EU start onderzoek naar naleving DSA vanwege desinformatie na Hamas-terreur

X als eerste op de korrel met nieuwe Digital Services Act

De Digital Services Act (DSA) is nog maar nauwelijks van kracht of de Europese Commissie begint een onderzoek naar X. Het voormalige Twitter doet te weinig om desinformatie inzake de terreur van Hamas in Israël en de daaropvolgende oorlog te verwijderen.

“Aanwijzingen die de diensten van de Commissie hebben ontvangen over de vermeende verspreiding van illegale inhoud en desinformatie, in het bijzonder de verspreiding van terroristische en gewelddadige inhoud en haatzaaiende taal", schrijft de Commissie in een persbericht.

X is bestempeld tot een van de 19 ‘Very Large Online Platform’ vanwege meer dan 45 miljoen EU-klanten, met alle daarbij behorende verplichtingen voor het actief weren van desinformatie. X moest de gevraagde informatie over de werking van het zogeheten ‘crisisresponsprotocol’ uiterlijk op 18 oktober 2023 aan de Europese Commissie verstrekken, en uiterlijk op 31 oktober 2023 voor de overige vragen.

De EU-commissaris voor de interne markt, Thierry Breton, heeft in een open brief zowel Meta als TikTok opgeroepen om “inspanningen op te voeren en ervoor te zorgen dat uw systemen effectief zijn en verslag uit te brengen aan mijn team over de genomen crisismaatregelen". De platforms kregen 24 uur de tijd om te reageren.

Linda Yaccarino, Chief Executive Officer van X, antwoordde in een openbare brief op de acte van de EU, dat haar bedrijf “actief werkt aan het aanpakken van de operationele behoeften van dit snel veranderende conflict”. X heeft ‘duizenden’ uitingen van desinformatie verwijderd. Ze zegt te reageren op verzoeken tot verwijdering van content van politiediensten, maar van bijvoorbeeld Europol nog geen aanmaning te hebben ontvangen.

Ze geeft hiermee te kennen nog uit te gaan van oude wetten waarbij pas bij een verwijderingsverzoek het platform zou moeten optreden. DE DSA schrijft eigen actie actie door grote platforms voor om desinformatie te verwijderen.

Yaccarino verhaalt uitgebreid van eigen acties voor handhaving ingevolgde de vereisten van de DSA. Zo zijn ‘honderden accounts van Hamas’ verwijderd, ofschoon wellicht niet helemaal duidelijk is of de afzender een bestaande strijder/terrorist van Hamas is.

Ook kunnen deelnemers van X uitingen voorzien van ‘Community Notes’, een functie waarmee gebruikers hun eigen feitencontroles kunnen toevoegen aan berichten. Dat is miljoenen keren gedaan, zegt X.

Gepubliceerd

19 okt 2023
Netkwesties
Netkwesties is een webuitgave over internet, ict, media en samenleving met achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen.
Colofon Nieuwsbrief RSS Feed Twitter

Nieuwsbrief ontvangen?

De Netkwesties nieuwsbrief bevat boeiende achtergrondartikelen, beschouwingen, columns en commentaren van een panel van deskundigen o.g.v. internet, ict, media en samenleving.

De nieuwsbrief is gratis. We gaan zorgvuldig met je gegevens om, we sturen nooit spam.

Abonneren Preview bekijken?

Netkwesties © 1999/2024. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring

1
0