Jongeman zet pers te kijk met 'journalistieke fictie'

Wilders, de neger van Venlo

Hoe leer je de jongens en meisjes journalisten en bloggers een harde les dat het klakkeloos overschrijven van artikelen niet werkt?

Vraag het Roy van den Burg. Hij is tekstschrijver van het Amsterdamse internetbedrijf Entopic, staat op LinkedIn en twittert onder eigen naam. Van den Burg gaf de journalistiek en blogosfeer het nakijken met een drietrapsraket aan verzinsels die klakkeloos werden overgenomen.

Op weblog de verwarde man schreef hij Geert Wilders was de Neger van Venlo: "Geert Wilders werd op school de Neger van Venlo genoemd. Dat bevestigen verschillende bronnen uit het verleden van de politicus. De geblondeerde Limburger zou zijn bijnaam te danken hebben aan zijn Indische afkomst."

Gefundenes Fressen voor ondermeer GeenStijl. Het AD maakte het bont met een artikel van 'AK' over de 'Neger van Venlo'.

Dat was ook reden voor een boze reactie van Sylvain Ephimenco, columnist van Trouw: "Het is volkomen legitiem om Wilders wegens zijn ideeën politiek te willen bestrijden maar laat alsjeblieft zijn al dan niet verzonnen jeugdtrauma’s er buiten. Politiek is vuil en vunzig, zei Pechtold ooit. Maar afhankelijk van de persoon en de nabijheid van verkiezingen, kan politiek ook goor en weerzinwekkend zijn."

Het Wilders negerverhaal verscheen ook bij Tageszeitung, een Duitse krant, op het weblog over Nederland van Falk Madeja en Thomas Hoeps.

Letterlijke overname, citaten en links volgden op Maroc.nl, op Fok.nl, op Sargasso en tientallen minder bekende weblogs

De Verwarde Man publiceerde vervolgens Bedankt Iedereen, ondertekend door 'Jeroen van der Steege, leerkracht van groep 8': "De verwarde man stopt ermee. Deze weblog was opgezet door groep 8 van basisschool De Carrousel in Gouda, in het kader van het Grote School Project. Dit jaar was het thema ‘Media’. Met de weblog De verwarde man wilden we de werking en de invloed van nieuwe media onderzoeken. Het project is nu ten einde."

Ook dat werd vlot overgenomen, ondermeer door GeenStijl en weer een serie weblogs die al dan niet sportief 'rectificeerden'.

Tenslotte verscheen Verwarde man komt uit de kast. Als Philip Stekelenburg (ook op Twitter en LinkedIn gaf hij toe De Verwarde Man fictie was, evenals zijn uitingen.

Maar ook tweedejaars student journalistiek Philips Stekenburg en het 'interview met Trajectum'("We ontmoeten Philip in faculteitscafé Stef’s.") ontsproot aan de rijke fantasie van Roy van den Burg. Hij stond niet met een interview in Trajectum, wel een orgaan van de School voor de Journalistiek.

Van den Burg publiceerde als Stekelenburg op de vaksite voor journalisten, Villamedia het artikel 'Oude media moeten journalistiek blijven bedrijven'. De redactie verwijderde dit na twijfel over de identiteit van de schrijver. Maar de inhoud blijft ertoe doen.

Het artikel staat nog op het weblog van de slimme jongeman: "Ik voorspel daarom dat de lezer meningenmoe gaat worden. Dat grote interactieve massagesprek via blogs, comments en twitter is nu nog wel leuk. Maar uiteindelijk wil de lezer weten hoe het zit. En dan kun je als ‘oud medium’ het verschil maken."

Van den Burg voelt zich thuis aan de randen van de journalistiek; zie ook de mijmering van neger Wilders.

Gepubliceerd

30 mei 2010
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0