer specifieke groep burgers gaat.

In een tijd waarin veel kiezers zweven, is het begrijpelijk dat politici op zoek zijn naar de stem van burgers om te begrijpen hoe zij op hun wensen kunnen inspelen. Maar via Twitter krijgen zij wel een heel vertekend beeld van wat er 'in het land leeft'.

Chris Aalberts en Maurits Kreijveld zijn de auteurs van het boek Veel gekwetter, weinig wol. Zie ook de Toekomstverkennning Wisdom of the Crowds
 

Netkwesties forum

Netkwesties en de bezoekers stellen je mening op prijs. Deze wordt hier direct gepubliceerd.
Steeph
20 apr 2011
Een bijkomend aspect in deze discussie zou moeten zijn: hoe verhoudt dit zich tot de situatie in het verleden.
Oftewel, is die kennelijk relatief kleine groep mensen die nu via twitter een kanaal hebben naar politici een verbetering of niet.
Even heel bot gezegd, was het zo dat politici alleen via de oude media (ook selecte groep die bepaalt wat daarin staat), hun eigen partij en de verplichte bezoekjes aan mensen op de straat op de hoogte bleven bij wat "leefde"? En voegt Twitter, hoe selectief hier wat aan toe?
Of is het zo dat dit ten koste gaat van de aandacht (bv minder bezoekjes op straat).

Registreren en de nieuwsbrief ontvangen?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. Je krijgt ook gelijk toegang tot alle plusartikelen en je kunt reageren op de artikelen.

asdas sdf fs dfsdfsf sdffsd

Netkwesties © 1999/2023. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1